Joulukukat ovat ylivoimaisesti suosituin joulukoriste. Monethan eivät muovisesta joulurekvisiitasta niin välitä. Joulukukat ovat aitoja ja luonnollisia joulutunnelman luojia. Mitä ovat ekologiset joulukukat? Halusin selvittää hieman joulukukkien ympäristöystävällisyyttä. Miten joulukukkien hankinnassa voi ottaa ekologisen elämänasenteen huomioon?

ekologiset-joulukukat
Kuva Michael Bußmann Pixabaystä

Valitse omat joulukukkasi ekologisesti 

Myös joulukukkien valinnassa voi mennä ekologia edellä. Joulukukkien ekologisuuteen vaikuttaa moni asia.

Valitettavasti kukkakoreissa ei lue kukkien alkuperämaata eikä viljelytapaa. Siksi sinun kannattaakin käyttää palvelevaa kukkakauppaa. Kukkakauppiaasi osaa taatusti kertoa sinulle myytävistä kukista todella paljon. Pienet, yrittäjän pyörittämät kukkakaupat ovat nyt arvossaan. Isoista hehtaarihalleista et saa vastaavaa palvelua.

 • Kysy kukkakauppiaalta, mistä kukat ovat peräisin. Kotimainen kukka on aina paras valinta. Kaukomailta peräisin olevat kukat viljellään usein lapsityövoimalla tai muuten epäeettisesti. Nykyisin on tarjolla valtava määrä täysin kotimaisia joulukukkia. Kotimaiset kukat ja muut puutarhatuotteet on merkitty Sirkkalehtimerkillä. Toki on myytävänä kotimaisia kukkia, joissa tätä merkkiä ei ole. Siksi kannattaa tiedustella myyjältä kukkien alkuperästä.
 • Vältä muovisia koristeita. Jouluisista asetelmista saa todella kauniita käyttämällä vain luonnonmateriaaleja. Valkoinen tekolumi ja eri väriset kimalteet sisältävät aina muovia ja samalla myös muita kemikaaleja.
 • Vältä alumiinifoliota. Alumiinin tuotanto ei ole kestävää. Alumiini on itseasiassa haitallisempaa ympäristölle kuin muovi. Kukat eivät myöskään alumiinista pidä.
 • Hanki joulukukaksi kasveja, joista saat iloa jopa moneksi vuodeksi. Useimmat joulukukat ovat monivuotisia. Voit ihailla niiden kukkaloistoa myös jatkossa. Hyasintit, joulutähdet ja joulutulppaanit voi saada kestämään jopa vuosia huolellisella hoidolla.
 • Kaikkein ekologisinta on kasvattaa itse joulukukat. Kukkasipuleiden kukitus eli hyötäminen ei valitettavasti onnistu ihan joka kodissa. Jos sinulla on käytössä hyötämiseen sopiva viileä tila, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
 • Kukkasipuleiden ekologisuudesta ollaan montaa mieltä. Kukkasipulit ovat yleensä peräisin Hollannista. Pidän Hollantia erittäin hyvänä tuottajamaana kukille ja kukkasipuleille. Tässä hyvä artikkeli luettavaksi. Hollannissa ollaan tehty varsin paljon kukkasipuleiden tuotannon ympäristöystävällisyyden eteen. Täysin myrkyttömäksi tuotantoa ei valitettavasti saa.

Ekologiset joulukukat kasvavat ekomullassa

ekologiset-joulukukat
Kuva PollyDot Pixabaystä

Joulukukkien kasvatuksessa erityisen tärkeää on valita oikea kasvualusta. Tavallinen kaupan halpis kukkamulta valmistetaan usein turpeesta. Turvetuotannon ekologisuudesta on ollut paljon puhetta viime aikoina. Turve on myös varsin hapan kasvualusta. Se ei ole siksi suositeltavaa useimpien kasvien kasvatukseen. Useimmat kasvit viihtyvät emäksisessä kasvualustassa. Onneksi voit halutessasi valita turpeettoman kukkamullan. Auringontähden turpeeton multa valmistetaan järviruokosta. Valitettavasti heidän multansa pitää noutaa itse Joensuun lähistöltä.

Käyttämällä turpeetonta kukkamultaa pidät samalla huolta vesistöistämme.  Turpeetonta multaa saa ostaa useimmista puutarhamyymälöistä kautta Suomen. Britanniassa suurin osa kasveista kasvatetaan jo ilman turvetta. Turpeeton kasvatus on siellä myyntivaltti. Kohta ehkä meilläkin.

Lisää jouluisia artikkeleita luettavaksi

Joululahjat ovat tänä jouluna entistä tärkeämpiä

Joululta tuoksuvat siivousetikat

Virittäydy joulutunnelmaan siivoten

Monista joulukukista on iloa vuosiksi eteenpäin

Ekologiset joulukukat ovat kestäviä. Voit lisätä joulukukkien ekologisuutta hoitamalla niitä hyvin. Näin voit nauttia samoista kukista jopa vuosia. Kaikkia joulukukkia kasvattaessa et tarvitse edes puutarhaa. Riittää että vaihdat ne uuteen multaan ja parempaan ruukkuun.

Ritarinkukat

Ritarinkukkia kutsutaan usein amarylliksiksi, vaikka kyseessä on ihan eri kasvi. Ritarinkukka on kaunis sekä maljakossa että ruukussa. Ritarinkukkien sipulit tulevat yleensä Hollannista. Näistä kukkasipuleista sinulla voi olla iloa pitkään. Kesällä ritarinkukat voi istuttaa ulos ja kukittaa taas seuraavana jouluna. Ritarinkukat ovat hyvin lievästi myrkyllisiä. Pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Hyasintit

Hyasintit ovat joulukukkien kestosuosikki. Pidätkö hyasinttien tuoksua liian voimakkaana? Istuta oma hyasinttiasetelmasi lasipurkkiin tai säilytä sitä kuvun alla. Hyasintit ovat hieman myrkyllisiä. Myrkyllisyys on haitaksi ainakin kissoille. Jos sinulla on kissa, pidä hyasintit kissasi ulottumattomissa. Hyasintinsipulit voi kuivattaa kukinnan jälkeen ja istuttaa kesällä ulos.

Joulutähti

Joulutähti on kotoisin Välimeren tuntumasta. Esimerkiksi Kreetalla voit törmätä joulutähtiin keskellä kesää. Se on oikeastaan monivuotinen pensas. Älä heitä joulutähteä roskiin vaan hoida sitä myös joulun jälkeen. Saat siitä monivuotisen kukkaystävän. Saadaksesi Joulutähteesi punaiset lehdet se tarvitsee erikoistoimenpiteitä. Joulutähti ei ole myrkyllinen kasvi, vaikka usein niin väitetäänkin. Joulutähti voi kuitenkin aiheuttaa kirvelyä iholla ja limakalvoilla. Se on erityisen herkkä vedolle. Jos pakkasilmaa pääsee joulutähden ympärille, se pudottaa kaikki lehtensä.

Joulukaktus

Joulukaktus on kaunis joulukukka, josta saat kestävän ruukkukasvin. Joulukaktus on alkujaan kotoisin tropiikista. Kysele omalta kukkakauppiaaltasi kukan alkuperästä lisää. Pidän joulukaktusta ekologisena kukkana sen helppohoitoisuuden ja pitkän iän takia. Kaikista joulukukista juuri joulukaktus on ollut se, joka on vuodesta toiseen jaksanut kukkia. Se aina vain komistuu, vaikka hoito saattaa olla vähän niin ja näin.

Rehevästä joulukaktuksesta voit ottaa pieniä alkuja ja istutella niitä omiin jouluasetelmiisi. Yhdistä joulukaktus muiden kukkien ja havujen kanssa somaksi asetelmaksi.

Tulilatvat

Tulilatvat ovat punaisina joulukukkia ja keltaisina pääsiäiskukkia. Ne ovat kestosuosikkeja helppohoitoisuutensa takia. Tulilatvan voi istuttaa jouluasetelmasta uuteen multaan ja kasvattaa ruukkukukkana. Onnistuu useimmilta, vaikka ei olisi edes kukkaihminen. Tulilatvat eivät ole myrkyllisiä eikä niissä ole herkistäviä tuoksuja.

Tuijat ja muut havut

Jouluasetelmaan saa näyttävyyttä havukasveista. Omalla pihallani on mäntyjä, irlanninkatajia ja erilaisia tuijia. Käytän siis niitä tuomaan rehevyyttä jouluasetelmaani. Tuijia voi napsia saksilla pitkin vuotta. Ne kasvavat rehevästi, joten niiden siistiminen on paikallaan. Männystä en napsi oksia. isoja männynoksia on lentänyt syysmyrskyjen aikaan maahan. Pudonneista oksista saan asetelmiin myös hennon kuoren peittämiä pieniä varpuja sekä käpyjä.

Ympäristöystävällisten kukka-asetelmien valmistamiseen löydät paljon apuja netistä

ekologiset-joulukukat
Kuva Vikki Lambert Kimbrough Pixabaystä

Pidän todella paljon kukista ja kasveista. En ole kuitenkaan varsinainen joulukukkaspesialisti. Ekologiset joulukukat kuitenkin kiinnostavat.Erityisesti tänä jouluna haluan panostaa kukkien ympäristöystävällisyyteen. Joulukukkien hoidosta löytyy netistä paljonkin tietoa. Seuraan mielelläni puutarhablogeja. Niistä saa korvaamatonta tietoa puutarhanhoidosta ja myös näistä joulukukista.

Kauniisti Kotimainen

Kauniisti Kotimainen on sivusto, josta löytyy tietoa kotimaisista kukista. Sivustoa ylläpitää Kauppapuutarhaliitto ry. Kauniisti Kotimainen sivustolta löytyy tietoa kotimaisista tuottajista, hoito-ohjeita ja muuta tärkeää.

Sarin Puutarhat

Sarin Puutarhat on suosikki puutarhablogini. Löydän sieltä paljon vinkkejä ja inspiraatiota puutarhanhoitoon. Varsinkin nyt joulun aikaan Sarin blogissa on paljon tietoa kynttilöistä, kransseista, joulukukista ja asetelmien tekemisestä. Sarin joulukalenterissa on joka päivälle inspiroivia jouluvinkkejä. Ja mikä parasta, Sarin joulujutut valmistuvat yksinkertaisista luonnonmateriaaleista.

Puutarhahetki, suurien unelmien puutarhablogi

Puutarhahetken tarinat vastaavat omaa arvomaailmaani. Puutarhahetki blogissa pääsee virittäytymää aitoon joulutunnelmaan. Joulukalenterin luukuista paljastuu luonnonläheisiä aiheita, askarteluja ja joulukukka-asetelmien tekoa. Pidän myös siitä, että blogissa kuvat ovat aitoja, omasta puutarhasta otettuja. Upea, luminen luonto inspiroi. Täällä etelässä vaan lunta ei juuri ole näkynyt. Puutarhahetki blogista löytyy kiinnostavia aiheita, vaikka puutarha onkin nyt lumivaipan alla. 

Oletko sinä jo hankkinut joulukukat?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Hei, tekstissä on virhe. Auringon tähti sijaitsee Joensuun, ei Jyväskylän lähellä

  1. Tosi paljon kiitoksia tiedosta.
   Korjaankin sen blogiin heti.

   Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.