Minne katoavat sukkien parit? Se on ehkäpä kaikkien aikojen arvoituksellisin mysteeri kodeissa. Harmittavinta on se, että sukista toinen jää nyt tarpeettomaksi. Parittomat sukat ovat usein haaste myös intohimoisille kierrättäjille. Mitä niistä voisi tehdä?

Älä kuitenkaan heitä paritonta sukkaa heti pois. Parittomille sukille runsaasti muuta käyttöä. Tässä postauksessa kerron sinulle muutaman vinkin, miten voit hyödyntää parittomia sukkia.

parittomat-sukat
Kuva Peggy und Marco Lachmann-Anke Pixabaystä

Parittomien sukkien mysteeri

Olen huomannut, että parittomille sukille ei voi mitään. Niitä ilmestyy joka kotiin. Joskus keräilin parittomia sukkia omaan koriin toivoen, että pari ilmaantuisi jostain. No ei ilmaantunut. Pyykkipäivän päätteeksi yritin bongata parittomien korista paria uusille parittomille. Usein paria ei löytynyt ja koriin tupsahti sitten taas uusi pariton. Aika epätoivoista touhua. Päätin siis keksiä jotain muuta parittomille sukille.

Miten vältän sukkien joutumisen erilleen

Paras tapa välttyä parittomilta sukilta on huolehtia, että sukkaparit pysyvät yhdessä. Parittomien sukkien ongelma on ilmeinen, jos perheessä on useita henkilöitä ja kaikilla samanvärisiä sukkia.  Tässä muutamia vinkkejä pitää sukat yhdessä.

 • Hanki samanlaisia sukkia. Jos yksi sukka häviää, voit helposti yhdistellä parittoman sukan muihin sukkiin.
 • Pese aina yhden perheenjäsenen pyykit kerrallaan. Näin eri henkilöiden sukat eivät sekoitu.
 • Varmista jo pyykkiä pyykkikoriin viedessäsi, että sukilla on parit. Liitä sukkaparit yhteen odottamaan pesua. Näin pari ei karkaa väärään pyykkierään.
 • Ripusta sukkaparit pyykkinarulle vierekkäin. Kun sukat ovat kuivuneet, yhdistä ne samalla kun poimit ne pois narulta.
 • Vie pesty pyykki aina heti paikoilleen kaappiin.
 • Varaa sukille oma laatikko tai kori. Näin ne eivät eksy muiden vaatteiden joukkoon.

Mitä tehdä parittomille sukille?

Aivan uskomatonta mutta kaikesta edellä mainitusta huolimatta parittomia sukkia saattaa silti tulla. Ennen kun heität ne roskiin, mieti miten niitä voisi hyödyntää kotona. Tässä sinulle muutama idea parittomin sukkien varalle

 • Valmista parittomista sukista koiralle lelu. Koirat rakastavat erityisesti sukkia. Meillä oli aikoinaan kettuterrieri, joka oli suurin syy parittomiin sukkiin. Koiramme kuljetteli löytämiään sukkia ympäri taloa ja toivoi että joku leikkisi hänen kanssaan niillä.
 • Sukkaa voi käyttää kätevästi pölyrättinä. Upota kätesi sukkaan niin saat pyyhittyä pölyjä myös hankalista paikoista. varsinkin sälekaihtimet on kätevä puhdistaa sukka kädessä.
 • Voit pujottaa sukan lattiamoppiin ja pyyhkiä pölyt ja roskat lattialta. Sukka imee uskomattoman tehokkaasti ja hellävaraisesti lattialta hiukset, koirankarvat ja pölyn. Käytön jälkeen harjaa sukka puhtaaksi pehmeällä harjalla tai sienellä ja laita pesuun.
 • Parittomia kauniita villasukkia ei kannata heittää roskiin. Villasukista voit valmistaa sievät mukinlämmittimet
 • Säärystimet ovat mukavat salitreenissä ja joogassa. Jos sinulla on pitkä pariton villasukka, voit leikata varren kahteen osaan. Päättele varret purkaantumattomiksi. Näin sinulla on lämpöiset säärystimet.
 • Ranteenlämmittimet ovat mukavat ulkotöissä. Parittomista sukista saat pehmoiset ja lämpöiset ranteenlämmittimet.
 • Kauniin väriset sukat kelpaavat vaikka hiusdonitsiksi. Leikkaa saksilla varresta sopivan kokoisia rinkuloita ja käytä hiusten kiinnittämiseen.
 • Säästä parittomat sukat pakkausmateriaaliksi. Pehmoiseen sukkaan on kätevä sujauttaa särkyviä esineitä kuljetuksen ajaksi. Jos esine kuitenkin rikkoutuu, sirpaleet pysyvät sukassa. Voit myös sujauttaa sukkiin juhlakengät matkan ajaksi.
 • Käytä sukkaa säilytyspussina. Sujauta sukkaan vaikkapa lasten pieniä lelun osia. Näin ne pysyvät siististi yhdessä.
 • Jos tarvitset kylmäpakkausta eli jääpalapussia vamman hoitoon, laita jääpalat muovipussiin ja muovipussi sukkaan. Tällainen kylmäpakkaus on huomattavasti miellyttävämpi kuin pelkkä muovipussi.
 • Sukkaan voit tehdä myös lämpökääreen. Täytä sukka riisin tai kauran jyvillä. Sulje sukan pää huolellisesti solmulla. laita täytetty sukka mikroon 30 sekunniksi tai minuutiksi. Nyt sinulla on lämmin kääre kipeän niskan rentouttamiseen.
 • Tee sukasta luonnollinen hajustin liinavaatekaappiin. Täytä sukka kuivatulla laventelilla ja sulje sukan suu solmulla. Aseta täytetty sukka liinavaatekaappiin tuomaan miellyttävää tuoksua.
 • Jos sinulla on runsaasti parittomia tai muuten käytöstä poistettavia sukkia, voit täyttää niillä löhötyynyn. Puolueettoman testiryhmän mukaan palloiksi käärityt vanhat tennissukat olivat miellyttävin tyynyntäyte eräässä kahvilassa.

Keksi itse lisää ideoita, miten voisit hyödyntää käytettyjä sukkia

parittomat-sukat
Kuva ptra Pixabaystä

Sukkaideoita on ihan mahdottoman paljon. Siksi parittomia sukkia ei pitäisi koskaan heittää roskiin. Vaikka sinulla ei juuri nyt ole tarvetta sukille, niitä kannattaa hetken säilyttää komeron nurkassa.

Uskon että te lukijani keksitte vielä lisää ideoita parittomien sukkien käyttöön. Kirjoita oma sukkaideasi alla olevaan kommenttikenttään!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.