Vahvat, ympäristölle haitalliset kemikaalit ovat monelta jo jääneet kaupan hyllylle. Moni onkin siirtynyt ekologisempiin vaihtoehtoihin. Usein se ekologinen vaihtoehto on ollut hankaava pesuaine. Hankaavat aineet eivät välttämättä ole myrkyllisiä. Ne kuitenkin naarmuttavat pintoja joskus jopa käyttökelvottomiksi. Pintojen naarmutus hankaavilla aineilla on myös yleistä jopa ammattilaisten keskuudessa. Hyvin pinttyneetkin kylpyhuonekalusteet on helppo puhdistaa yksinkertaisilla menetelmillä ja turvallisilla kemikaaleilla. Miten se tapahtuu, lue eteenpäin niin saat tietää.

hankausaineet
Photo by 99.films on Unsplash

Hankaavia aineita ja välineitä myydään yleisesti kylpyhuonekalusteiden puhdistukseen

Löysin kaupasta merkillisen siivoustarvikkeen, jonka tarkoitusta pohdin pitkään. Pitkän varren päässä oli pitkä hiomakivi. Kapistus oli tarkoitettu WC-altaan puhdistukseen. Miksi WC-allas pitäisi puhdistaa moisella hiomakivellä, en ymmärrä. WC-allasta, kuten ei mitään keraamisia kalusteita, pitäisi koskaan naarmuttaa yhtään millään.

En käyttäisi edes puhdistuskiveä WC-altaan puhdistukseen. Syy on yksinkertainen. Altaassa oleva lika lähtee helpommin ja turvallisemmin muilla konsteilla.

Keraamiset kylpyhuonekalusteet tulee puhdistaa päivittäin

Paras tapa välttyä suursiivoukselta on siivota päivittäin ainakin vähän. Keraamiset WC-altaat ja lavuaarit ovat tästä hyvä esimerkki. Altaiden puhdistukseen menee muutama minuutti päivässä ja ne pysyvät puhtaina seuraavaan päivään. Pinttyneen altaan puhdistukseen saattaa mennä jopa tunteja. Pahimmassa tapauksessa tarvitset uudet kylpyhuonekalusteet. Kun kylpyhuonekalusteet puhdistaa säännöllisesti, ne ovat lähes ikuisia. Keraamiset altaat ja lavuaarit ovat laadukkaita ja kestävät normaalissa käytössä hyvin pitkään.

Hankaavien aineiden ja välineiden käyttö pilaa keraamisen pinnan

Jos olet tottunut käyttämään takavuosina niin suosittuja hankausaineita kylpyhuoneen puhdistamiseen, voi olla, että altaasi on jo nyt naarmuuntunut piloille. Naarmuuntumisen huomaat siitä, että pinta tuntuu karhealta kosketettaessa. Siitä puuttuu kiilto, vaikka altaan pesisi putipuhtaaksi. Naarmuuntuneeseen pintaan lika tarttuu helposti eikä naarmuuntunutta pintaa pysty puhdistamaan muutamassa minuutissa. Aluksi hankausaineiden jättämät urat ovat mikroskooppisen pieniä. Niitä ei huomaa paljaalla silmällä.

Jos kuitenkin jatkat hankaamista kuukaudesta toiseen ja jopa vuosia, pinta on jo selkeästi himmeä. Kiilto ei enää palaa. Tästä syystä hankausaineisiin lisätään mukaan kemikaaleja, jotka tasoittavat kulunutta pintaa. Tällaiset aineet ovat yleensä synteettisiä polymeerejä eli muovia. Nämä täyteaineet kerrostuvat hiljalleen naarmuuntuneeseen pintaan. Täyteaineita on erittäin vaikea puhdistaa täydellisesti pinnalta sillä ne ovat tiukasti kiinni hankaumissa. Täyteaineet keräävät ympärilleen bakteereja. Tuntuu, että altaita ja lavuaareja saa olla jatkuvasti puhdistamassa.

Hankausaineiden käytöstä tulee kierre

Hankausaineiden käyttöä on hyvin vaikea lopettaa. Naarmuuntunut, kulunut pinta ei enää puhdistu normaalisti vaan vaatii yhä useammin hankausta pysyäkseen puhtaana. Hankaumiin kertynyt lika on jo silmin havaittavaa. Jos rikkihankautuneelta pinnalta ottaa bakteerinäytteen, voi todeta suuret bakteerikasvustot, vaikka pinta olisi juuri pesty.

Hankausaineet sisältävät usein biosideja

Usein hankausaineissa onkin bakteereja tappavia aineita eli biosidejä mukana. Biosidien käyttöä tulisi välttää viimeiseen asti kodeissa. Ne kuuluvat sairaaloihin, jossa ne tappavat vaarallisia sairaalabakteereita. Kotona bakteerit ovat samoja tuttuja, varsin harmittomia mikrobeja, joihin olemme tottuneet kaikkialla ympäristössä. Niihin ei tarvitse käyttää voimakkaita kemikaaleja. Normaalit, ympäristössämme elelevät mikrobit pysyvät kurissa, kunhan pidämme kotimme siistinä. Biosidien holtiton käyttö aiheuttaa resistenttejä bakteerikantoja. Tosipaikan edessä mikään desinfiointi ei sitten tepsikään. Bakteerit tottuvat biosideihin ja pystyvät luomaan kantoja, joihin mikään tuntemamme biosidi ei pysty.

Useimmat pintamateriaalit kärsivät hankausaineista

hankausaineet
Photo by Backbone Visuals on Unsplash

Hankausaineet ovat suosittuja siksi että niillä pystytään vaikuttamaan kaikkeen likaan riippumatta lian laadusta. Sinun ei tarvitse perehtyä mistä ainesosista lika muodostuu. Riittää että hankaat lian pois. Valitettavasti hankausaineet eivät hankaa vain likaa vaan naarmuttavat samalla puhdistettavaa materiaalia. On vaikeaa, ellei mahdotonta hangata täsmällisesti vain tahrakohtaa. Väistämättä myös tahraa ympäröivä alue saa osansa hankaamisesta. Varsinkin maalattu pinta kärsii todella herkästi hankausaineista. Myös kaikki muovisekoitteet ovat liian pehmeitä hangattaviksi. Usein likakerros on niin ohut, että hankausaine joutuu samalla hankauksella kosketuksiin puhdistettavan pinnan kanssa. Tällaiseen likaan hankausaineet ovat aivan liian tuhteja.

Miten voin puhdistaa ilman hankausaineita?

Ilman hankaavia aineita puhdistaminen on usein jopa helpompaa ja kevyempää kuin otsa hiessä hankaaminen. Sinun pitää vain tietää, mistä aineista tahra ja lika on muodostunut. WC-altaat ja lavuaarit kärsivät usein kalkkisaostumista. Kalkkisaostumat voivat olla väriltään vaaleita, kellertäviä ja jopa ruskeita riippuen siitä mitä bakteereja niissä on. Myös ruosteinen vesi voi värjätä kalkkisaostumat kellertäviksi. Sekä ruoste että kalkki ovat mineraaleja. Kaikki mineraalit liukenevat happoihin. Paras ja turvallisin happo kotisiivoukseen on tietysti etikka.

Ennen kun aloitat kalkkisaostumien poiston, pese lavuaari esimerkiksi siivoussaippualla tai yleispesuaineella. Voit myös valmistaa itse ekologisen kylpyhuoneen puhdistusaineen. WC-altaan voit pestä siihen tarkoitetulla pesuaineella. Näin saat irrotettua kaiken rasvan ja irtonaisen lian.

Kalkkisaostumat eivät kuitenkaan irtoa yleispesuaineella. Moni ottaakin tässä vaiheessa hankausaineet ja hankaavat pesusienet avuksi. Se on aivan turhaa, pärjäät hienosti pelkällä etikalla.

Kostuta pesusieni tai siivousliina laimentamattomaan etikkaan ja aseta sieni tahrakohdan päälle. Anna etikan liuottaa kalkkia ja muita mineraaleja aivan rauhassa vaikkapa 30 minuuttia tai jopa tunnin ajan. Nyt voitkin pyyhkäistä kalkkisaostumat kevyesti pois. Huuhtele pinta vielä lopuksi.

WC-altaan puhdistus kalkkisaostumista ja ruosteesta käy samalla tavalla. WC-altaassa kalkkisaostumia tulee altaan takaseinään silloin, kun allas vuotaa. Kannattaa siis korjata ensi tilassa myös vuoto.

Voit laittaa puhtaan WC-harja pönttöön ennen kosteiden siivousliinojen asettelemista. Näin siivousliina ei tipahda niin helposti pytyn pohjalle. Anna vaikuttaa 30-60 minuuttia ja hankaa lika pois sienellä.

Jos kylpyhuonekalusteiden pinta on vahingoittumaton eli et ole hangannut sitä piloille hankausaineilla, lika lähtee helposti. Jos pinta jo on vahingoittunut, lika ei valitettavasti irtoa kokonaan.

Samaa menetelmää voit käyttää kaikessa, missä on kalkkisaostumia

hankausaineet
Photo by Cameron Smith on Unsplash

Olen käyttänyt samaa menetelmää kalkkisaostuman peittämässä vesihanassa. Etikkaan kastetun siivousliinan voi kietoa hanan ympäri ja jättää tekemään työtään. Käsittelyn jälkeen hana on kuin uusi.  Kylpyhuoneen suihkutilassa on usein suuria määriä kalkkisaostumaa. Laattojen kohdalla sinun kannattaa olla varovaisempi sillä saumat haurastuvat, jos kaadat niille raakaa etikkaa. Siksi suosittelenkin suihkutiloihin miedompaa etikkaliuosta ja lyhyempää vaikutusaikaa. 10 minuuttia sopii hyvin suihkutilan laattojen hapankäsittelyyn. Voit laimentaa 10% etikkaa laittamalla siihen puolet vettä.

Pyyhi laattojen saumat käsittelyn jälkeen puuhtaalla siivousliinalla ja huuhtele saumat lopuksi runsaalla vedellä. 

Miten sinä puhdistat kylpyhuonekalusteet?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Meillä alettiin kiinnittämään enemmän ekologisiin puhdistusmenetelmiin huomiota etenkin lasten syntymän jälkeen. Vaikka tätäkin ennen ne oli huomioitu, korostuivat vaan entisestään.

    1. Kiitos kommentista. Hyvä huomio!
      Näin tapahtuu usein. Kun omat lapseni syntyivät, aloin miettimään ihan eri tavalla kemikaalien turvallisuutta.

      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *