Sydäntalvi on monen mielestä varsin raskasta aikaa. Päivät kuluvat pitkälti sisätiloissa. Aurinko näyttäytyy todella harvoin. Talven pimeimmät päivät ovat kohta ohi ja kevätaurinkokin alkaa paistamaan. Me ekoilijat löydämme jokaisesta vuodenajasta omat hyvät puolensa. Miten talvea, lunta ja pakkasta voi hyödyntää ekologisessa kodinhoidossa. Lumi puhdistaa! Tässä muutama vinkki miten voit käyttää lunta moniin eri tarkoituksiin.

lumi-puhdistaa
Photo by Josh Hild on Unsplash

Mattojen lumipesu

Nyt on aika viedä matot ulos lumihankeen. Lumi toimii kuin kuivapesu. Lumi puhdistaa maton pinnalta irtonaisen lian. Pakkanen raikastaa mattoja ja poistaa niistä ummehtuneen tuoksun. Huomioithan että ulkona tulee olla selkeästi pakkasta, kun viet matot hankeen. Suojasää ei ole sopiva aika mattojen lumikäsittelyyn.

  • Vie matot ulos ja poista niistä irtonainen pöly sekä roskat.
  • Anna mattojen viiletä pakkasessa noin puoli tuntia. Jos matot ovat lämpöisiä, lumi tarttuu niihin kiinni ja kastelee matot.
  • Vie jäähtyneet matot hankeen ja heittele kevyttä pakkaslunta niiden päälle
  • Voit jättää matot hankeen, vaikka yön yli mutta puoli tuntiakin riittää raikastamaan matot
  • Harjaa matot puhtaiksi lumesta ja aseta ne kuivumaan sisätiloihin. Älä koskaan vie mattoa lumihangesta suoraan parketille. Matossa oleva vähäinenkin kosteus saattaa pilata parketin.

Lumipesu sopii myös aroille perinnetekstiileille kuten vanhoille ryijyille ja ryijymatoille.

Oletko kokeillut pestä ikkunoita lumipallolla?

Lumi puhdistaa ikkunasi ilman kemikaaleja ja vettä. Tämä temppu onnistuu tietysti vain ikkunoiden ulkopinnalla. Sään pitää myös olla sopiva lumipallojen tekemiselle eli hiukan plussan puolella. Tee lumipallo ja hankaa sillä ikkuna. Kuivaa sen jälkeen ikkuna lastalla ja viimeistele nukkaamattomalla siivousliinalla. Nyt sinulla on puhdas ikkuna ja homma hoitui hyvin ekologisella tavalla ilman pesuainetta ja vettä.

Vie pakkasilmalla kodin tekstiilit ulos raikastumaan

Pelkkä pakkasilma tekee hyvää useimmille tekstiileille. Villavaatteet kannattaa pesun asemesta raikastuttaa pakkassäällä parvekkeella tai terassilla.

Olen joskus vienyt myös verhot pakkasella raikastumaan ulos. Usein verhot ovat vain pölyiset. Jos ne ravistelee ja jättää ulos vaateräkille tuulettumaan, pesua ei tarvita. Hyvin harvoin verhot tulevat paremman näköisiksi pesussa. Siksi tuulettaminen on paras tapa huoltaa verhoja.

Vuodevaatteiden raikastaminen

Vuodevaatteet kannattaa tuuletta mahdollisimman usein. On helppo huomata, miten vuode muuttuu raikkaaksi, kun täkit, tyynyt ja petarit ovat saaneet olla tunninkin pakkasilmassa. Pölypunkki on nykyisin harvinaisuus. Jos kuitenkin haluat varmistua, että yhtään sellaista ei asustele vuoteessasi, vie vuodevaatteet pakkaseen. Pölypunkit kuolevat pakkaskäsittelyssä.

Kirjat ulos pakkaseen

luminen-metsa
Photo by Colin Lloyd on Unsplash

En tiedä kuinka monella on kotonaan runsaasti kirjoa. Itse olen kirjojen ystävä enkä tohtisi niistä luopua. Kirjojen ongelma on, että ne tuntuvat pölyyntyvän helposti. Olen talvisin pakannut kirjat laatikoihin ja vienyt terassille muutamaksi tunniksi tuulettumaan. Ensin tietysti kirjojen päältä kannattaa imuroida irtonainen pöly pois.

Lue myös vinkit kiireiselle siivoojalle: Säästä aikaa siivouksessa; kuusi helppoa vinkkiä kiireiselle siivoojalle

Jään poisto onnistuu kätevästi lumella

Ulkorappusille ja ulko-oven eteen sekä pihakäytäville muodostuu usein liukas jäinen polanne. Epätasainen polanne on vaarallinen, sillä siihen kompastuu helposti. Jäisen polanteen hakkaaminen lapiolla tai muulla metalliesineellä on todella työlästä ja saattaa vaurioittaa kivetystä. Oletko koskaan kokeillut peittää jää lumella. Lumi sulattaa ja pehmentää jään niin että sinun on todella helppo se poistaa. Peitä polanne illalla lumella, aamulla se on jo pehmennyt riittävästi. Kannattaa kokeilla.

Pakastimen tyhjennys

Pakkaskeleillä kannattaa tyhjentää pakastin. Nyt on sopiva aika tehdä pakastettujen tuotteiden inventaario. Usein vanhimmat pakasteet helposti jäävät pakastimen alimpaan osaan tai takanurkkaan. Niitä ei sieltä kiireessä muista kaivaa esille.

Kerää pakasteet muovipusseihin ja vie vaikka parvekkeelle. Huomioithan että pakkasta tulisi olla parvekkeella reilusti yli 10 astetta jotta tuotteet säilyvät moitteettomina.

Sulata pakastin ja pese se huolellisesti tuoksuttomalla pesuaineella. Teelusikallinen pesusoodaa tai siivoussaippuaa liotettuna ämpärilliseen vettä on sopiva kemikaali pakastimen pesuun.

Kun pakastin on pesty, huutele se vielä ja kuivata huolellisesti.  

Käynnistä pakastin ja odota kunnes lämpötila on saavuttanut pakastuslämpötilan 18 astetta. Nyt voit tuoda pakasteet takaisin.

Kun järjestelet pakastinta uudelleen, nosta vanhimmat pakasteet esille. Tässä vaiheessa voit poistaa selkeästi yli-ikäiset ja pilaantuneet pakasteet.

Käytä parveketta tai terassia ekojääkaappina

Talvella voit hyödyntää luonnollista kylmyyttä kylmäsäilytyksessä. Olen hyvin usein hankkinut syksyllä luomujuureksia ja sieniä ja säilönyt ne koreihin hyvin viileään tilaan. Myös puolukat säilyvät todella hyvin kylmässä. Ne paranevat vaan, jos hieman jäätyvät. Jos sinulla on käytössä tila, jossa lämpötila pysyy plussan puolella koko talven, voit mainiosti hyödyntää sitä toisena jääkaappina. Pakka ruuat siististi vaikkapa kylmälaukkuihin maitotuotteet erikseen, lihat erikseen ja kasvikset erikseen. Lämpötilaa kannattaa seurata asettamalla kylmälaukkuihin lämpömittarit.

Hyödynnä luonnollista kylmyyttä ruuanvalmistuksessa

lumi-puhdistaa
Photo by Miikka Airikkala on Unsplash

Oletko koskaan yrittänyt jäähdyttää vaniljakastiketta. Ilman jäämurskaa se on toivottoman hidasta. Vaniljakastiketta pitää sekoitella koko jäähtymisen ajan, ettei siihen synny kuorta pinnalle. Talvella voit hakea pesuvatiin puhdasta lunta ja upottaa vaniljakastikekulhon lumen keskelle. Kastike jäähtyy ennätysajassa. Toki voit laittaa muovikelmun kastikkeen päälle ja antaa sen jäähtyä rauhassa. Tykkään vaan enemmin tästä muovittomasta jäähdystystavasta.

Itse keittelen paljon luuliemiä. Niihin tarvitaan aina iso kattila ja paljon vettä. On hyvin vaikea keksiä mitään paikkaa, jossa valmiin luuliemen saisi jäähtymään nopeasti pakastusta varten. Kovalla pakkasella se ei ole mikään ongelma. Kanna luuliemikattilan lasiterassille viilenemään. Muutaman tunnin kuluttua liemi on valmis pakastettavaksi.

Talven lumityöt saattavat tuntua työläiltä mutta ne ovat myös hyvää hyötyliikuntaa; Lumityöt; arjen hyötyliikuntaa

Onko sinulla lisää vinkkejä, miten lunta, pakkasta tai jäätä voi hyödyntää? Kerro oma vinkkisi kommenttiosiossa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *