Käsitiskiaine on tuote, jota löytyy joka kodista. Vaikka astiat pestäisiin koneella, käsitiskiainetta kuitenkin kuluu joka perheessä. Käsitiskiaine on joillakin jopa kodin ainoa pesuaine, jolla pestään niin tiskit kuin lattiatkin. Monet pitävät käsitiskiainetta kaikkein miedoimpana kemikaalina. Sen valintaan vaikuttaa eniten hinta ja riittoisuus. Kannattaisiko käsitiskiaineen valintaan kuitenkin kiinnittää hieman tarkempaa huomiota.  Mitä eroa on ympäristöystävällisellä tiskiaineella ja tavanomaisella tiskiaineella?

kasitiskiaineen-valinta

Käsitiskiaine on kotitalouksien yleisin kemikaali

Kaikista pesu- ja puhdistusaineista ylivoimaisesti yleisintä kodeissa on käsitiskiaine. Itse en ole koskaan käynyt kodissa, jossa sitä ei jossain muodossa löytyisi. Käsitiskiainetta pidetään siis itsestään selvyytenä, tuotteena, jota on pakko olla. Käsitiskiaine onkin hyvin monipuolinen pesuaine.

Se on happamuudeltaan yleensä neutraali (pH 7) ja sopii siksi lähes kaikille pestäville pinnoille. Jotkut pesevät jopa autonsa maalipinnan käsitiskiaineella.

Käsitiskiaineessa on erittäin hyvin suunniteltu rasvanpoisto kyky. Siksi käsitiskiainetta voi hyödyntää myös rasvaisten tahrojen poistoon.

Mitä käsitiskiaine sisältää?

Käsitiskiaineen valintaan vaikuttavista asioista ei heti ensimmäisenä tule mieleen aineen kemiallinen koostumus. Monet nappavat ostoskoriin sen tutun tuotteen sen kummempia miettimättä.

Harva todella tietää mitä oma lempitiskiaine sisältää. Vaikka samaa tuotetta olisi käyttänyt kymmeniä vuosia, pullon etikettiä ei ole monikaan lukenut tarkkaan. Tämä on aika tavallista. Merkkiuskollisuus voi olla siirtynyt sukupolvien yli. Miksi mummon käyttämässä tiskiaineessa voisi olla mitään haitallista? Totuus voi kuitenkin olla ihan muuta.

Katsotaanpa tarkkaan, mitä aineita tutut käsitiskiaineet pitävät sisällään. Valitsin tähän testiin kolme yleistä markettimerkkiä. Kaikkien markkinoilla olevien tavanomaisten tiskiaineiden koostumus noudattaa suurin piirtein samaa kaavaa.

Fairy;

 • Ionittomia tensidejä; mahdollistavat hyvän pesutuloksen myös kovassa vedessä. Ionittomien tensidien tarkkaa määrää tai laatua ei tarvitse ilmoittaa
 • Anionisia tensidejä kuten sulfaatteja, sulfonaatteja tai karboksylaatteja. Myös saippua on anioninen tensidi. Anionisten tensidien tarkkaa määrää tai laatua ei tarvitse ilmoittaa.
 • Benzisothiazolinone; säilöntäaine, joka aiheuttaa herkistymistä sekä allergioita myös varsin pieninä pitoisuuksina. Yhdistetty systeemiseen kosketusihottumaan.
 • Phenoxyethanol; Säilöntäaine, käytetään myäs hajusteiden kiinnitykseen. Mahdollinen allergeeni.
 • Hajusteita; hajusteiden laatua ei tarvitse ilmoittaa. Hajusteet voivat sisältää lukemattomia eri ainesosia.
 • Fairyssa on myös väriaineita koska se on vihreää. Sitä ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa vähäisen määrän takia.

Xtra astianpesuaine

 • Ionittomia tensidejä; mahdollistavat hyvän pesutuloksen myös kovassa vedessä. Ionittomien tensidien tarkkaa määrää tai laatua ei tarvitse ilmoittaa. Tässä tuotteessa ionittomien tensidien laatu on kuitenkin ilmoitettu (PEG-4 Rape-seedamide). PEG-4 Rape-seedamidea ei ole todettu ongelmalliseksi kemikaaliksi. PEG yhdisteet saattavat kuitenkin olla kontaminoituneita ja aiheuttaa sitä kautta terveysriskejä. Lue lisää PEG-yhdisteistä täältä.
 • Anionisia tensidejä kuten sulfaatteja, sulfonaatteja tai karboksylaatteja. Myös saippua on anioninen tensidi. Anionisten tensidien tarkkaa määrää tai laatua ei tarvitse ilmoittaa. Tässä tuotteessa tensidien laatu on kuitenkin ilmoitettu (Sodium Lauryl Sulphate ja Sodium Laureth Sulphate). Sodium Lauryl Sulphate eli SLS on yleisin pesuaineiden tensidi. Se on edullinen kemikaali, joka aiheuttaa erittäin usein iho-ongelmia. SLS on hyväksytty jopa elintarvikelisäaineeksi, joten se ei ole myrkyllinen. SLS:n ongelmat liittyvät sen ihoa kuivattavaan vaikutukseen. SLS aiheuttaa ihon kutinaa, herkistymistä sekä allergioita. Sodium Laureth Sulphate on samankaltainen kemikaali.
 • Phenoxyethanol; Säilöntäaine, käytetään myös hajusteiden kiinnitysaineena. Mahdollinen allergeeni.
 • Hajuste; hajusteen tarkkaa koostumusta ei tarvitse ilmoittaa. Hajusteet ovat yleisesti varsin allergisoivia kemikaaleja.
 • Väriainetta ei ole lueteltu INCI:ssä mutta sitä varmasti löytyy tuotteesta.

LV astianpesuaine

LV astianpesuaine on hajustamaton eikä siinä myöskään ole väriaineita. Tuote on suunniteltu herkälle iholle. INCI on siis varsin lyhyt. Tuotteen ainesosat ovat vähemmin herkistäviä kuin peruslaatua olevien astianpesuaineiden.

 • Anionisia pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä kuten sulfonaatteja, sulfaatteja tai karboksylaatteja; Myös saippua on anioninen tensidi.
 • Amfoteerisia tensidejä; ihoystävällisempiä ja myrkyttömämpiä ainesosia kuin muut tensidit.
 • Sodium Benzoate; Natriumbentsoaatti on säilöntäaine. Natriumbentsoaatti on hyväksytty myös elintarvikkeiden säilöntään koodilla E211. Sen on todettu aiheuttavan allergioita lähinnä sisäisesti nautittuna.

Miksi käsitiskiaineen valinta on tärkeää?

kasitiskiaineen-valinta

Ei ole ihan sama, mitä käsitiskiaineesi sisältää. Kaikista kodin kemikaaleista sinun kannattaakin ihan ensimmäisenä miettiä, minkälainen käsitiskiaine kannattaa valita.

Tässä muutama syy miksi sinun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota juuri käsitiskiaineen valintaan.

 • Käsitiskiainetta käytetään erittäin usein. Aina kun tiskipöydälle ilmestyy isoja astioita, patoja, kattiloita tai uunipannuja pestäväksi, otetaan käsitiskiaine esiin. Käsitiskiainetta tarvitaan useita kertoja päivässä. Näin altistut tuotteen sisältämille kemikaaleille toistuvasti, et vain kerran päivässä tai kerran viikossa kuten yleispesuaineille. Käsitiskiaine on (käsidesin jälkeen) yleisin kodeissa käytetty kemikaali. Käsitiskiaine on siksi myös yksi yleisimmistä kemikaaliallergioiden syistä kotitaloudessa.
 • Monet käsitiskiaineissa käytettävistä kemikaaleista on sellaisia, jotka on hyväksytty vain pois huuhdeltavissa tuotteissa. Jos peset pitkin päivää astioita, saatat altistua myrkyllisille kemikaaleille pitemmän aikaa kuin suositellaan. Jos tiskaat astioita käsitiskiaineella esimerkiksi 4-5 kertaa päivässä, ehtii ihoon imeytyä jo iso määrä kemikaaleja.
 • Käsitiskiainetta käytetään lämpimissä vesissä ja usein ilman suojakäsineitä. Lämpimän tai jopa kuuman pesuveden käyttö on yleistä käsin tiskauksessa. Lämmin vesi irrottaa lian mutta myös avaa ihon huokoset. Näin haitalliset kemikaalit pääsevät paremmin imeytymään ihoon ja pääsevät sitä kautta verenkiertoon ja elimistöön.
 • Käsitiskiaineita annostellaan usein varsin reilulla kädellä. Pullot ovat tehty helposti puserrettaviksi ehkäpä ihan tarkoituksella. Usein käsitiskiaineiden haitallisia kemikaaleja saadaankin kaksin- tai kolminkertaisia määriä. Käsitiskiaineiden turvallinen käyttö edellyttää tarkkaa annostelua (vajaa teelusikallinen per tiskikerta). Kuinka moni malttaa annostella käsitiskiainetta oikein.
 • Pesuaineissa olevat kemikaalit höyrystyvät lämpimissä ja kuumissa vesissä. Hengittämässäsi ilmassa on runsaasti kemikaaleja. Hengityksen mukana kemikaalit pääsevät jopa keuhkoihin asti. Moni ammattisiivooja onkin sairastunut keuhkosairauksiin juuri höyrystyneen pesuaineen takia.
 • Käsitiskiainetta käyttävät myös lapset. Monet lapset tiskaavat astioita ja altistuvat samalla käsitiskiaineen kemikaaleille. On hienoa, että lapsesi osallistuvat kodin yhteisiin töihin. Valitse heille myös turvallinen pesuaine. Käsitiskiaineiden kemikaaliturvallisuus on testattu vain aikuisilla, ei lapsilla.
 • Käsitiskiaine tulee huuhdella huolella pois. Tiskiaineen maku jää helposti herkkiin materiaaleihin kuten puuhun ja huokoiseen rautaan ja kiveen. Monet tiskiaineen kemikaaleista ovat myös haitallisia nieltynä. Kannattaa valita mahdollisimman myrkytön ja tuoksuton tuote. Näin mahdolliset pesuainejäämät eivät vahingoita terveyttäsi.  

Valitse turvallinen käsitiskiaine

Voit minimoida kemikaalialtistuksesi valitsemalla mahdollisimman turvallisia tuotteita. On olemassa luonnollisista ja turvallisista ainesosista valmistettuja tiskiaineita käsintiskaukseen. Jos sinulla on jo valmiiksi allergioita, valitse aina hajustamaton versio myös ekotiskiaineista. Hajusteet, myös luonnolliset ovat hyvin yleinen herkistävä tekijä.

Ekotiskiaineet ovat käytössä hyvin samankaltaisia kuin perustiskiaineetkin. Koska ekotiskiaineiden ainesosat ovat hellävaraisempia, ne eivät välttämättä ole ihan yhtä tehokkaita kuin tehokkaimmat (lue: eniten kemikaaleja sisältävät) markettipesuaineet. Ekopesuaineet yltävät kuitenkin helposti keskiverto tiskiaineen tasolle.

Tässä kolme suosittua ekotiskiainetta käsintiskaukseen

Siivoussaippua

Siivoussaippua on oma suosikkini käsitiskiaineeksi. Siivoussaippua sopii koko kodin siivoukseen, myös käsin tiskaukseen. Aitoa siivoussaippuaa valmistetaan saippuan tavoin rasvoista (yleensä kookosrasva), lipeästä ja vedestä. Siivoussaippuassa saattaa olla mukana myös tuoksu. Siivoussaippua on voimakkaampaa eli emäksisempää kuin tavallinen saippua sillä siitä on jätetty ylirasvoitus pois.

Siivoussaippua on palatuote. Itse käytän siivoussaippuaa yhdessä tiskirätin kanssa. Hieraisen saippuapalaa kostealla tiskirätillä ja alan tiskaamaan. Halutessasi voit myös raastaa siivoussaippuaa ja liuottaa sitä veteen. näin saat nestemäistä pesuainetta. Valitettavasti tällainen vesi-saippuaseos voi pilaantua herkästi sillä siinä ei ole säilöntäainetta. Tee siis seosta vain muutaman päivän tarpeisiin kerrallaan.

Valitsen itse aina tiskisaippuaksi hajustamattoman version. Ylimääräiset tuoksut eivät ole hyvä asia astioissa.

Siivoussaippuaa valmistavat esimerkiksi;

Valitettavasti marketeista ei vielä löydy aitoja, ylirasvoittamattomia siivoussaippuoita. Ruohonjuuressakaan niitä ei ole myynnissä. Ihmettelen kovasti, miksi ei?

Ole Hyvä käsitiskiaine

Ole Hyvä käsitiskiaine on ekologinen tuote. Ole Hyvä merkillä ei ole ECOCERT sertifikaattia. Se on kuitenkin kotimainen ja valmistettu Haminassa varsin korkealaatuisista aineksista.

 • Tuote on hieman hapan eli pH noin 6. Happamuus on hyväksi iholle ja tekee tuotteesta hellävaraisemman.
 • Kookosöljy-yhdiste; Kookosöljystä valmistetaan pinta-aktiivisia aineita, jotka ovat biohajoavia (esimerkiksi Coco glucoside). Valitettavasti tuotteen kookosöljy-yhdisteestä ei ole tarkempaa tietoa. Coco glucoside on hyvin hellävarainen ja turvalliseksi todettu ainesosa, jota käytetään myös sulfaatittomissa shampoissa.
 • Sokeritensidi; pinta-aktiivinen aine, joka on valmistettu sokereista, (esimerkiksi Laury Glucoside). Lauryl glucoside on erittäin hellävarainen ja turvalliseksi todettu ainesosa, jota käytetään myös sulfaatittomissa shampoissa.
 • Kasvipohjainen alkoholi toimii säilymistä parantavana aineena
 • Merisuola
 • Natriumbentsoaatti; Natriumbentsoaatti on säilöntäaine. Natriumbentsoaatti on hyväksytty myös elintarvikkeiden säilöntään koodilla E211. Sen on todettu aiheuttavan allergioita lähinnä sisäisesti nautittuna.

Ecover Essential käsitiskiaine

Ecoverin kaikki tuotteet olivat aikaisemmin ECOCERT sertifioituja. Nyt ECOCERT sertifikaatti on myönnetty vain Essential tuotesarjalle. Essential tuotesarjaa saa valitettavasti vain erikoisliikkeistä. Marketeissa myytävät Ecover tuotteet eivät ole ekosertifioituja.

 • Ionittomia tensidejä; mahdollistavat hyvän pesutuloksen myös kovassa vedessä. Ionittomien tensidien tarkkaa määrää tai laatua ei tarvitse ilmoittaa. Tässä tuotteessa on käytetty Coco glucosidea sekä Lauryl glucosidea.
 • Anionisia tensidejä kuten sulfaatteja, sulfonaatteja tai karboksylaatteja. Myös saippua on anioninen tensidi. Anionisten tensidien tarkkaa määrää tai laatua ei tarvitse ilmoittaa. Tässä tuotteessa on käytetty Sodium Lauryl Sulphatea. SLS on ongelmallinen kemikaali, joka ärsyttää ihoa.
 • Lactic acid eli maitohappo. Maitohappo toimii tuotteessa stabilaattorina sekä puhdistavana ainesosana. Maitohappo on täysin turvallinen ainesosa.
 • Hajusteet; tässä tuotteessa käytetty aitoja eteerisiä öljyjä
 • Alkoholi; parantaa säilyvyyttä
 • Natrium citrate; voi tarkoittaa esimerkiksi sitruunahappoa. Sitruunahappo on turvallinen, myrkytön kemikaali. Monet homeallergikot ovat kuitenkin havainneet sitruunahapon aiheuttavan ongelmia.

Minkä tuotteen näistä valitsisit omaan keittiöösi?

kasitiskiaineen-valinta
LV on hyvä ja mieto tiskiaine allergiaperheeseen

Tässä sinulle kuusi erilaista astianpesuainetta. Kuten huomaat, astianpesuaineissa on eroa. Jos kätesi ovat kuivat ja iho oireilee, kannattaa käsivoiteen sijaan kiinnittää huomio tiskiaineeseen.

Suuri osa tiskiaineiden kemikaaleista jää tunnistamatta, sillä kaikkea ei tarvitse ilmoittaa. Varsinkin tensidit jäävät pimentoon hyvinkin usein. SLS eli Natrium Lauryyli Sulfaatti on tehokas pesevä tensidi. Se on yleisin käsitiskiaineissa käytetty kemikaali. Voit olla melko varma, että SLS on ostamassasi sertifioimattomassa markettituotteessa. Sitä saa käyttää myös ekosertifioidussa tuotteessa. SLS kuivattaa ja ärsyttää ihoa.

Herkkäihoisille esimerkiksi hajustamaton, väriaineeton LV käsitiskiaine on hyvä valinta. Se on tehokas ja samalla hellävaraisempi kuin perustiskiaineet.

Olen pitkään käyttänyt siivoussaippuaa käsitiskeissä. Se on turvallinen, tehokas ja monikäyttöinen palatuote. Siivoussaippua sisältää vain saippuaa (kookosöljy, vesi ja lipeä).

Myös kotimaiset Ole Hyvä tuotteet ovat todella laadukkaita. Ole Hyvä käsitiskiaine ei sisällä SLS.ää. Se tarkoittaa hieman heikompaa pesutehoa mutta turvallisempaa tuotetta. Itselleni Ole Hyvä käsitiskiaineen teho on kuitenkin aivan riittävän hyvä.

Mikä on sinun suosikki käsitiskiaine?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

 1. Fairy Clean & Care Astianpesuaine Rose & Satin 500ml 2,59€/kpl (5,18€/l) Prisma 07/22. Best. Toimii hyvin, tuoksuu taivaalliselta, riittoisa, paras hinta-laatusuhde. Samalla kun tiskaa saa käsihoidon kuin manikyyrissä. Iso suositus

  1. Hei Sanna
   Kiitos tosi paljon kommentistasi.
   Fairykin on onneksi herännyt ja pyrkinyt valmistamaan hellävaraisemman tuotteen.Fairy ei todellakaan ole mikään ekomerkki ja on vielä kaukana ekologisimmista astianpesuaineista.
   Tässä Fairyn tuotteessa ongelmana on esimerkiksi Methylisothiazolinone joka on voimakas ja haitallinen biosidi ja kosketusallergiaa aiheuttava aine. Sen käyttö piti EU:ssa kokonaan kieltää jo vuonna 2017 mutta teollisuus voitti ja aine on yhä markkinoilla. Lisäksi tuotteesta löytyy allergisoiva säilöntäaine Phenoxyethanol. Varoituslausekkeet löytyy tuotteesta; H319 Ärsyttää voimakkaasti silmiä
   H412 Haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.

   Kannattaa tarkastella kriittisesti kaikkia pesuaineita. Usein tuotteissa on väittämiä jotka eivät ihan vastaa todellisuutta.
   Minusta on kuitenkin todella hyvä asia jos valtavirran pesuaineet pyrkivät muuttumaan pikkuhiljaa ekologisemmiksi ja hellävaraisemmiksi. Se vaikuttaa ympäristöön pitkällä juoksulla enemmän kuin se että vain erikoiskaupoista saatavat ekopesuaineet olisivat ekologisia. Fairyahan ihmiset yleensä ostavat tavallisista marketeista. Moni ei edes tiedä muista astianpesuaineista.

   Terveisin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.