Siivous jätetään tekemättä usein siksi että siihen ei vain löydy tarpeeksi aikaa. Kyse ei ole useinkaan ole viitseliäisyydestä. Taustalla on ongelmia jotka tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Voit helpottaa tilannetta ja vähentää siivoukseen käyttämääsi aikaa muutamalla yksinkertaisella asialla. Säästä aikaa siivouksessa. Kerron sinulle seuraavaksi kuusi yksinkertaista vinkkiä, jotka todellakin helpottavat siivousta ja säästävät kallista aikaasi.

saasta-aikaa-siivouksessa
Photo by Anton on Unsplash

Kuusi vinkkiä siivouksen nopeuttamiseksi

1. Järjestele tavarat ennen siivousta

Jos lattialla sekä tasoilla on pieniä tavaroita siellä täällä, siivouksesta tulee takkuista. Voit ennakoida siivouspäivää suorittamalla järjestelyvaiheen jo edellisenä päivänä. Vielä parempaa ennakointia on se, että opettelet laittamaan tavarat aina oikeille paikoilleen. Hankkiudu myös eroon turhista tavaroista sillä ne haittaavat elämääsi.

Siivouspäivänä kannattaa nostella kaikki tuolit ja roskikset pöydille, pois tieltä. Jos mahdollista, puistele matot ulkona ja jätä ne sinne siivouksen ajaksi. Nyt sinulla on vain selkeitä tasopintoja siivottavana. Siivous nopeutuu huomattavasti.

2. Käytä pesuaineita vain tarvittaessa ja hyvin maltillisesti

Pesuaineet kerrostuvat pinnoille ja saavat ne likaantumaan nopeammin. Siksi kaikki pesuaineet tulisikin aina huuhdella pois pinnoilta. Tämä tarkoittaa sitä, että joudut käsittelemään pinnat kahteen kertaan. Huuhteluvaihe jää monelta tekemättä.

Käytä pesuainetta vain, jos pinta on todella likainen. Muussa tapauksessa pesuveteen riittää tilkka etikkaa. Vähäinen etikka pesuvedessä haihtuu itsestään eikä sitä tarvitse välttämättä huuhdella pois.

3. Esikäsittele likaiset pinnat

Tämä tarkoittaa tahrojen liottamista. Olet varmasti kuullut vaatteissa olevien tahrojen liottamisesta ennen pesua. Samalla tavoin voit liottaa ihan mitä tahansa lattialla, laatikon pohjalla tai ovessa olevaa tahraa.

Liota myös kylppäri ennen pesua. Sumuta pesuainevesi kylpyhuoneen seinille ja altaille valmiiksi vaikuttamaan. Pinta puhdistuu huomattavasti nopeammin, jos pesuaine on saanut hetken vaikuttaa.

4. Älä edes yritä suursiivota

Jos sinulla on aika kortilla, suursiivoukset eivät ole sinua varten.

  • Kirjaa ylös tarpeelliset siivouskohteet. Siivoa vain, jos tarve niin vaatii.
  • Määrittele etukäteen aika, jonka haluat kuluttaa siivoukseen. Laita kello soimaan, niin osaat lopettaa ajoissa.
  • Jaa työt usealle eri päivälle. Sinun ei tarvitse pestä lattiaa joka viikko, jos se ei ole varsinaisesti likainen.
  • Keskity kohteisiin, jotka ovat siivouksen tarpeessa. Jos tykkäät kokata, siivoa keittiö huolellisemmin.
  • Jos puuhastelet paljon kylppärissä, käytä enemmin aikaa kylppärin siivoukseen. Älä kuitenkaan yritä siivota keittiötä ja kylppäriä samana päivänä.

5. Hanki mahdollisimman yksinkertaiset ja monikäyttöiset siivousvälineet

Usein lattioiden puhdistamiseen riittää imurin sijaan hyvin yksinkertainen pölymoppi. Lattiat voi myös pestä tarvittaessa samalla välineellä. Imurointi on usein melko aikaa vievää puuhaa.

Tasojen puhdistamiseen riittää nihkeä siivousliina, joka poistaa pölyn ja tarvittaessa myös tahrat.

Kylpyhuone ja keittiö tarvitsevat omat välineensä. Kätevintä on pitää kylpyhuoneen puhdistusvälineet kylpyhuoneessa ja keittiön puhdistusvälineet keittiössä. Kun kaikki tarvikkeet ovat käden ulottuvilla, kynnys aloittaa siivous on pienempi.

Kylppärin puhdistusvälineet
  • karkea sieni altaiden ja kaakeleiden puhdistamiseen, kuiva siivousliina kuivaamiseen.
Keittiön siivousvälineet
  • Keittiön siivoukseen riittää karkea sieni rosterialtaiden ja lieden puhdistamiseen sekä siivousliinoja muiden pintojen puhdistamiseen.
Keittiön ja kylppärin laattalattiat
  • Laattalattioille lattiapesin karkealla sienellä sekä kuivaavalla liinalla. Voit myös pestä kevyesti likaantuneet laattalattiat pelkälä siivousliinalla.

6. Päätä, mikä on riittävän siistiä sinulle

saasta-aikaa-siivouksessa
Photo by Jonathan Francisca on Unsplash

Sinun ei tarvitse siivota saavuttaaksesi jonkun muun päättämän siisteystason. Kaiken ei tarvitse jatkuvasti kiiltää, jos et niin halua. On ihan ok luoda omat siisteysstandardit. Koti on sinun aluettasi ja sinä päätät. Kyseessähän on ainoastaan sinun oma mukavuutesi.

Lapsiperheen siivouskaaoksesta olen kirjoittanut täällä

Kiitos, että luet blogiani!

Säästä aikaa siivouksessa. Kerro, miten sinä helpotat siivoustasi? Onko sinulla pieniä niksejä, jota haluaisit jakaa muillekin lukijoille? Kerro niksisi alla olevassa kommenttikentässä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *