Elektroniikan kierrätys tuli eteeni viime viikolla. Olen tänä syksynä keskittynyt järjestelemään varastoa. Siinä hommassa törmää väistämättä kierrätysongelmiin. Nyt eteeni tuli pari vanhaa läppäriä ja yksi kännykkä jotka pitäisi laittaa kierrätykseen.

Suurimmalle osalle meistä on aika selvää, miten kierrätetään tekstiilejä, metallia tai lasia. Elektroniikan kierrätys on sen sijaan vielä hieman hakusessa. Tämän blogin aihepiiriin ei kuulu tietotekniikka. Valitettavasti me kaikki, jotka omistamme kännykän ja tietokoneen joudumme joskus miettimään, miten ne hävitetään turvallisesti. Tässä artikkelissa kerron, mitä sinun pitää ottaa huomioon hävittäessäsi vanhaa, käyttökelvotonta elektroniikkaa?

electroniikan-kierratys

Miksi vanhat läppärit ja matkapuhelimet kannattaa kierrättää?

Yhdysvaltain Ympäristösuojeluvirasto EPA on laskenut että miljoonan läppärin kierrättäminen säästää energiaa yhtä paljon kuin 3500 kototaloutta vuodessa kuluttaa. Valitettavasti läppäreistä ja kännyköistä vain pieni osa päätyy kierrätykseen. Monia pelottaa tietojen päätyminen vääriin käsiin.

Läppärit sisältävät myös arvokkaita metalleja kuten kultaa, hopeaa ja platinaa. Arvokkaiden metallien talteenottaminen on eräs kierrätyksen peruste. Läppärin muista materiaaleista yli 99% on kierrätettäviä.

Älä heitä laitteiden akkuja sekajätteeseen

Matkapuhelimien ja läppäreiden akut ovat litiumioniakkuja. Samankaltaisia akkuja käytetään myös sähköpyörissä sekä ladattavissa imureissa. Litiumioniakun suurin ongelma on sen paloherkkyys. Niiden kuljettamista lentokoneissa tai lähettämistä postitse seurataan tarkkaan juuri palovaaran vuoksi. Palovaaran vuoksi litiumioniakkua ei pidä myöskään heittää sekajätteeseen.

Litiumioniakut sisältävät runsaasti metalleja kuten rautaa, kuparia, kobolttia sekä nikkeliä. Matkapuhelimien ja läppäreiden käytetyt akut kannattaa toimittaa kierrätykseen myyjälle. Myyntipisteistä akut toimitetaan kierrätykseen, jossa niiden arvokkaat metallit otetaan talteen.

Mitä pitää ottaa huomioon ennen, kun laittaa laitteen kierrätykseen?

Kaikkein arvokkainta sekä läppäreissä että matkapuhelimissa on niiden sisältämä tieto. Jos olet pitkään käyttänyt laitetta, sinne on saattanut kertyä paljon sellaistakin, jota et enää muista. Ota siis talteen koneen data vaikkapa muistitikulle.

Tietosuojakäytännöt tuntuvat meistä monta kertaa hieman yliampuvilta. Sitä ne eivät kuitenkaan ole. Harmittomilta tuntuva data koneessasi saattaa kiinnostaa monia. Identiteettivarkaudet ovat maailmalla arkipäivää. Ne aiheuttavat todella pitkäaikaista huolta monella eri tavalla. Siksi sinun kannattaa varmistua siitä, että koneesi tiedostot eivät päädy vääriin käsiin.

Miten koneen tiedostot kannattaa hävittää?

Älä koskaan anna käytettyä puhelinta tai läppäriä kenellekään ennen, kun olet poistanut varmuudella kaikki siinä olevat tiedostot.

Olet ehkä suunnitellut antavasi vanhan laitteesi lapsille tai naapurille. Sinusta voi tuntua, että eihän siinä nyt mitään salaista ole. Jos olet käyttänyt konetta pitkään et voi muistaa kaikkea. Koneen muistissa on kuitenkin kaikki tallessa ja taitava hakkeri sen kyllä sieltä löytää. Vaikka lapsesi tai naapurisi ei konetta hakkeroikaan, et voi varmuudella tietää mitä koneelle myöhemmin tapahtuu ja kenen käsiin se päätyy.

Uskomattoman moni kuvittelee että tiedostot on tuhottu kun ne siirtää työpöydän roskakoriin. Vaikka tiedostot tuhoaisi roskakorista, ne on helppo palauttaa tehokkaiden palautusohjelmien avulla. Tuhoa siksi erittäin huolellisesti kaikki data koneeltasi ylikirjoittamalla tiedostot.

Ylikirjoittamiseen on netissä tarjolla lukuisia ohjelmistoja. Ylikirjoittaminen tekee tiedostoista lukukelvottomia. Ylikirjoitusohjelmat voivat suorittaa toimenpiteen useita kertoja peräkkäin turvallisuuden varmistamiseksi.

Älä luota ulkopuolisiin datantuhoamispalveluihin

electroniikan-kierratys

Laitevalmistajat ja myyjät tarjoavat usein kierrätyksen yhteydessä laitteille datan tuhoamispalvelun. Tietotekniikka asiantuntija Petteri Järvinen suhtautuu kuitenkin varauksella tällaiseen toimintaan. Jos luovutat koneen tiedostoineen jonkun ulkopuolisen tahon tuhottavaksi, et voi koskaan olla varma, miten perusteellisesti tiedostot tuhotaan. Ylikirjoitusohjelman ajaminen kestää usein varsin kauan johtuen koneen iästä, kunnosta ja tiedoston koosta. Datan tuhoaminen kierrätettävistä koneista ei ole kannattavaa liiketoimintaa ja jää lupauksista huolimatta usein tekemättä.

Tuhoa koneesi data itse

Netissä on saatavilla todella helppoja ylikirjoitusohjelmia. Olen itse niitä käyttänyt ihan onnistuneesti. Tarvittaessa ylikirjoitusohjelman voi ajaa läpi useampaan kertaan. Pitää olla aikamoinen hakkeri, jos aikoo löytää luettavaa dataa useampaan kertaan ylikirjoitetusta tiedostosta.

Viimeistele tietoturvasi lekalla

Laitteen keräämä data sijaitsee laitteessa olevalla kovalevyllä. Tuhoamalla kovalevyn porakoneella, lekalla tai vasaralla, viimeistelet tietoturvasi.

Käytöstä poistettavan kännykän tiedostot voi poistaa laitteen omalla toiminnolla, jos sellainen on käytettävissä. Jos laitteen käyttöohje on päässyt hukkumaan, voit yrittää etsiä vastausta netistä. Myös myyjät muistavat usein vanhojenkin laitteiden valikot.

Miten kierrätän tyhjennetyn, käytetyn laitteen?

Elektroniikan kierrätys on suhteellisen helppoa sitten kun siitä on data tuhottu. Tässä muutamia vaihtoehtoja.

Myy kännykäsi

Hyväkuntoisen käytetyn kännykän voi myydä. Toimivaa laitetta ei kannata laittaa kierrätykseen, jos sitä on vielä iloa puhelimena.

Esimerkiksi Fonum Kauppa ostaa ja myy käytettyjä matkapuhelimia. Ekoteko on myös käytetyn kännykän ostaminen. Käytetty, täysin toimiva kännykkä on jopa 40% edullisempi kuin uusi vastaava.

Kierrätyskeskukset

Kierrätyskeskukset ottavat vastaan kaiken kuntoisia käytettyjä tietokoneita. Tuhottuasi kaikki tiedostot tietokoneestasi, voit kiikuttaa sen lähimpään kierrätyskeskukseen. Siellä koneestasi hyödynnetään kaikki mahdollinen varaosiksi ja loput kierrätetään. Tarpeeksi hyväkuntoiset koneet kunnostetaan toimiviksi ja myydään edullisesti eteenpäin.

Kierrätä myyntipisteissä

Vanhan tietokoneen voi toimittaa myyjälle. Tietokoneita ja puhelimia myyvät liikkeet ottavat vastaan käytöstä poistettavia laitteita malliin ja merkkiin katsomatta. Myyjä ottaa vastaan myös koneen oheislaitteita kuten näppiksiä, hiiriä sekä kaiuttimia. Myymälöistä löytyy usein myös datan tuhoamispalvelu mutta kuten äsken totesin, niihin ei välttämättä kannata täysin luottaa.

Puhelinoperaattoreiden liikkeissä on usein turvallinen kierrätyspiste

electroniikan-kierratys

Elektroniikan kierrätys onnistuu myös myyjän kautta. Käytetyn kännykän voi viedä myyntipisteeseen. Moni operaattori ja myyntipiste ylläpitää kierrätyspistettä kännyköille. Vanhasta kännykästä saa usein vieläpä hyvityksen ostaessasi uuden. Kännykän materiaaleista jopa 99% on kierrätettävää. Osa materiaaleista on vieläpä hyvin arvokkaita. Siksi on todella sääli heittää vanhaa kännykkää sekajätteeseen. Myyjän kierrätyspisteisiin kännykän voi viedä akun kera.

Onko sinulla kierrätystä odottavia laitteita kotonasi? Mitä olet aikonut niille tehdä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *