Kodin kemikaalikuormaa on mahdollisuus pienentää. Se on helpompaa kuin ehkä aluksi kuvittelit. Kun olet päässyt haitallisista kemikaaleista eroon aalat pähkäillä; mitä sitten tilalle. Lue eteenpäin, niin kerron mitä on ympäristöystävällinen siivous.

ymparistoystavallinen-siivous

Kun astut supermarketin valtaisalle siivouskemikaaliosastolle, huomaat heti, kuinka moneen eri tarkoitukseen on olemassa tuotteita. Erilaisille lattiapinnoille on aivan omat aineensa. Ikkunoita voi pestä suihkutettavalla tai veteen annosteltavalla kemikaalilla. On aineita pyykille, astioille, huonekaluille, kylpyhuoneille ja saunoille. Voit myös valita geelin, nesteen tai jopa jauheen. Uunille ja liedelle on myös monia hyvinkin hintavia tuotteita. Kaikkien näiden lisäksi tulee yleispuhdistusaineet.

ymparistoystavallinen-siivous

Ihmettelet, miksi kaikkiin tarkoituksiin on oltava oma aineensa. Monia tuotteita on lisäksi useaa eri merkkiä. Kilpailu on tietysti hyvästä. Sen väitetään laskevan hintoja ja parantavan laatua. Puhdistavien tuotteiden lisäksi on hoitavia tuotteita, kiillottavia tuotteita, suojaavia tuotteita, syväpuhdistavia tuotteita…

Oletko miettinyt miten paljon nämä kemikaalit kuormittavat luontoa?

Jos hankit jokaiseen tarkoitukseen oman tuotteen, voi sinulla olla kohta kymmenittäin kemikaalipulloja kaapissasi. Olen itse joutunut tällaiseen aivan toivottomaan kemikaalikierteeseen. Elin hyvin kiireistä vaihetta elämässäni. Halusin hankkia elämääni helpottavia tuotteita kodinhoitoon. Ostin aikamoisen arsenaalin eri tyyppisiä puhdistusaineita. Joistakin käytin puolet, joitakin vain yhden kerran. Sitten ne jäivät kaappiin. Kuulin kavereilta paremmasta tuotteesta, joka pesee nopeammin ja tehokkaammin ilman hankaamista. Päätin kokeilla heti ja ostin taas uuden tuotteen. Jonain päivänä huomasin, että kaappiin ei kerta kaikkiaan enää mahdu mitään. Minun piti siis alkaa poistamaan siivousaineita.

Tässä kohtaa havahduin. Mihin minä voin laittaa ympäristöystävällisesti näin valtavan määrän kemikaaleja. Niitä ei voi kaataa viemäriin. Mutta viemäriin ne kuitenkin olisivat menneet pikkuhiljaa. Aloin jo tajuta ongelman suuruuden. Nämä kaikki aineet ovat menossa viemäriin ja sitä kautta jätevedenpuhdistamoihin. Puhdistamot ovat tehokkaita ja puhdistavat hyvin suuren osan kemikaaleista ennen, kun ne lasketaan mereen. Osa kemikaaleista hajoaa itsekseen mutta se vie todellakin aikaa. Vesistöihin päätyy koko ajan valtavasti aineita, jotka vahingoittavat merien eliöstöä.

Nyt oli pakko alkaa ajattelemaan

Puhdistusaineiden ostaminen on nyt lopetettava ja turvauduttava muihin konsteihin. Lajittelin turhat ja tarpeettomat siivousaineet. Jakelin suurimman osan tutuille ja loput hävitin sekajätteiden mukana. Onneksi minulla ei ollut kaapissa esimerkiksi Kloritea, jota ei sekajätteisiin saa laittaa. Siitä päivästä lähtien olen hankkinut vain aivan turvallisia siivouskemikaaleja. Nykyisin myös valmistan itse suurimman osan puhdistusaineista. Ympäristöystävällinen siivous ei myöskään edellytä suurta määrää puhdistusaineita.

Tiesitkö, että nämä kemikaalit jäävät sinun kotisi pinnoille ja hengitysilmaan

ymparistoystavallinen-siivous

Kun lorautat yleispuhdistusainetta veteen ja alat mopata lattioita jää kemikaalit ohuena pintana lattiallesi. Vesi kuivuu pois mutta kemikaalit kuivuvat näkymättömäksi kelmuksi. Varsinkin vauvaperheissä tämä asia kannattaa ottaa vakavasti. Pesuaineita käytettäessä kannattaa aina viimeiseksi huuhdella puhtaalla vedellä kaikki pestyt pinnat.

Pesuaineet höyrystyvät ilmaan

Myös ihan tavallinen käsitiskiaine höyrystyy lämpimässä vedessä ja jää leijumaan hengitysilmaan. Sama höyrystymisilmiö tapahtuu myös yleispesuaineiden ja pyykinpesuaineiden kohdalla. Jos tunnet pesuaineen tuoksun nenässäsi, on aivan varmaa, että kemikaaleja on myös ilmassa.

Tavallisissa kotitalouksiin tarkoitetuissa kemikaaleissa on runsaasti erilaisia yhdisteitä, joiden vaikutusta ihmisiin ei ole niin pitkään tutkittu. Vasta vuosien käyttökokemusten jälkeen voimme sanoa varmuudella kemikaalin olevan turvallinen ihmiselle. Uusia kemikaaleja kuitenkin kehitellään jatkuvasti. Niistä siis ei voi olla kovin pitkältä aikaväliltä olevaa näyttöä turvallisuudesta.

Varsinkin erikoispuhdistusaineet sisältävät hyvinkin myrkyllisiä aineita. Näistä aineista on varoitettu yleensä pakkauksissa. Uuninpuhdistusaineet ovat jonkin tutkimuksen mukaan kaikkein myrkyllisimpiä kodin kemikaaleja. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa sillä uuni ei kovin miedoilla aineilla puhdistu.

Mistä löydän turvallisia kemikaaleja siivoukseen?

On olemassa myös muita vaihtoehtoja. Onneksi! Voit siis huokaista helpotuksesta. Nämä muut vaihtoehdot säästävät sinua, perhettäsi ja ympäristöä. Ympäristöystävällinen siivous on tulossa osaksi valtavirtaa. Siksi kemikaaliongelmaankin löytyy nykyisin paljon eri vaihtoehtoja.

Yksinkertaista siivouskemikaalivarastosi

ymparistoystavallinen-siivous

Hanki vain muutama tuote. Ympäristöystävällinen siivous ei edellytä monia siivousaineita. Luovu siis ajatuksesta, että jokainen työvaihe tarvitsisi oman aineensa. Valtava tuotekirjo on kemikaaliteollisuuden aikaansaama tilanne. Siinä mennään selkeästi markkinoiden ehdolla. Teollisuus keksii jatkuvasti uusia tuotteita houkutellakseen kuluttajia ostamaan.

Yksi tuote riittää siivoukseen, yksi pyykinpesuun ja yksi astianpesuun. Usein myös astianpesuainetta voi käyttää yleispesuaineena. Silloin tarvitset vain kaksi tuotetta. Näin voisi kahdella tai kolmella tuotteella pärjätä kymmenien pullojen, purkkien ja spraypurnukoiden sijaan.

Hanki monimutkaisten kemikaalien sijaan yksinkertaisia, turvallisia tuotteita

Tarkista näiden tuotteiden jokainen ainesosa. Mitä vähemmin tuotteessa on ainesosia, sitä turvallisempi tuote yleensä on. Ihan kaikkeen tämä ei päde. Esimerkiksi Kloritea ei pidä koskaan hankkia, vaikka siinä onkin vain yhtä tai kahta kemikaalia. Klorite on klooria ja on erittäin haitallinen kaikelle elävälle. Ympäristöystävällinen siivous ei tarvitse valkaisuaineita.


Vältä hajustettuja tuotteita

Hajusteet ovat ihan turha lisä siivousaineissa. Ne höyrystyvät ilmaan ja aiheuttavat eniten allergioita. Useimmat hajusteet ovat kemiallista alkuperää, eivät siis luonnontuotteita. Luonnollisia hajusteita ovat aidot eteeriset öljyt. Ne ovat erittäin vahvoja tiivisteitä, joita pitää käyttää varoen. Eteeriset öljyt ovat erittäin kalliita. Niitä ei yleensä ole pesuaineissa.

Vältä säilöntäaineita. Hanki mieluummin pesupulvereita kuin nestemäisiä pesuaineita. Palasaippua on parempi kuin nestesaippua. Kuivissa tuotteissa ei ole säilöntäaineita. Aina kun tuotteeseen lisätään vettä, on lisättävä myös säilöntäainetta. Useat säilöntäaineet ovat ympäristölle myrkyllisiä ja lisäksi allergisoivia.

Mieti mistä ostat tuotteesi

ymparistoystavallinen-siivous

Tämä on erittäin tärkeä kohta. Siivouskemikaaleja myydään kaikissa marketeissa ja niiden lisäksi myös erikoisliikkeissä. Markettien hyllyillä saattaa olla erittäin hyviä siivousaineita mutta mistä tiedät, että juuri sinun hankkimasi tuote on harmiton. Et voi mitenkään sitä tietääkään. Se on ikävä tosiasia. Et voi mitenkään tietää onko ostamasi lattianpesuaine ekologinen, vaikka siinä olisi ”ekomerkki”.

Ekomerkkejä on syntynyt kuin sieniä sateella

Ekomerkeillä myydään ihan perustuotteitakin ekoväittämällä. Suurin osa kuluttajista ei tunnista ekomerkkejä. Vaikka he tunnistaisivat ekomerkit he eivät tiedä mitä ekomerkki kertoo tuotteesta.Toisaalta kuluttajat myös kuvittelevat ekomerkkituotteen olevan kaikin puolin ympäristölle hyväksi. Näin ei ole missään tapauksessa. Varsinkin siivouskemikaalien ekomerkit ovat todella harhaanjohtavia.


Siivouskemikaalien INCI:ä ei tarvitse ilmoittaa kuluttajalle

Siivouskemikaalien arvioinnissa on lisäksi haittana se että kaikkia ainesosia ei tarvitse ilmoittaa. Kosmetiikassa on INCI-listat, joissa kerrotaan kaikkia ainesosat. Siivouskemikaaleissa kerrotaan vain tietyt keskeiset raaka-aineet aineryhminä. Et voi tietää mitä ainetta tarkalleen ottaen tuotteessa on. Vain yleisesti allergisoivat raaka-aineet luetteloidaan nimillä. 


Olet varmasti kuullut puhuttavan viherpesusta

Tässä esimerkki tyypillisestä viherpesusta. Normipesuaine pakataan ruskeaan kierrätyspaperista valmistettuun pussiin ja kirjoitetaan päälle ”Ekopesuaine”. Tämä on ihan laillista. Riittää että tuotteessa on jotain ekoa eli tällä kertaa tuo kierrätyspaperinen pakkaus. Sisältö taas on normaalia pesuainetta kaikkine hajusteineen, säilöntäaineineen ja muoveineen. Kuluttaja menee halpaan.

Osta ekotuotteet asiantuntijalta

Helpoin tapa varmistua tuotteen ympäristöystävällisyydestä on hankkia tuote paikasta, jossa myydään vain todellisia ekologisia tuotteita. Tällaisia paikkoja ei ole montaa. Ekokaupat kuten Ruohonjuuri ja Ekolo myyvät erittäin tarkoin valikoituja siivouskemikaaleja. Toinen paikka hankkia kaikki siivousaineet on ekotuotteisiin erikoistuneet nettikaupat kuten GreenDeal.  GreenDeal mielestäni noudattaa vieläkin ankarampia kriteereitä kuin Ruohonjuuri valitessaan tuotteita myyntiin. Kummastakin paikasta saa tarvittaessa erittäin ammattitaitoista apua siivouskemikaaleja valitessa. Tavallisissa marketeissa ei usein kukaan osaa auttaa asiakasta valitsemaan turvallisempia siivouskemikaaleja. Toki marketeissa alkaa nykyisin olla myös hyvä valikoima ekologisia merkkejä. Ne pitää vain ensin oppia tuntemaan.

Valmista itse omat siivousaineesi

ymparistoystavallinen-siivous

Tämä on yksi parhaista tavoista välttää kemikaaleja. Valmistamalla itse kemikaalit voit päättää mitä aineita käytät tuotteisiisi. Saat halutessasi myös hajustamattomia tuotteita. Ympäristöystävällinen siivous ei edellytä tuotteiden hajustamista. Hajustamattomia tuotteita vaan on todella hankala löytää ekologisista merkeistä. Eteerisiä öljyjä toki voi käyttää halutessaan. Säilöntäaineet vältät, kun vältät veden lisäämistä siivousaineisiin tai valmistat nestemäisiä tuotteita vain viikon tarvetta varten.

Voit aloittaa vaikkapa kokeilemalla oheista kylpyhuoneenpuhdistusainetta. Opetellessasi valmistamaan itse siivousaineita opit samalla siivouskemiaa. Huomaat lopulta, kuinka helppoa on jättää tuotteesta turhat raaka-aineet pois ja keskittyä vain olennaisiin ainesosiin. Huomaat myös, että samaa tuotetta voi käyttää uskomattoman moneen tarkoitukseen. Ei tarvita erillisiä puhdistusaineita keittiöön tai saunaan. Samoilla tuotteilla pärjää hienosti.

Kiitos, että jaksoit lukea tänne asti. Asia on tärkeä ja haluaisin että saisit blogistani inspiraation toteuttaa ekologisuutta myös omassa kodissasi.

Minua kiinnostaisi myös tietää mikä aihealue sinua kodinhoidossa eniten kiinnostaa. Laita kommenttisi alle!

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. On kyllä todella moneen eri tarkoitukseen olemassa siivoustuotteita. Itse en ole ostanut moneen eri tarkoitukseen siivousaineita, vaan käytän yleispuhdistusainetta moneen paikkaan. Tykkään tuoksuista, joten en tiedä pystyisinkö siitä koskaan luopumaan. Tietenkään se ei ole hyvästä kun sitä tulee hengitettyä.

  1. Hei
   Ihan totta puhut. Kauppojen valikoima on mieletön. Moni ei helposti edes löydä sieltä etsimäänsä koska vaihtoehtoja on niin paljon.
   Joskus vuosia sitten joku kotitalousopettaja sanoi minulle että kotona ei tarvita kuin yksi siivousaine. Yleispuhdistusaine on mieto ja sopii useimmille pinnoille.
   Itse vältän tuoksuja koska olen niille herkkä. Jos et ole herkkä tuoksuille niin käytä ihmeessä ja nauti niistä. Tuoksuille herkistyy helposti jos käyttää liian usein ja liian voimakkaita hajusteita.
   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.