Kivitasot ovat hyvin suosittuja kodeissa. Aikaisemmin kivitaso hankittiin keittiön työpöydäksi. Nyt kivitaso on hyvä ratkaisu, minne vaan kodissa. Kivitaso on hygieeninen, kestävä ja kaunis materiaali. Kivitason hoito on suhteellisen helppoa. Kivitason hoidossa on kuitenkin omat niksinsä. Miten pidän kivitasoni kauniina ekologisilla aineilla?

kivitason-hoito

Kivitasoja valmistetaan hyvin monesta eri kivilajista

Kivitasosta puhuttaessa pitää ensin määritellä kivilaatu. Kivilaadut eroavat huomattavasti toisistaan. Toiset kivilaadut ovat kovia eivätkä ime helposti sisäänsä rasvaa ja kosteutta. Huokoisemmat ja pehmeämmät kivilaadut ovat arkoja. Ne imevät rasvaa ja nesteitä huokosiinsa. Siksi kivilaadun valintaan kannattaakin kiinnittää huomiota. Valitse kivilaatu kohteen mukaan.

Graniitti on kova kivilaatu. Se on vähemmin huokoinen kuin muut kivivaihtoehdot. Graniitti sopii mainiosti keittiön työtasojen materiaaliksi

Marmori on huokoisempi ja pehmeämpi kivilaatu kuin graniitti. Se sopii parhaiten kylpyhuoneeseen tai eteisen sisustukseen.

Kvartsi on timantin jälkeen kaikkein kovin kivimateriaali. Ilmeeltään kvartsitaso on eleetön. Se sopii hyvin moderniin sisustukseen. Kvartsitasot sopivat koko kotiin.

Vuolukivi on pehmeä kivilaatu. Vuolukivi kestää hyvin happoja ja emäksiä johtuen kiviaineksen sisältämistä mineraaleista. Siksi vuolukiveä suositellaankin kylpyhuoneisiin. Se ei vahingoitu kylpyhuoneessa käytettävistä kemikaaleista. Myös grillipaikoissa käytetään paljon vuolukiveä.

Kivitaso voi olla pintakäsitelty kiiltäväksi. Varsinkin peilihiotut kvartsi ja graniittitasot ovat upeita. Kivitasot voidaan myös hioa mataksi. Mattapintainen taso hoidetaan hieman eri tavoin kuin peilikirkas.

Kaikkia kivitasoja voidaan pintakäsitellä kuumentamalla, harjaamalla, vasaroimalla, hiekkapuhaltamalla tms. Kivipinnan luonne muuttuu pintakäsittelyn mukana.

Kivitason hoito  

Kivitason hoito on helppoa. Kivitasojen hoito eroaa joiltakin osin muiden pitojen hoidosta. Normaalisti kivitason hoitoon riittää pyyhkiminen nihkeällä siivousliinalla. Nihkeän pyyhkimisen jälkeen pinta kannattaa kiillottaa kuivalla pyyhkeellä kirkkaaksi.

Valitse neutraali tai miedosti emäksinen pesuaine

Jos kivitason haluaa pestä pesuaineella, valitse esimerkiksi rasvaton siivoussaippua. Vältä rasvaista Marseille saippuaa tai mäntysuopaa. Rasvaiset saippuat jättävät ikävän pinnan kivitasoon. Myös miedosti emäksinen tai neutraali yleispesuaine sopii hyvin kivitasojen hoitoon.

Ekologinen puhdistusaine kivipinnoille

Hyvin yksinkertainen puhdistussuihke kivitasoille valmistuu sekoittamalla 1 teelusikallista raastettua siivoussaippuaa (ylirasvoittamaton tuote) ja 2,5 desiä haaleaa vettä.

  • Kaada ainesosat suihkupulloon ja ravista.
  • Varmista että siivoussaippua on täysin liuennut veteen.
  • Suihkuta puhdistusainetta kivipinnalle ja hankaa pehmeällä, kostealla siivousliinalla.
  • Huuhtele ehdottomasti kivipinnat pesun jälkeen ja kuivata pehmeällä pyyhkeellä kirkkaaksi.

Vältä etikkaa ja muita happoja

Ekologisessa siivouksessa kemikaalina on usein etikka. Kivitasoille etikka ei sovi lainkaan. Etikka nimittäin on liuotin, joka liuottaa mineraaleja. Sama ongelma on kaikkien happamien aineiden kanssa. Myös halkaistu sitruuna tai sitruunamehu saattaa vahingoittaa kivipintaa, jos se jää kivitasolle pidemmäksi aikaa.

Kivitasoille ei pidä koskaan käyttää tuotteita joiden pH on alle 3 tai pH yli 10. Käytä siis kivipinnoille aina miedosti emäksistä tai neutraalia puhdistusainetta.

Vältä kovia, naarmuttavia esineitä ja hankausaineita

Kivipinta on kova ja kestävä. Kovuudesta huolimatta kivipintakin naarmuuntuu. Varsinkin peilihiotuissa kivipinnoissa naarmut näkyvät valoa vasten katsottaessa herkästi. Saat kivipintaan naarmuja ainoastaan silloin, jos hankaat sitä kovemmalla tai yhtä kovalla materiaalilla. Kivi- ja rautapadat sekä keraamiset kukkaruukut saattavat aiheuttaa naarmuja kiven pintaan. 

Matta, harjattu kivipinta on käytännöllinen valinta. Siinä eivät hiuksen hienot naarmut näy.

Myös naarmuttavat hankausaineet ja teräsvillat eivät sovi kivitasojen puhdistukseen. En myöskään käyttäisi puhdistuskiveä kuten Universal Stonea kivitason puhdistukseen. Puhdistuskivi valmistetaan kiviaineesta joka saattaa naarmuttaa kivitasoa.

Vältä tahroja

Kiillotettu graniitti on hyvin tiivis eikä ime likaa huokosiinsa kovinkaan helposti. Huokoisemmat kivilaadut saattavat olla hankalampia. Varsinkin vaaleat, huokoiset kivipinnat värjäytyvät helposti, jos tahra saa olla pinnalla liian kauan. Siksi kivitason valintaa kannattaakin miettiä hieman pidempään. Vaalea taso on upea mutta onko se työläs hoitaa?

Kaikkein helpoiten kivipintaan imeytyy rasva. Hyvin huokoinen kivilaatu kannattaa unohtaa kohteista, joissa käsitellään rasvaa ja öljyjä (keittiö, kylpyhuone).

Tahrat ja roiskeet kannattaa poistaa kivitason pinnalta mahdollisimman nopeasti. Näin kosteus ja rasva ei pääse imeytymään kiveen.

Kivitasojen käsitteleminen kemikaaleilla

Kivitasoja varten on saatavilla hyvin monia kemikaaleja. Usein kivitasot käsitellään suoja-aineilla jo tehtaalla. Jos et halua kivitasoosi kemikaaleja, muista mainita asiasta tilauksen yhteydessä.

Kivitason hoito ei välttämättä vaadi erityisiä hoitoaineita. Eri kivilaaduille on kuitenkin suunniteltu runsaasti hoitoaineita ja vahoja sekä erikoispesuaineita. Jotkut suosittelevat kivitason käsittelemistä vuosittain.  Jos harkitset hankkivasi kemikaaleja kivitason hoitoon, lue ensin ainesosaluettelo huolellisesti läpi. Itse en käyttäisi kivitasojen hoitoon erityisiä kemikaaleja. Kivitason voi halutessaan kemiallisen suoja-aineen sijaan käsitellä myrkyttömästi vaikkapa tavallisella ruokaöljyllä.

Kivitasot voidaan käsitellä tehtaalla likaa hylkiviksi erityisillä kemikaaleilla. Valitettavasti en tiedä näiden aineiden turvallisuudesta mitään. Jos harkitset kivitason pintakäsittelyä, tiedustele ensin aineen koostumus. Kirkkaaksi hiottua graniitti- ja kvartsitasot ovat niin tiiviitä, että niitä ei tarvitse käsitellä.

Kivitasojen käsitteleminen luonnonvahoilla

kivitason-hoito
Photo by Nathan Oakley on Unsplash

Betonitasoja ja luonnonkivitasoja voidaan käsitellä mehiläisvahalla tai kasvivahoilla. Vahat estävät kosteuden imeytymisen kiveen.

Vuolukivi on huokoinen kivilaatu, joka usein vahataan. Vuolukiveä käytetään usein kylpyhuoneessa. Vaha estää kosteuden lisäksi myös likaa ja kylpytuotteita imeytymästä huokoiseen kiveen.

Kivipinnan käsitteleminen vahalla muuttaa olennaisesti sen ulkonäköä ja ominaisuuksia. Monen mielestä mehiläisvaha syventää kiven omaa väriä. Jos harkitset kivipinnan vahaamista, kokeile ensin vahaa erilliselle kivilaatalle.

Suositko sinä kiveä sisustuksessa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *