Kodin siivousrutiinit ovat usein varsin vakiintuneita. Kaikki huoneet käydään läpi säännöllisesti ja huolehditaan suurista pinnoista. Lopuksi pyyhitään pölyt sieltä, minne katse helpoiten osuu.  Aina kuitenkin jotain jää huomaamatta. Mitkä ovat ne yleisimmät kohteet, jotka usein miten jäävät vaille huomiota? Seuraavaksi esittelen seitsemän yleisintä kohdetta jotka helposti unohtuvat siivoojalta.

seitseman-unohtunutta-siivouskohdetta
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

1. Huonekalujen alla oleva tila

Sänkyjen ja sohvien alustat jäävät uskomattoman helposti vaille huomiota. Varsinkin jos huonekalun ja lattian välinen tila on vain muutamia senttejä, pölyyn ei tule kiinnittäneeksi lainkaan huomiota. Ongelma tulee esiin itsestään lapsiperheissä. Lattialla leikkivät lapset eksyvät usein huonekalujen alle ja ilmestyvät pölyisenä takaisin. Kaappien ja sohvien alle voi myös eksyä lasten leluja tai vaatteita.

Riittävän korkeat jalat huonekaluissa mahdollistavat kunnon siivouksen. Toinen vaihtoehto on poistaa kaapeista ja sohvasta jalat kokonaan. Pyyhkäise imurilla tai pölymopilla sohvien ja kaappien alustat aina viikkosiivouksen yhteydessä. Silloin, kun sohvan jalat ovat tarpeeksi korkeat, näet vilkaisemalla löytyykö sieltä kadonneita leluja tai sukkia.

2. Valaisimet

Valaisimet pölyyntyvät hitaasti mutta varmasti. Pölyinen valaisin ei välttämättä näytä likaiselta. Varjostimen päälle laskeutunut pöly kuitenkin saa ilman tuoksahtamaan ummehtuneelta. Ilmavirtausten mukana varjostimelle laskeutunut pöly siirtyy helposti muualle huoneeseen.

Riippuu täysin valaisimen mallista ja sijainnista kuinka vaikea se on puhdistaa. Moniulotteiset valaisimet pitää pyyhkiä osio kerrallaan nihkeällä siivouspyyhkeellä. Kuinka moni malttaa siivota niin huolellisesti?

Korkealla olevat valaisimet voi pyyhkäistä kerran, pari vuodessa. Keittiössä olevat valaisimet rasvoittuvat herkästi. Ne on hyvä puhdistaa jo turvallisuussyistä vähintään kerran kuukaudessa.

3. Vaatekomeron lattia

Vaatekomerot ovat usein tupaten täynnä tavaraa. Lattia on häipynyt näkymättömiin. Vaatekomeroissa pätevät kuitenkin samat luonnonlait kuin muuallakin. Lika, roskat ja pöly laskeutuvat alas lattialle. Vaatekomeron lattian siivoaminen helpottuu, jos pyrit nostamaan tavarat hyllyille.  Jos säilytät vaatekomeron lattialla esimerkiksi kenkiä, kannattaa nekin imuroida aina viikkosiivouksen yhteydessä. Helppo niksi on säilyttää kenkiä kenäpusseissa jotka voi laittaa roikkumaan.

Lue lisää kenkien hoidosta täältä!

4. Jalkalistat ja ovenkarmit

Jalkalistat ovat hankala siivottava. Usein jalkalistojen pölyyntymisen huomaa vain toisten kodeissa kyläillessä. Omat jalkalistat saattavat kuitenkin olla ihan yhtä pölyiset.

Älä käytä jalkalistojen siivoukseen vettä. Vesipesu kuluttaa listan ja seinän maalipintaa ja tapettia. Usein toistuvien vesipesujen seurauksena jalkalistat näyttävät kulahtaneilta. Muutenkin kannattaa välttää kaikkea turhaa kykkimistä siivotessa.

Paras tapa puhdistaa pölyiset jalkalistat on käydä ne kevyesti läpi pölyhuiskalla. Pölyhuiska on valmistettu materiaalista, joka on luontaisesti sähköinen. Sähköinen pölyhuiska imee pölyn itseensä kuin magneetti. Työ on aika helppo, kevyt ja hauskakin. Samalla pölyhuiskalla voit käydä läpi myös muut pölyiset kohteet jotka eivät siedä vesipesua (kangasvarjostimet, koriste-esineet, taulut).

5. Kylppärin lattiakaivo

Kylpyhuoneissa siivotaan varsin usein ja tehokkailla aineilla. Vaikka kaakelit ja altaat hohtavat, saattaa kylppärissä olla vielä jokin outo haju. Oletko tarkistanut lattiakaivon? Nosta lattiakaivon ritilä pois ja tarkista tilanne. Puhdistamaton lattiakaivo muuttuu helposti bakteeripesäksi.

Tähän hommaan tarvitset kumihanskat. Poista viemäristä kaikki irtonainen lika kuten hiukset. Hankaa lattiakaivo sekä ritilä vanhalla tiskiharjalla ja kylpyhuoneenpuhdistusaineella. Löydät ekologisen, emäksisen kylppärinpuhdistusaineen ohjeen täältä.

Kylppärin lattiakaivon voi varustaa verkolla, joka kerää hiukset. Näin vältyt viemäriongelmilta. Verkkoa ei tarvitse poistaa joka puhdistuksen yhteydessä. Voit pestä senkin samalla kylpyhuoneen puhdistusaineella ja laittaa takaisin.

6. Huonekasvit

Monet huonekasvit rakastavat vettä. Ne suorastaan vaativat, että puhdistat pölyn niiden lehdiltä. Kasvien vihreät lehdet pääsevät oikeuksiinsa, kun ne eivät ole pölyn peitossa.

Kerää huonekasvit vaikkapa suihkualtaan lattialle ja suihkuta ne kauttaaltaan. Anna kasvien kuivahtaa rauhassa, ravistele ne kevyesti kuivaksi ja vie takaisin paikoilleen.

Huonekasvien kohdalla kannattaa kuitenkin tarkistaa niiden vedensieto. Jotkut kasvit kärsivät lehdille ruiskutetusta vedestä. Toiset taas eivät lainkaan pidä valon ja veden yhdistelmästä.

7. Vetimet ja katkaisijat

kotisiivous
Photo by Becky Fantham on Unsplash

Kaappien, ovien ja laatikoiden vetimet ovat todellisia bakteeripesiä. Sama pätee katkaisijoihin. Varsinkin näin syksyisin, kun flunssat jylläävät kannattaa puhdistaa usein ne paikat joihin kosketaan paljain käsin.

Puhdista seuraavat kohteet mahdollisimman usein:

 • ovenkahvat
 • vetimet
 • katkaisijat
 • hanat
 • wc-altaan nuppi

Kahvojen ja katkaisijoiden puhdistus hoituu seuraavasti. Kastele siivousliina ja hieraise sillä siivoussaippuaa. Käsittele kaikki kahvat sekä katkaisijat. Huuhtele ne vielä kertaalleen nihkeällä siivousliinalla ja kuivata. Toimenpiteeseen ei mene aikaa kuin muutama minuutti. Puhtaat kahvat ja katkaisijat vähentävät mikrobien leviämistä kodissasi.

Tuleeko sinulle mitään muita unehdettuja mutta niin tärkeitä siivouskohteita mieleen?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Huonekasvien säännöllinen puhdistaminen on kyllä erittäin tärkeää! Moni ihmettelee, miksi kasvit eivät voi hyvin, vaikka kastelusta ja valonsaannista on huolehdittu. Vastaus on usein kasvin pinnalle kertyvä pölykerros.

  Myös kaikki ilmanvaihtoon ja tuuletukseen liittyvät ritilät sun muut on erittäin tärkeä puhdistaa säännöllisesti. Vaikutus huoneilman laatuun on nimittäin melkoinen.

  1. Hei Kirsi!
   Totta, ilmanvaihtoritilät olisi pitänyt myös mainita tässä jutussa. Joskus ne ovat paksun rasvaisen pölyn peittämät.Vaikutus huoneilman laatuun on melkoinen.

   Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.