Talvea on dominoinut aika runsas lumentulo ja siitä seurauksena usein massiiviset lumityöt. Tämän talven lumentulo varsinkin eteläisessä Suomessa on yllättänyt monet. Välillä lumi toki sulaa mutta uutta lunta tulee kohta lisää taivaalta.

Lumityöt eivät kuitenkaan ole pelkkä riesa. Aika paljon ratkaisee myös asenne ja oikeat välineet. Lumitöistäkin voi nauttia monella tapaa. Seuraavaksi kokemuksiani talven lumitöistä!

lumityot
Kuva Shelley Pauls on Unsplash

Lumityöt vastaavat kuntosalia

On laskettu, että kunnon tahdilla tehdyt lumityöt kuluttavat jopa 400-500 kaloria tunnissa. Sama kalorimäärä kuluu myös kuntosalilla. Lumitöiden etuna on myös raikas, hapekas talvi-ilma. Kalorien kulutus riippuu kuitenkin täysin työtahdista. Oma kulutus oli laskurin mukaan vain puolet tuosta. Moneen perinteiseen talvilajiin verrattuna lumityöt ovat kuitenkin tehokasta liikuntaa. Saman verran kaloreita kuluu myös hiihdossa ja laskettelussa. Lumikenkäilyssä kuulemma kuluu hieman enemmän.

Lumipenkkojen kasvaessa täytyy pitää omat voimavarat mielessä ja olla varovainen. Huonokuntoisen tai perussairaan ei kannata liikaa huhkia. Lumikola on kielletty esimerkisi sydän- ja verisuonitauti potilailta. Moni perusterve, hieman vanhempi mies on saanut sydänkohtauksen lumitöitä tehdessään. Myös nuoremmille rankat lumityöt saattavat aiheuttaa terveysongelmia.

Lumityöt ovat sosiaalinen tapahtuma

Mikään ei ole ikävämpää kuin ison pihan lumityöt yksin. Kannattaa siis kutsua koko perhe lumihommiin. Kokemuksen mukaan lapset ovat todella innokkaita lumitöissä. Ja kun lasten into loppuu, voi lumikasoilta laskea mäkeä. Lumisateiden aikaan näkee usein myös sisälle muurautuneet naapurinsa pitkästä aikaa. Lumitöiden lomassa onkin oikein mukava rupatella ja auttaa naapureitaan.

Tänä talvena lumi on välillä sulanut. Vikka nyt ainakin etelässä on aika vetistä, lisää lumisateita pitäisi olla tulossa. Eivät ne sateet ole koskaan loppuneet sydäntalvella. Mutta miten selvitä talven lumitöistä?

Kodin lumityökalusto kannattaa pitää kunnossa

Talvet ovat olleet hyvin vähälumisia.Vanhat lumikolat ja lumilapiot jäivät ruostumaan nurkkiin ja jotkut luopuivat jopa lumilingoistaan, jos olivat sellaisen joskus ostaneet.Kun lunta sitten alkoi tulla, tulikin sitä reippaasti ja moneen otteeseen.

Omakotiasujana olen pyrkinyt pitämään lumenluontikaluston aina kunnossa. Loppukesästä lähti sorttiasemalle kaksi vanhaa, rikkinäistä lumikolaa ja yksi hajonnut lumilapio. Tilalle haettiin uusi lumikola ja yksi leveämpi työntölapio. Omassa varastossa on vielä yksi ehjä lumilapio. Silloin kun välineitä on useampia, voidaan lumityöt tehdä aina porukalla.

Suunnittele lumityöt kunnolla

Lumityöt helpottuvat suuresti, jos teet työsuunnitelman ennen töihin ryhtymistä.  Mistä minne lunta työnnellään ja missä paikoissa lumikasoista on vähiten haittaa. Kannattaa myös selvittää missä kohdin lumesta olisi jopa pihallasi hyötyä. Arat kasvit vaativat selviytyäkseen usein kunnon lumikinoksen päälleen.

Jos asut kaupunkialueella ja pihasi on pieni, harkitse lumensiirtoa. Olen joskus kovin lumisina talvina tilannut lumensiirron pihalleni. Se kyllä kannatti. Keväällä ei ole niin valtavaa määrää lunta sulamassa samaan aikaan.

Lumityövälineitä on tarjolla jokaiseen makuun

Lumikolalla on hyvä työntää lunta kasoihin mutta täyden kolan työntäminen lumipenkan päälle on erityisen raskas liike. Käytänkin vuoron perään lumikolaa, lumentyönnintä sekä lumilapiota. Kasaan lunta lumikolalla ja lumentyöntimellä sopiviksi kasoiksi pihalle ja lapioin kasat penkkojen päälle. Lumilapiollinen lunta ei ole erityisen raskas nostettava, varsinkin jos on kyse kevyestä pakkaslumesta kuten tänä talvena lähes aina.

Lumilinkokin on tuttu laite. Sellainen oli jonkun vuoden tallissa mutta se jäi loppujen lopuksi käyttämättä koska lumitöistä saa samalla hyötyliikuntaa – kunhan on varovainen. Lumilinko myytiin jokunen vuosi sitten eikä sitä olla kaivattu.

Aura-auton käydessä on portilla aina melko kiinteä lumivalli. Jos joutuu ajamaan tuon vallin ylitse, paakkuuntuu se entisestään ja on melko vaikea lapioitava, ainakin lasikuituisella lumilapiolla. Käytän tämän kinoksen poistoon alumiinilapiota, joka kyllä sekin joskus antautuu eli menettää muotoaan koska jäinen kinos on liian kovaa. Tällöin haen puutarhavajasta rautaisen pihalapion.

Petkele, lattarauta varren päässä on myös erinomainen varuste. Sillä saa hakattua jääkerrostumia pois todella pahoista paikoista. Missähän se muuten on….

Muista asianmukainen vaatetus

lumityot
Kuva Pezibear Pixabaystä

Oikea vaatetus on myös tärkeää lumitöitä tehdessä. Lämmittävä alusasu, väljät toppavaatteet, erittäin lämpimät, vuorelliset kengät tai talvisaappaat ja erityisen lämpöiset hansikkaat ovat lähes pakollisia. Lumityövaatteiden on oltava kosteutta hylkiviä.

Lumitöissä hyvä varuste on kevyt kokohaalari, johon mahtuu tarvittaessa lämmittäviä kerroksia alle. Haalarin ansiosta lumi ei pääse tunkeutumaan iholle. Haalarit ovat usein myös kosteutta kestävää materiaalia.

Karvavuoriset rukkaset ovat oiva varuste. Lämmin pipo on mukava päähine mutta itselleni tulee helposti hiki se päässä. Suosinkin talvilippalakkia, jossa on esiin käännettävä, korvia suojaava osa.

Lumitöitä ei myöskään kannata tehdä uupumiseen asti. Välillä voi pitää taukoa, tulla sisälle lämmittelemään ja nauttimaan lämmittävä teekupponen. Kahvi on huono talvijuoma koska se supistaa verisuonia.

Lumityöiloa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *