Tänä kesänä moni matkailee vain kotimaassa. Se on todella hieno juttu, sillä meillä Suomessa on todella paljon nähtävää. Matkailuala on kehittynyt aivan uskomattomasti viime vuosina, kiitos ulkomaisten vieraiden. Mikä parasta, myös ekomatkailijalle löytyy runsaasti upeita retkikohteita. Ulkomaisten vieraiden puuttuessa kotimaiset turistit ovat entistäkin tärkeämpiä paikallisille yrittäjille. Siksi kannattaakin uhrata muutama lomapäivä ja käydä tutustumassa johonkin erityiseen kohteeseen omassa maassa. Tässä jutussa kerron eettisistä tuliaisista ja matkamuistoista, joita voit Suomea kierrellessäsi hankkia.

Photo by Pranam Gurung on Unsplash

Miksi matkalta pitäisi ostaa yhtään mitään?

Niin, ei kyllä tarvitsekaan välttämättä. Voit reissata Suomea ristiin rastiin ostamatta muuta kuin ruokaa ja palveluita. Moni kuitenkin haluaa tukea paikallisia yrityksiä ja hankkia jotain tarpeellista ja uniikkia. Jos olet tekemässä hankintoja, miksi et keskittäisi ostoksiasi kesälomapaikkakunnalle jossain Suomessa. Matkan varrelta saattaa löytää todellisia aarteita ja uniikkeja taide-esineitä kotiisi.   

Minkälainen on eettinen matkamuisto?

Matkamuistoja ja tuliaisia kannattaa katsoa myös eettisen seulan läpi. Matkailijoille tarjotaan monia tuotteita joiden alkuperästä ei ole takeita. Ostoksilla ollessasi et välttämättä ehdi perehtyä kovinkaan tarkasti myytävien tuotteiden taustatietoihin.  Jos tuotteessa ei ole selkeästi ilmoitettu valmistusmaata, materiaalia tai muuta tarpeellista tietoa, kannattaa jättää tuote ostamatta.

Lomaillessasi suomessa, voit tehdä ostoksia paikallisissa tehtaanmyymälöissä. Niissä tuotteet ovat yleensä kotimaisia ja valmistettu hyvistä raaka-aineista.

Suomesta löytyy runsaasti upeita tuotteita, joita kannattaa hankkia lomareissuilta kotiin. Mitkä sitten ovat eettisesti tuotettuja lomatuliaisia?

Osta mieluiten paikallista tuotantoa olevia tuotteita

Monessa kunnassa ja kaupungissa myydään oman paikkakunnan käsityöläisten tuotteita. Niitä on tarjolla ainakin kesäisin, jolloin turismi on vilkkaimmillaan. Paikallisissa käsitöissä on yleensä nähtävillä suomalaista käsityöperinnettä koristelussa ja muotoilussa. Kannattaa siis selvittää etukäteen mitkä ovat oman lomapaikkakunnan hittejä ja etsiä niitä.

Osta tuotteita joiden materiaali on paikallista tuotantoa tai ainakin Suomessa tuotettua

Suosituin ja ostetuin kotimainen materiaali on tietysti puu. Monet pajutyöt sekä puiset leikkuulaudat ovat loistavia hankintoja. Pienet puuverstaat valmistavat esineitä esimerkiksi haavasta, tervalepästä, katajasta, männystä tai koivusta. Tällaisia esineitä et saa lähimarketista.

Olen listannut alle muutamia tutustumisen arvoisia retkikohteita. Jos liikut kesälomalla kyseisellä alueella, miksi et poikkeaisi vierailulle.

Minulla ei ole kaupallista yhteistyötä alla mainittujen yritysten kanssa.

Lasi

Iittala on nykyisin ainoa Suomessa toimiva lasipaja. Iittalan Lasitehdas on y ksi kesän suosituimmista retkikohteista. Siellä toimii hyvin mielenkiintoinen lasimuseo sekä tietysti oma tehtaanmyymälä. Iittalan lasitehtaan ympärille on kertynyt muutakin käsityöläisyyttä. Kokonaisuutta kutsutaan nimellä Iittala Village. Voit löytää lasin lisäksi lähistöltä Kultasuklaan tehtaan. Kultasuklaa on avainlipputuote. Suklaat ovat täysin suomalaista työtä. Iittala Villagesta löydät myös Havuka-kuusenpihkavoiteet, Linnanrouva käsityöt, Naskali rusetit ja korut, Keramiikkapaja Anubis, naivistinen Aulaputiikki ja Osuuskunta Villapakka.

Korukivet, korut ja hopea

Korukivet kuten spektroliitti; Kotimaisia korukiviä voi ostaa Jyväskylän reissulta Ylämaan jalokivikylästä

Helsingissä vieraillessasi kannattaa tutustua Lovian koruvalikoimiin. He valmistavat korunsa kierrätysmetalleista. Lovian korut ovat upeasti suunniteltuja, tyylikkäitä luomuksia. Kaikki korut ovat valmistettu käsityönä Helsingissä. Lovialla on lisäksi valikoimissa laukkuja sekä asusteita.

Hopeaa; Hetta Silver on lapinaiheisiin koruihin erikoistunut hopeapaja. Hetta Silver on vierailusi arvoinen paikka. Hopeapaja sijaitsee Enontekiöllä.

Aito suomalainen villa

Suomalainen villa; Villalangan alkuperään kannattaa kiinnittää huomiota. Kotimainen villa on aina eettisin vaihtoehto. Suomessa eläinten kohteluun kiinnitetään erityistä huomiota. Villan tuotanto myös työllistää kotimaassa. Pirtin Kehräämö on erikoistunut kotimaisen villalangan tuotantoon. Pirtin Kehräämöllä on tehtaanmyymälä luonnonkauniilla Mikkelin seudulla. Kannattaa ehdottomasti piipahtaa heidän myymälässään, jos vietät kesälomasi Mikkelin seudulla.

Pärekorit

matkalla-suomessa

Suomalaiset pärekorit; pärekorit ovat suomalainen perinne, jonka soisi jatkuvan. Aitoon pärekoriin tarvitaan hyvälaatuisia päreitä. Niitä ei enää Suomesta tahdo löytyä. Kankaanpääläinen pärekorimestari Jorma Kallio hankkiikin päreet Venäjän Karjalasta. Siellä kasvaa yli 250-vuotiaita mäntyjä, jotka ovat välttämättömyys pärekorien valmistuksessa. Itseäni alkoi mietityttämään pärekorien eettisyys. Voisiko 250-vuotias puu jatkaa rauhaisaa elämäänsä ilman että siitä valmistetaan pärekoreja meille hifistelijöille.

Kotimaiset tekstiilit

Finlayson on ikivanha tamperelainen yritys. Finlayson on suurena ja perinteikkäänä yrityksenä pystynyt uskomattoman ketterästi pitämään yllä eettistä tapaa tuottaa tekstiilejä. Vaikka yrityksen materiaalit ovat tuotettu tietysti muualla, he kiinnittävät erityistä huomiota alihankkijoidensa toimintaa sekä läpinäkyvyyteen. Siksi Finlaysonin tuotteiden hankkiminen on mielestäni eettinen hankinta. Tampereella vieraillessasi Finlaysonilla on siis ihan pakko käydä.

Keramiikkapajoja on Suomessa useita

Perinteiset savipajavierailut kuuluvat Suomen kesään.

Porissa vieraillessasi pääset aitoon savipajan tunnelmaan Tiinan Savisiipi puodissa. Savisiivessä voit seurata keramiikan valmistusta sekä tietysti tehdä hankintoja puodista. Tarjolla on esimerkiksi uniikkia keramiikkaa puutarhaan.

Keramiikkapaja Iso-Pahkala sijaitsee Kalajoella. Valikoimissa on taide- ja käyttökeramiikkaa. Kesäisin myymälän pihalla toimii myös tunnelmallinen kesäkahvila Seili.

Muhokselta löytyy rakukeramiikkaa. Savi-Jonttu on rakukeramiikkaan erikoistunut keramiikkapaja. varsinkin puutarhan taide-esineitä etsivä löytää Savi-Jontusta todella hauskoja teoksia.

Puukot kuuluvat suomalaiseen perinteeseen.

Hyvälle puukolle on aina käyttöä. Kemissä sijaitsee Eräpuun tehtaanmyymälä. Sieltä löytyy valtaisa valikoima taidokkaasti valmistettuja puukkoja. Puukkojen ohessa myynnissä on muitakin erätarvikkeita kuten kuksia. Kudonnasta innostuneille myymälästä löytyy uskomattoman kattava valikoima lankoja ja muita kudontatarvikkeita.

Hoitoturvetuotteet

Ähtärissä on kuuluisan eläinpuiston lisäksi myös Lehtopeatin turvehoitola. Turvehoidot ovat ainutlaatuinen elämys. Hoitoturpeen nosto suosta suoritetaan pumppaamalla. Näin suota ei turmella vaan suo säilyy lähes koskemattomana. Turvehoitojen lisäksi Lehtopeat järjestää turvehoitajan koulutusta. Voit myös ostaa myymälästä laajasta valikoimasta turvetuotteita tuliaisiksi kotiin.

Fiskarsin ruukkikylä

Fiskarsissa, Raaseporissa on iki-ihana ruukkikylä, jonka ovat vallanneet käsityöläiset. Fiskarsissa voit viettää vaikkapa upean, romanttisen viikonlopun. Idyllisessä kylässä on paljon tapahtumia kesän aikana. Voit tutustua museoon sekä käsityöläispajoihin. Joissakin pajoissa on työnäytöksiä yleisölle. Fiskarsissa on varaa valita, sillä pienellä alueella on jopa 30 eri putiikkia. Tarjolla on esimerkiksi keramiikkaa ja hopeakoruja ja tietysti aitoja Fiskarsin saksia, veitsiä sekä muita tuotteita. Kylässä on myös korkeatasoisia ravintoloita.

Valitse lomareissullesi ekologisempi majoitus

Tiesitkö että myös hotelleita ekosertifioidaan. Jos haluat majoituspaikan pienemmällä hiilijalanjäljellä valitse Joutsenmerkitty hotelli. Joutsenmerkityissä hotelleissa käytetään vähemmin vettä ja kiinnitetään huomiota mm. jätteiden muodostumiseen ja kierrätykseen. Joutsenmerkityt hotellit löytyvät täältä.

Suomi tarjoaa paljon eettisiä retkikohteita

Photo by Kholodnitskiy Maksim on Unsplash

Tässä oli vain pieni pintaraapaisu siihen mitä Suomi voi tarjota eettiselle matkailijalle kesällä. Pienissä kylissä on myynnissä upeita paikallisia tuotteita, joista suuri yleisö ei välttämättä tiedä mitään. Näiden salaperäistenkin ostopaikkojen soisi tulla paremmin tunnetuiksi.

Kuten totesin jo alussa, aina ei tarvitse ostaa mitään. Silti nämä mainitsemani kohteet ovat tutustumisen arvoisia. Ne ovat osa Suomen teollista historiaa ja käsityöläisperinnettä. Toivon todellakin, että meilläkin opitaan arvostamaan käsityöläisten korkealaatuisia tuotteita.

Kiitos todellakin, että luit blogiani.

Tiedätkö sinä mielenkiintoisia retikohteita Suomessa? Jätä retkivinkkisi alla olevaan kommenttiosioon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.