On taas se aika vuodesta, kun pihamaita, kukkapenkkejä ja puutarhaa kunnostetaan talven jäljiltä. Myös pihakalusteet, penkit, tuolit ja pöydät tarvitsevat huomiota. Nyt katsomme miten pihakalusteet ovat selvinneet talvesta. Miten vanhoista puukalusteista saa kunnostamalla kuin uudet?

kunnosta-vanha-pihakalusto

On aika kaivaa pihakalusteet esille!

Metallinen pihakeinumme on talvehtinut hyvin katoksen suojissa. Paksut pehmusteet, istuinosa ja selkänoja ovat olleet turvassa lämpimässä varastossa. Keinun pressukatos tarvitsee vain pesun ja keinu on valmis tulevan kesän koitoksiin. Katoksen suojissa on viihtynyt myös alumiininen ruokailuryhmämme, joka tarvitsee sekin vain pesun ennen käyttöönottoa.

Mutta sievä puinen kahvikalustomme, kaksi tuolia ja pieni pyöreä pöytä olivat päässeet luvattoman huonoon kuntoon. Se ei sinänsä ole mikään ihme, ovathan ne jo yli 20 vuotta sitten hankittuja.

Vanhan puisen pihakaluston kunto oli surkea

Nostaessani varastosta kalustoa jäi yksi pöytälevyn laudoista käteeni. Tutkiessani pöytää totesin, että monet ruuvit olivat löystyneet ja moni muukin lauta oli irtoamassa.  Ja myös tuolit näyttivät melko lohduttomilta.

Ensimmäisenä juolahti mieleeni se, että onkohan nyt tullut aika hankkia uusi kalusto. Ovathan nämä jo pitkään palvelleet. Mutta tutkittuani kalusteita hetkisen muistin, että kalusteet ovat kovapuuta ja ne eivät olleet halvimmasta päästä, kun ne muinoin hankimme. Ja ollakseen sirot ne painavat varastokuivana enemmän kuin uskoisi. Edelleen tutkiessani niitä totesin, että kaikki oli muuten ehjää ja täysin kunnostuskelpoista. Lahoa ei ollut missään. Ne siis kannattaisi kunnostaa.

Ulkotila on paras paikka pihakaluston kunnostukseen

Päivä oli aurinkoinen, joten tuumasta toimeen: Puhdistin ensin teräsharjalla kalusteiden pinnat ja kaikki raot. Sitten aloin kiristelemään ruuveja, joista jokunen jo puuttuikin. Myös jotkut ruuvit eivät enää tarttuneet kunnolla, kalusteet olivat ilmeisesti parin vuosikymmenen aikana kostuneet, turvonneet ja taas kuivuneet ja kutistuneet monen monta kertaa. Tämä oli tehnyt sen, että ruuvinreikä oli ikäänkuin kasvanut ja ruuvi ei kiristynyt kunnolla.

Omasta miljoonalaatikostani (vanhat ruuvit, mutterit, naulat tms. mitä en ole raaskinut hävittää) löytyi apu: muutama hieman pitempi ruuvi alkuperäisten tilalle niin johan kiristyivät kunnolla. Tosin jäi hieman harmittamaan se, että alkuperäiset ruuvit ovat messinkiä, jotka siis eivät olleet yhtään ruosteessa ja korvaavat, uudet ruuvit ovat taas teräsruuveja. Ne kiiltävät aikansa mutta haastavissa olosuhteissa, kuten ulkona, ne alkavat pikkuhiljaa ruostumaan. Huoleni on ehkä turha koska kerran urakan tehtyäni on kuntotarkistus helppo suorittaa vaikkapa vuosittain.

Puupinta vaatii hiomista

Karkean puhdistuksen ja ruuvien kiristämisen/lisäämisen jälkeen vuorossa oli hionta hiekkapaperilla. Ensin vähän karkeammalla, P50 karkeusasteisella ja sen jälkeen toinen hionta P80:llä, joka on siis hienompaa. Pinnat olivat melko täplikkäitä, niissä oli lintujen jätöksien värjäytymiä tms. epäpuhtauksia. Hiekkapaperi poisti suurimman osan täplistä ja värjäytymistä.

Puunkäsittelyaineen valinta

Mietin pitkään minkä puunkäsittelyaineen valitsisin. Mieleeni tuli ensin pellavaöljy. Sehän sopii puulle ja on ekologinen tuote. Pellavaöljyä ei kuitenkaan suositella lainkaan ulkokäyttöön. Se nimittäin edistää puun homehtumista.

Rautakaupoissa on tarjolla useitakin puukalusteiden kyllästämiseen tarkoitettuja tuotteita. Niiden ainesosaluettelot eivät todellakaan vakuuttaneet minua. Suurin osa puunkyllästeistä sisältää voimakkaita ja myrkyllisiä kemikaaleja.

  • Tolyylifuanidi; homeita estävä aine, jota käytetään myös vihannesmailla. Aine on allergisoiva sekä ihoa, hengitysteitä ja silmiä ärsyttävä. Tolyylifuanidi kertyy helposti pohjavesiin.
  • 2-Butanonioksiimi; maalien lisäaine. Ärsyttää silmiä ja hengitystä. Altistuminen aiheuttaa huimausta, pyörrytystä, päänsärkyä ja pahoinvointia. Pitkäaikainen altistus vai aiheuttaa vaurioita hermostossa.
  • Kobolttikarboksylaatti; kuivumista nopeuttava aine. Todennäköisesti syöpää aiheuttava aine varsinkin paikoissa, jossa ne joutuvat ihokontaktiin (puutarhatuolit)

Valitse ekologinen puunsuoja

kunnosta-vanha-pihakalusto

Onneksi on olemassa ekologisia puunsuoja-aineita. Vantaalla toimii yritys nimeltä Suomen Luonnonmaalit Oy . Siltä löytyi uskomattoman hyvä palvelu sekä laadukkaat ja ekologiset tuotteet puun käsittelyyn.

Auro Terassiöljy on luonnollisempi vaihtoehto puisten kalusteiden ja terassien käsittelyyn. Liikkeestä löytyy myös ekologiset homeenestoaineet puukalusteiden suojaukseen.

Suomen Luonnonmaalit Oy:llä on myös verkkokauppa, josta tuotteita voi tilata.

Tästä taisi tulla kuin mainos vaikka tämä ei sitä olekaan. Linkki ei ole kaupallinen eikä minulla ole yhteistyösopimusta Suomen Luonnonmaalit Oy:n kanssa. Helecleaner ei ole kaupallinen blogi. Haluan kertoa lukijoille ekologisemmista vaihtoehdoista ja vinkata myös hyviä ostopaikkoja.

Kyllästä puukalusteet vain tarvittaessa

Kyllästysöljyä tulee käyttää tarpeen mukaan. Usein öljyä käytetään liian runsaasti. Ylimääräinen öljy jää tahmeaksi kerrokseksi puun pinnalle. Kovapuiset puutarhakalusteet kannattaakin öljytä vasta muutaman vuoden kuluttua. Silloin puu on tarpeeksi huokoista imeäkseen öljyä. Jos puu imee vettä, imee se myöskin öljyä. Tipauta puun pinnalle hieman vettä. Jos vesi imeytyy puuhun, on aika käsitellä puupinta öljyllä.

Näin kyllästät vanhat puukalusteesi

Varastohyllyltäni löysin avaamattoman purkin ekologista puuöljyä, jonka olin joskus ilmeisesti ostanut tätä tarkoitusta varten. Vanha puuöljy kannattaa käyttää aina ensin loppuun vaikka parempia öljyjä olisi tarjolla.

  • Käytä apuna vanhoja sanomalehtiä. Levittele niitä reilusti pihaa suojaamaan.
  • Käänä kalusteet ylösalaisin ja kyllästä jalat ja alapuolet ensin.
  • Anna kalusteiden hetken kuivua ja käännä ne oikein päin.
  • Jatka kaikkien pintojen kyllästämistä, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.
  • Odota n. 15 minuuttia ja käy kaikki pinnat vielä kertaalleen läpi. Lisää öljyä paikkoihin, joissa on liian ohut kerros.
  • Jätä kalusteet kuivumaan mieluiten varjoisaan paikkaan muutamaksi tunniksi. Liian kirkas auringonpaiste saa kyllästysaineen eri komponentit haihtumaan epätasaisesti.
  • Nosta pihakalusteet paikalleen tai katoksen suojiin odottamaan pihan siistimisen valmistumista.

Olemme tietysti säiden armoilla. Pihatyöt ei oikein huvita vesisateessa. Räntääkin saattaa vielä tulla tai jopa lunta. Kalusteet ovat kuitenkin valmiit ja odottavat kesää.

Urakasta sain oikein hyvän mielen ja koin tehneeni jotakin hyödyllistä: pelastin vanhan, jopa rakkaan kahviryhmämme roskalavalta enkä antautunut kiusaukselle ostaa uusi kalusto.

Varoitus! Puukalusteiden käsittelyaineet aiheuttavat helposti itsesytytyksen

kunnosta-vanha-pihakalusto

Käsittääkseni kaikki puuöljyt sisältävät liuotteita, jotka haihtuessaan muodostavat vaarallisia kaasuja. Nämä kaasut ovat herkästi syttyviä. Ne voivat myös aiheuttaa tulipalon, mikäli maalausrätit, pensselit, sanomalehdet tms viedään märkinä/kosteina jäteastiaan.

Erityisen vaarallista on laittaa öljystä kosteat roskat sisätilojen jäteastiaan. Kyseessä on ns. itsesytytys, jota ei voi ennakoida. Itse jätin kaikki sanomalehdet, pensselin ja rätit kuivumaan pihalle pariksi päiväksi, kunnes niistä oli varmasti haihtuneet kaikki vaaralliset höyryt.

Miten sinun ulkokalusteiden kunnostus on edennyt?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *