Keväisin tekee mieli uudistaa kotia. Moni suunnittelee uutta sisustusta piristämään kotia. Kaikki kädentaidot ovat nyt suosittuja. Kun kotona vietetään enemmin aikaa, kotiin halutaan tehdä myös muutoksia. Usein muutokset vaativat kalliita laitteita. Vaikkapa vain hyllyn ripustamiseen tarvitaan tehokas pora. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse.  Suurimman osan tarvittavista laitteista ja välineistä voit vuokrata. Tässä artikkelissa annan sinulle vinkkejä, mitä kaikkea on tarjolla vuokralle!

vuokraaminen
Remontissa tarvittavat työkoneet kannattaa ehdottomasti vuokrata
Photo by Jon Sailer on Unsplash

Vuokraaminen on ekologisin tapa hankkia laitteita

Tiiviissä kyläyhteisössä tarvikkeita käytiin usein lainaamassa naapurista. Mikäpä olisi sen ihanampaa. Lainaaminen yhdisti ihmisiä ja toi positiivista vuorovaikutusta kyläläisten välille. Lainaaminen on hyvin suositeltavaa myös nykyisin. Oman kaupunginosani FB-ryhmässä lainaillaan usein tavaroita. Viimeksi joku kyseli niittipistoolia ja ainakin kaksi henkilöä tarjoutui avuksi.

Miksi kannattaa suosia vuokraamista omistamisen sijaan?

Jos tarvitset laitteita ja tarvikkeita vain yhteen projektiin, sinun kannattaa ehdottomasti vuokrata kaikki mahdolliset koneet alan liikkeestä. Vuokraaminen ehdottomasti tulevaisuuden tapa hankkia tavaraa. Vuokraamisessa on myös monia muita hyviä puolia. Kerron niistä seuraavaksi.

 • Säästät rahaa sievoiset summat. Maksat vain ajasta, jolloin todella käytät laitetta. Kaapissa seisottamisesta et maksa mitään.
 • Vuokralaitteet ovat yleensä tehokkaampia ja laadukkaampia kuin kotikäyttöön tarkoitetut.
 • Vuokralaitteet ovat yleensä uusinta mallia. Ostaessasi vaikkapa oman höyrypuhdistimen, saatat pitää sitä vuosikausia. Markkinoille on tullut sillä aikaa tehokkaampia laitteita. Et pääse nauttimaan uutuuksista ellet osta taas uutta laitetta.
 • Vuokralaitteet ovat aina käyttökunnossa. Et joudu keskeyttämään työtä rikkoutuneen laitteen takia. Jos vuokralaite ei toimikaan, saat tilalle uuden laitteen.
 • Vuokralaitteet eivät vie kaappitilaa kotonasi. Rempan ajan koneet ovat kotonasi esillä. Kun remppa on tehty, voit palauttaa koneen välittömästi.

 Mitä kannattaa vuokrata?

On aivan selvää, että kaikkea ei kannata myöskään vuokrata. Jos tarvitset laitetta vaikkapa viikoittain, on silloin kätevämpää omistaa se.

Jos asuisin syrjäisellä paikalla, metsän keskellä, haluaisin omistaa moottorisahan ihan turvallisuussyistä. Lisääntyneet myrskyt kaatavat helposti puita teille ja voivat estää liikkumisesi. 

Samoin jos laite on hyvin edullinen ja pienikokoinen kannattaa harkita sen hankkimista omaksi. Silloin suosittelen tutustumaan ensin käytettyjen laitteiden markkinoihin. Käytetyn ostaminen on aina ekologisempaa kuin uuden hankinta. Muista kuitenkin tarkistaa huolella käytetyn laitteen kunto. Risaa laitetta ei kannata hankkia edes käytettynä.

Vuokrata kannattaa ainakin seuraavia laitteita

 • Höyrypesurit; valittavanasi on useita malleja imulla ja ilman
 • Tekstiilipesurit; saat myös samasta paikasta tarvittavat kemikaalit
 • Remontissa tarvittavat pienkoneet kuten porat; vuokraa vain sellaisia koneita, joita osaat itse käyttää. Monet konevuokraamot vuokraavatkin koneita vain yrityksille. Jos tarvitset järeitä koneita remonttiisi, hanki samalla myös ammattitaitoiset tekijät.
 • Jatkojohtokelat
 • Korkeat rakennustikkaat; turvalliset tikkaat ovat tarpeelliset myös ikkunanpesussa
 • Ionisointilaite hajujen pistoon
 • Lehtipuhaltimet
 • Talkoopaketit eli kottikärryt, harava, harja ja lapio
 • Laitteet juhlien järjestämiseen
 • Astiat juhlien järjestämiseen
 • Taidelainaamo; mikä loistava idea saada kotiin laadukasta taidetta
 • Vuokrahuonekalut; muutatko usein? Vuokraa sekä koti että kalusteet
 • Vaatelainaamot; juhla-asuja ei todellakaan kannata hankkia omaksi
 • Autovuokraamot; jos et välttämättä tarvitse autoa, kannattaa harkita vuokraamista. Saat ajaa pakulla tai pikkuautolla aina tilanteen mukaan.
 • Urheilutarvikkeet kannattaa vuokrata silloin, jos haluaa vain kokeilla jotain lajia. Urheilutarvikkeita vuokraavat esimerkiksi hiihtokeskukset ja jotkut urheilutarvikeliikkeet. Turisteille tarkoitettuja palveluja voivat hyödyntää myös paikalliset. Tarjolla on kaikkea pulkista ja liukureista lähtien.
 • Varastotilan vuokraus; joskus on järkevämpää tilapäisesti vuokrata varastotilaa kuin muuttaa isompaan asuntoon.
 • Peräkärry; peräkärryä on aivan turha hankkia yksityiseen käyttöön

Vuokraaminen on tulevaisuuden bisnestä?

vuokraaminen
Pihatalkoot voi järjestää huolettomasti vuokrakalustolla. Kottikärryt ja haravat kuuluvat vuokrafirmojen talkoopaketteihin.
Photo by Ēriks Irmejs on Unsplash

Maailma muuttuu nyt rytinällä. Vanhat käytännöt jäävät ja uusia tulee tilalle. Odotan innolla aikaa, jolloin vuokraaminen olisi yhtä vaivatonta kuin uuden ostaminen. Vuokraaminen sopii hyvin muuttuviin oloihin.

Olen aivan varma, että ihmiset vuokraisivat huomattavasti useammin laitteita ja muita tarvikkeita, jos se olisi helpompaa. Vuokraamisen idea ei varsinaisesti ole vieras. Menneinä aikoina suvussa kiersivät samat pöydät ja piirongit. Mitään ei ostettu kaupasta, sillä kaikki kalusteet olivat tavallaan yhteisiä. Vuokraaminen palvelisi nykyaikana tätä samaa perinnettä.

Lue myös artikkelini höyrypesurista joka on suvun yhteiskäytössä

Jos et voi vuokrata, hanki laite käytettynä

Aina ei lainaaminen onnistu. Silloinkaan ei kannata ensimmäisenä rynnätä kauppaan hankkimaan hintavia laitteita. Monet laitteet voi ostaa myös käytettynä. Jos tiedät, että tulet usein tarvitsemaan laitetta, käytetty laite on silloin ekologinen vaihtoehto.

Mitä hyödykkeitä sinä olet vuokrannut?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.