Tiedätkö, mikä on Äiti Maan päivä?

Äiti Maan päivää on vietetty jo puoli vuosisataa.  Sitä vietetään nykyisin kaikkialla maailmassa. Äiti Maa sai oman päivänsä jo vuonna 1970. Päivä vakiintui kansainväliseksi ympäristöpäiväksi. YK:n kaikki jäsenmaat, Suomi mukaan luettuna, lupasivat palauttaa maapallolle sen terveen ekosysteemin. Miten Äiti Maan päivää vietetään? Siitä kerron seuraavaksi.

aiti-maan-paiva
Photo by USGS on Unsplash

Lue lisää Äiti Maan päivästä YK:n sivuilta!

Äiti Maan päivä on tärkeä päivä

Äiti Maan päivää kannattaa myös juhlistaa jotenkin. Sanomattakin on selvää että mitään törsäileviä juhlallisuuksia ei kannata Äiti Maan päiväksi kehitellä.

Mitään valmiita traditioita päivän viettoon ei ole. Voit siis itse ideoida sinulle ja läheisillesi sopivat juhlallisuudet. Tässä postauksessa annan sinulle hieman ideoita Äiti Maan päivän viettoon.

Äiti Maan päivää vietetään 22. huhtikuuta

Syyskuussa 1969 amerikkalainen senaattori Gaylord Nelson ilmoitti, että seuraavana keväänä tulisi järjestää kansalaistoimintaa Äiti Maan hyväksi. Näin sai alkunsa Earth Day eli Maan päivä eli Maailman päivä eli Äiti Maan päivä. Suomeksi päivällä on monta nimeä. Itse käytän päivästä nimeä Äiti Maan päivä. Äiti Maa on päivän tärkeä merkkihenkilö. 22.4.2021 on jo 51. Äiti Maan päivä.

Äiti Maan päivästä muodostui traditio ja sitä alettiinkin viettämään ympäri maailmaa. Viralliseksi juhlapäiväksi vakiintui 22.4.

Miten Äiti Maan päivää voisi juhlistaa?

Äiti Maan päivän teema on ympäristö ja maapallon ekosysteemin palauttaminen normaaliksi. Siksi juhlallisuudetkin tulisi pyöriä ympäristö teeman ympärillä. Olemme tottuneet juhlistamaan joulua ja pääsiäistä ystävien ja läheisten kanssa. Miksi siis ei Äiti Maan päivänäkin voisi kerääntyä yhteen läheisten kanssa. Myös lapsille voisi olla suuri merkitys yhteisellä Äiti Maan päivän vietolla.

Yhteinen Äiti Maan päivän ateria

Kokoonnu saman pöydän ääreen yhdessä läheistesi kanssa. Valmistakaa päivän henkeen sopiva herkkuateria. Rauhallinen yhdessä olo on myös tärkeää.

Hävikkiruoka ja jääkaapin perukoilta löytyneet herkut kannattaa nyt hyödyntää juhla-aterian loihtimiseksi. Luonnossa kasvaa jo muutamia villiyrttejä. Niistä saa valmistettua teemaan sopivan salaatin. Pieniä nokkosia voi kerätä nokkoslettuihin. Tulisiko nokkosletuista Äiti Maan päivän perinneruoka?

Istuta puu jokaisena Äiti Maan päivänä

Puiden istuttaminen on traditio, joka symboloi toiveikasta tulevaisuutta. Istuttamalla puita, teemme samalla hyvää ympäristöllemme. Puut sitovat tehokkaasti hiilidioksidia ja parantavat ilmaston tilaa.

Jos sinulla ei paikkaa mihin puun voisit istuttaa, eipä hätää. Ilmastokummit ry. tarjoaa sinulle mahdollisuuden lisätä Suomen puukantaa. Osta Ilmastokummien nettikaupasta oma puuntaimi. Se maksaa vain 6 eur. Ilmastokummit istuttavat puolestasi puun johonkin suomalaiseen metsäpuistoon. Voit ostaa Ilmastokummien nettikaupasta useampia puita samalla kertaa.

Käy virkistävällä kävelyllä tai yhteisellä pyöräretkellä!

Virkistävä ja terveellinen tapa viettää Äiti Maan päivää, on tehdä pyörä- tai kävelyretki yhdessä ystävien ja läheisten kanssa. Käytä yleisiä pyörä- ja kävelyteitä. Vältä lintujen pesimäalueita kuten merenrantoja, puron varsia ja metsiä. Näin keväällä linnut ovat jo aloittaneet pesimäpuuhansa ja haluavat tietysti olla rauhassa.

Jotta Äiti Maakin hyötyisi retkestä, ota roskapussi ja vinyylikäsineet mukaan. Kerätkää samalla tien laidoilta roskia, pulloja ja muuta luontoa pilaavaa roskaa.

Äiti Maan päivän pihakirppis

Voisiko olla mitään sopivampaa tapaa viettää Äiti Maan päivää kuin pihakirppis. Pienimuotoisen pihakirppiksen voi järjestää vaikkapa kerrostalon pihalle yhdessä muiden asukkaiden kanssa.

Äiti Maan päivän eräs kantava idea oli aikoinaan kierrätys. Kerää yhdessä läheistesi ja ystäviesi kanssa tarpeetonta tavaraa myytäväksi. Hienoa olisi, jos saadut varat tai osan niistä voisi lahjoittaa jollekin ympäristöjärjestölle.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta järjestää pihakirppistä, voit aina vuokrata myyntipöydän läheiseltä kirpparilta. Tärkeintä on, että on hengessä mukana ja tekee hyviä tekoja Äiti Maan hyväksi.

Keksi itse lisää ideoita Äiti Maan päivän juhlistamiseen

aiti-maan-paiva
Photo by Bill Oxford on Unsplash

Tässä oli sinulle muutama ympäristö ystävällinen idea Äiti Maan päivän viettoon. Sinä itse kuitenkin päätät, miten parhaiten juhlapäivän vietät. Voit kehittää itsellesi ja läheisillesi jonkin pysyvän tradition. Näin tämän tärkeän päivän merkitys korostuu ja sen sanoma leviää laajemmalle.

Oletko sinä koskaan kuullut Äiti Maan päivästä? Miten olet sitä juhlistanut?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Mahdollisuuksien mukaan tähän päivään voisi kylkiäiseksi liittää ”pysy poissa kaupoista” …??

  Itse vietän päivää kuten useimpia muitakin päiviä sulan maan aikana : puuhastelen puutarhassa niin paljon kuin suinkin jaksan. ????
  Ouita lienen istuttanut tähän mennessä n. 200… ja antanut muitten istuttaa n. 2-2.5 ha…. ????

  1. Hienoa!

   Sinulla taitaa olla Äiti Maan päivän traditiot jo olemassa.
   Totta on että shoppailemalla tätä päivää ei tulisi viettää. Itsekin taidan puuhastella tänään puutarhassa.

   Aurinkoista Äiti maan päivää sinulle!
   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *