Kesä on kirjojen aikaa. Innostuin heltaisten kesäpäivien ratoksi selailemaan vanhoja tietokirjoja. Vanhojen tietokirjojen kohtalo on yleensä surkea. Melkeinpä poikkeuksetta ne joutuvat tuhottaviksi. Tietokirjoissa olevat aiheet ovat auttamattomasti vanhentuneita. Nettiaika on myös lopettanut tietokirjojen kustantamisen. Netistä löytyy kaikki, vai löytyykö?

Emännän Tietokirjaa ja Kodin Taitokirjaa selaillessani tulin toisiin ajatuksiin. Olen nyt onnellinen Emännän Tietokirja-sarjan omistaja. Samalla sain kokoelmiini Kodin Taitosanakirjan. Haluankin nyt hieman kertoa teille näistä kahdesta vanhasta tietokirjasta ja niiden sisältämistä ekovinkeistä.

emannan-tietokirja

Kodeille tarkoitettuja tietokirjoja oli kokoamassa vaikutusvaltaisia henkilöitä

Kodin tietosanakirjoja julkaistiin aikana, jolloin koti ja tavallisen ihmisen tavalliset asiat olivat yhteiskunnallisesti tärkeitä. Kodeille tarkoitettu tieto tuli olla erityisen luotettavaa ja tarkistettua. Siksipä tietokirjat eivät olleet mitään mututietoa vaan alan parhaiden ammattilaisten laatimia.  Kodin Taitokirjan on toimittanut Vilho Setälä (1892-1985). Hän oli arvostettu toimittaja, tutkija, tietokirjailija sekä myös valokuvaaja. Vilho Setälä oli koulutukseltaan filosofian kandidaatti, joka oli tuolloin erityisen arvostettu koulutus. Hän käytti avustajinaan kymmeniä korkeasti koulutettuja henkilöitä. Jokaiseen aihepiiriin laati ohjeet aina alan ammattilaiset. Avustajakaarti koostui mm. diplomi-insinööreistä, lääkäreistä, sairaanhoitajista ja arkkitehdeistä. Mukana oli myös kotirouvia, leipureita, vaatturimestareita sekä muurareita kertomassa omasta erityisosaamisestaan. Näin vaikutusvaltaista tietokirjaa kodin aihepiiristä tuskin koskaan enää syntyy. Siksi arvostan näitä upeita teoksia ja niissä olevaa tietoa erittäin paljon.

Kodin Taitokirja sekä Emännän Tietokirja ovat ajankohtaisia juuri nyt

Monella vanhalla tietokirjalla on nykyisin vain historiallinen arvonsa. Kodeille tarkoitetut tietokirjat sen sijaan ovat juuri nyt erityisen ajankohtaisia.

Emännän Tietokirja on painettu vuonna 1936 (WSOY). Silloin elettiin aikaa ilman synteettisiä kemikaaleja. Vain hyvin vähän tuotteita valmistettiin teollisesti. Kodeissa parsittiin, paikattiin ja valmistettiin itse saippuaa. Kotitalouksissa oli siis valtavasti tietoa ja erilaisia taitoja. Kodinkoneet kuuluivat vain hyvin pienen piirin ylellisyystavaroihin. Tavallisessa perheessä kaikki tapahtui käsin tehden. Tämä on juuri se elämäntapa, johon nykyisin ekokodeissa ollaan pyrkimässä. Tietoa vanhoista menetelmistä on kuitenkin hankala löytää netistä. Emännän

Tietokirjasta löytyy runsaasti vinkkejä myös 2000 luvun milleniaalien ekokoteihin. Monet ohjeet voi toteuttaa sellaisenaan. Toiset kirjan ohjeet soveltuvat nykyaikaan hieman soveltamalla. Toki kirjassa on paljon sellaistakin asiaa, jolla on vain nostalginen arvo. Meidän ei tarvitse valmistaa kaikkea itse.

Kodin Taitokirja, ohjeita kaikkiin kodin ongelmiin

kodin-taitokirja

Kodin Taitokirja on Kustannusyhtiö Otavan vuonna 1930 julkaisema opus. Minulla on kirjan toinen painos vuodelta 1957. Taitokirjassa on runsaasti ohjeita ja neuvoja kodinhoidosta, rakentamisesta, harrastuksista sekä myös yleissivistävää tietoa. Taitokirja on siis erittäin paljon laajempi teos kuin vain kodinhoitoon keskittynyt Emännän Tietokirja. Kirjassa on 1152 sivua sekä runsaasti lisälehtiä, joita ei ole numeroitu.

Kirjan yksityiskohtaiset ohjeet eivät lakkaa ihmetyttämästä minua. Sivulla 350 löytyy esimerkiksi täydelliset ohjeet mittoineen ja kuvineen puisten vesikärryjen valmistamiseen. Seuraavalla sivulla 351 selviää, miten puinen ulkohuussi valmistetaan. Tässäkin on kuvat sekä piirustukset mukana tarkkojen ohjeiden kera. Näitä ohjeita ovat olleet laatimassa maan parhaat insinöörit ja arkkitehdit.

Kirjan lopussa on selkeä tarvikeluettelo, josta selviää kaikki mahdolliset tarvikkeet vaikkapa vesikärryjen tai ulkohuussin valmistamiseen.

Tällainen opus olisi erityisen suositeltava vaikkapa omavaraisuutta tavoittelevissa kodeissa.

Emännän Tietokirja; ajalta, jolloin kotiäiti oli vielä arvostettu ura

Tänä päivänä Emännän Tietokirja tuntuu huvittavalta jäänteeltä kaukaa menneisyydestä. Joskus kuitenkin kotiäidin rooli oli hyvin tavoiteltu. Monet loivatkin uransa vain kotona puuhastellen, lapsia kasvatellen ja kotia hoitaen. Emme ehkä enää kaipaa takaisin tuota aikaa. Kotiäidit kuitenkin suhtautuivat aikoinaan tehtäväänsä erittäin kunnianhimoisesti. He kilpailivat hohtavista ikkunoista, silitetyistä vaatteista sekä herkullisista säilykkeistä. Moni kotiäiti hallitsi varsin monimutkaisia taitoja kuten kankaankudonta tai karjanhoito. Myös näihin löytyi apu Emännän Tietokirjasta.

Moni kotiäiti oli samalla myös esimies ja työnantaja. Kodissa saattoi työskennellä useita ulkopuolisia henkilöitä kuten karjakko, lastenhoitaja ja sisäkkö. Emännän Tietokirja antoi vastauksensa myös henkilökunnan palkkaamiseen, kohteluun sekä irtisanomiseen.

Emännän Tietokirjan ja Kodin Taitokirja parhaita vinkkejä

kodin-taitokirja
Kodin taitokirja on valtavan kattava opus josta löytyy ratkaisut kaikkiin kodin pulmiin

Olen innokkaasti kuluttanut kesäpäiviä selaillessani näitä upeita teoksia. Tässä hieman esimerkkejä kirjojen sisällöstä:

  • Nukkekodin valmistaminen pahvista; Kirjassa on kaavat kaikkien nukkekodin kalusteiden valmistamiseen
  • Nuken kaavat; täydelliset ohjeet nuken valmistamiseksi
  • Rasioiden valmistaminen luonnonmateriaaleista
  • Tapetointi; täydelliset ohjeet tapetointiin, kuvissa kaksi naista valkeine, tärkättyine essuineen ja päähineineen tapetoimassa
  • Vihannesten säilöntää; esitellään useita tapoja säilöä vihanneksia talven varalle (ilman pakastinta tietysti)
  • Parsiminen; kirjassa useita malleja ja yksityiskohtaiset ohjeet moniin eri materiaaleihin ja vaatekappaleisiin. kokeilen varmasti näitä ohjeita.
  • Parvekeviljelmän perustaminen
  • Patjan valmistaminen; valmista itse patja luonnonmateriaaleista. Kirjan mukaan helppo homma?
  • Talvisuojusten valmistaminen kasveille; materiaalit ovat täysin luonnonmukaisia, tietysti. Synteettisiä harsoja ei käytetä.
  • Kankaiden valkaisu auringon avulla; mielenkiintoinen projekti
  • Posliinin korjaaminen; rikkinäisetkin posliiniastiat korjattiin ennen käyttökuntoisiksi. Liimana käytettiin kipsiä, munanvalkuaista ja maitoa. Uskomatonta, pitääpä kokeilla
  • Kotipuutarhan perustaminen; kirjassa esitellään usean sivun voimin puutarhan eri alueita, maan parannusta ja salaojitusten rakentamista
  • Punamultamaalaus; punamullan valmistus sekä maalauksen toteuttaminen alusta loppuun
  • Kodin tuholaistorjunta; kaikista tuhohyönteisistä kuvat, häätöniksit sekä oletetut syyt miksi kyseinen hyönteinen on pesiytynyt kotiin
  • Tuulettaminen; tuuletusta esitellään erittäin monipuolisesti
  • Tahrojenpoistotaulukko; hyvin monipuolinen taulukko eri tahratyyppien poistamiseen. Taulukossa huomioitu kankaan laatu sekä tahran laatu. Valitettavasti kaikki ohjeet eivät ole kovin myrkyttömiä.
  • Muovailuvaha; ohjeet kotitekoisen muovailuvahan valmistamiseksi
  • Olkihatun pesuohjeet; samat ohjeet käyvät myös olkikasseille
  • Kotitekoisten lankanappien valmistus

Suuri osa kirjojen sisällöstä ei valitettavasti istu nykyaikaan. Monissa ohjeissa on ainesosia, jotka ovat varsin myrkyllisiä. Monet käsityöohjeet ovat varsin työläitä monine kirjauksineen. Ilmeisesti 100 vuotta sitten valmistettiin kaikki itse puukauhoista ja leluista lähtien. Vanhan ajan kodin tietokirjoissa on kuitenkin paljon hyödyllisiä vinkkejä, joita ei pitäisi unohtaa.

Aion käyttää vanhojen kotitalouskirjojen oppeja apunani monessa pulmassa. On hauska nähdä olisiko vanha konsti parempi kuin pussillinen uusia.

Onko sinulla hyllyssäsi vanhoja kodinhoidon opaskirjoja? Olisi mielenkiitoista kuulla mitä muita kodinhoitokirjoja ennen julkaistiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *