Joulukoristeet ovat olennainen osa joulua. Aika harvassa kodissa pärjätään ilman ainuttakaan koristetta. Joulukoristeet ovat perinne, jota halutaan vaalia. Ja onhan perinteiset joulukoristeet kauniita. Suomalainen arki on kovin korutonta. Blig blingiä on tavallisessa arjessa aika vähän. On hienoa, että edes jouluna voi loihtia kotiin hieman kimallusta.

ekologiset-joulukoristeet
Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Vanhan ajan joulukoristeet

Silloin kun ei vielä ollut muovia eikä kimaltelevia joulukoristeita, jouluun valmistauduttiin erityisen huolella. Kaikki koristeet piti tietysti valmistaa itse. 1800-luvulla hyvin suosittuja joulukoristeita olivat oksille ripustetut omenat ja pähkinät. Syötävät koristeet symboloivat keväällä koittavaa kasvukautta.

 Kynttilät tietysti valettiin itse ja kiinnitettiin kuusenoksille sitomalla. Kerrotaan että Martti Luther keksi sitoa kynttilöitä kuusen oksille. Hän oli eräänä talvi-iltana katsellut tähtiä kuusen oksien lomasta. Näky jäi lähtemättömästi hänen mieleensä. Niinpä hän koristeli oman kuusensa tähtitaivaaksi.

Syötävien koristeiden jälkeen suosioon tulivat värikkäät paperinauhat. Kreppipaperista valmistetut nauhat ovat kimaltavien joulupunosten esi-isiä. Ensimmäinen joulukuusi tuotiin sisään Ranskan Strasbourgissa 1605. Kuusi koristeltiin hedelmillä, paperiruusuilla, kynttilöillä, makeisilla ja kekseillä. Tapa levisi kaikkialle Eurooppaan. Siirtolaisten mukana joulukuusiperinne levisi myös Amerikan mantereelle.

Joulupuun koristelu sai kansainvälistä huomiota, kun 1840-luvulla julkaistiin joulukortti, jossa Englannin kuningasperhe koristelee joulukuusta. Joulukuusesta tuli heti kansainvälinen muotikapistus ja kaikilla piti olla kimaltavin koristein koristeltu kuusi. Näin sai vauhtia kansainvälinen joulukuusenkoriste bisnes. Kohta alettiin valmistaa tehtaissa ja käsityöläispajoissa mitä loisteliaimpia joulukoristeita.

Suomalaiset joulukoristeet olivat pitkään hyvin vaatimattomia

Suomessa joulukoristeet eivät vielä 1800-luvulla olleet kansan parissa kovinkaan tunnettuja. Joulukoristeet oli Suomessa tapana valmistaa itse. Raaka-aineet olivat niitä tuttuja materiaaleja, joita pirteissä saattoi löytää. Olki ja puu olivat aineksia, joista taitava käsityöläinen väsäsi himmeleitä ja tuomaanristejä. Vielä nykyisinkin himmelit ovat erityisen suosittuja ja haluttuja joulukoristeita. Suurin osa himmeleistä valmistetaan nykyisin muovipilleistä.

1900-luvun alkupuolella joulukoristeita valmistettiin paperista, pumpulista ja villalangasta. Suosittuja olivat silloin myös havuista valmistetut ovikranssit. Taidokkaat ovikranssit koristivat talon ulko-ovia koko joulukuun ajan.

Naiset valmistivat erityisesti jouluksi suunniteltuja pöytäliinoja. Ennen suomalaisissa kodeissa liinat vaihdettiin jouluisiksi heti joulunpyhien alkaessa. Liinat olivat hyvin taidokkaita ja monet niistä ovat siirtyneet sukupovien yli aina uusiin koteihin.

Suomalainen Weiste on joulukoristeiden pioneeri

ekojoulu
Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Weiste Oy toimii Helsingin Pukinmäessä. Yritys on perustettu jo vuonna 1924. Weiste Oy:n perusti Kalle Weiste, jolla oli paperikauppa Helsingissä 1920-luvulla. Joulukoristeita oli 20-luvulla hyvin vähän myynnissä. Kalle tilasikin myymäläänsä joulukuusen latvatähtiä Saksasta. Latvatähdet menivät kuin kuumille kiville. Kimaltavat joulukoristeet olivat uutta Suomessa. Kuluttajat ihastuivat ikihyviksi Keski-Euroopan tyylisiin prameisiin koristeisiin. Olkipukkien, tuomaanristien ja himmeleiden jälkeen haluttiin jotain eurooppalaista.

Joulukoristeiden suosio yllätti Kallen ja hän päättikin aloittaa itse joulukoristeiden valmistuksen Suomessa. Siitä lähtien Weiste Oy on valmistanut joulukoristeita sekä suomalaisille että vientiin.

Weiste toimi aluksi Kluuvikadulla mutta toiminnan laajennuttua tehdas muutti Pukinmäkeen. Materiaalina oli aluksi hopealanka. Jo 30-luvulla Pukinmäen tehtaalla valmistui 40 erilaista nauha- ja nyörimallia.

Joulukuusenkoristeiden valmistus loppui hetkeksi sotavuosina. Silloin Weiste valmisti tehtaassaan nauhoja kunniamerkkeihin ja kaluunoihin.

Ensimmäiset muoviset kuusenkoristeet valmistettiin 60-luvulla. Aikaisempiin materiaaleihin verrattuna muoviset kuusenkoristeet olivat upean kirkkaan värisiä ja hyvin kestäviä. Juuri muovin käyttö vauhditti Weisteen joulukoristetehtaan ennennäkemättömään kasvuun. Joulukoristeita ei enää valmistettu vain kotimaan markkinoille. Vienti muodosti jo 80% Weisten tuotannosta.

Joulukoristeet ovat osa suomalaisen joulun perinnettä

Kotimaiset joulukoristeet kuuluvat olennaisesti jouluun. Monet suvut ovat malttaneet säilyttää vanhat koristeet ja siirtää ne seuraavalle sukupolvelle. Monien mielestä ne kaikkein rakkaimmat joulukoristeet ovat niitä, joita lapsuuden jouluina ripustettiin kuusen oksille.

Jos muovi johonkin sopii, niin nimen omaan joulukoristeisiin. Muoviset koristeet ovat kestäviä. Niissä säilyvät värit kirkkaina jopa vuosikymmenet. Värien säilyminen edellyttää, että säilytät koristeita asianmukaisesti valolta suojattuna.

Pakkaa koristeet aina huolellisesti takaisin alkuperäisiin rasioihin. Näin ne säilyvät moitteettomina varastossa. Joulukoristeet eivät ole kertakäyttötavaroita. Niitä voi ja kannattaa käyttää vuodesta toiseen. Siitä juuri syntyy se joulun perinne, kun tutut, rakkaat koristeet asetellaan paikoilleen.

Jos tarvitset lisää koristeita, hanki niitä harkiten. Mieti tarkkaan uusien koristeiden tyyli ja värit. Näin voit yhdistellä uusia hankintoja vapaammin vanhoihin koristeisiin.

Jos haluat jostain syystä luopua osasta tai kaikista joulukoristeista, myy ne kirpparilla. Myin itse laatikollisen sekalaisia joulukoristeita. Koristeet olivat ensiluokkaisessa kunnossa. Olin jaksanut paketoida ne huolellisesti takaisin rasioihin. Juuri ennen joulua on paras aika myydä joulukoristeita. Omat tarpeettomat koristeet menivät hyvin kaupaksi.

Ekologisimpia ovat perinteisimmät, suomalaiset joulukoristeet

ekologinen-joulu

Jotkut, minä mukaan lukien, ovat vannoutuneita perinnekoristeiden ystäviä. Olkiset enkelit, tähdet ja himmelit ovat juuri niitä koristeita, joita haluan kotiini jouluksi. Pidän myös havuista, varvuista ja kanervista tehdyistä ovikransseista. Perinteiset joulukoristeet ovat hillittyjä. Niihin ei koskaan kyllästy.

Perinteiset joulukoristeet ovat 100% ekologisia. Ne ovat täysin biohajoavia ja myrkyttömiä. Havukranssit ja olkikoristeet luovat suomalaisen joulun tunnun aidoimmillaan.

Kynttilät kuuluvat jouluun

Joulukoristeista aidoimpia ovat tietysti kynttilät.  Kynttilöiden taikaa ei kukaan voi vastustaa. Kynttilöiden terveellisyydestä on puhuttu paljon. Kynttilät heikentävät sisäilman laatua. Olen kuitenkin sitä mieltä, että se riski pitää ottaa ainakin jouluna. Kun kynttilät palavat, se luo omanlaistaan tunnelmaa koko huoneeseen. Kynttilän valo pystyy luomaan upeaa joulutunnelmaa ilman sen kummempia koristeita.

Toivotan upeaa ja rentouttavaa joulua jokaiselle lukijalle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *