Kaasuliesi on aina ollut ehdoton suosikkini. Muistan kaasulieden jo lapsuuden kodistani. Se on ollut mukana myös sähköttömillä mökeillä, veneessä sekä luonnossa retkillä. Kun kerran on kaasulieden hyviin ominaisuuksiin tykästynyt, siitä on vaikea luopua. Tällä hetkellä kotonani on neljä massiivista kaasupolttimoa. Nyt haluaisin kertoa sinullekin kaasulieden mahtavista ominaisuuksista.

kaasu-kaasuliesi
Kuva: ?? Janko Ferlič , Unsplashissa

Kaasu on perinteinen energianlähde

Kaasuliedet ovat peräisin 1800-luvun Englannista. Puuliesien tilalle haluttiin liesi, joka voitiin sammuttaa, kun sitä ei enää tarvittu. Vielä nykyäänkin kaasuliedet ovat erittäin arvostettuja brittikodeissa. Kaasua on käytetty aivan samoihin tarkoituksiin kuin sähköäkin. Kaasukäyttöisinä löytyy lämmityslaitteita, jääkaappeja, uuneja, lamppuja ja takkoja.

Monissa maissa kuten Suomessa, sähkö on syrjäyttänyt kaasun. Kattavan sähköverkon takia ei ole haluttu enää ylläpitää erillistä kaasuverkkoa. Kaasu on kuitenkin tekemässä paluuta.

Suomessa on käytetty perinteistä kaupunkikaasua pääasiassa valaistukseen jo 1800-luvulla. Kaupunkikaasu oli ensin puusta ja sittemmin kivihiilestä valmistettua kaasua. 1990-luvulla kaupunkikaasu muuttui maakaasuksi, jota tuodaan Suomeen edelleenkin Venäjältä.

Maakaasu

Maakaasu on monessa maailman maassa yleinen energianlähde. Maakaasu on suosittu energianlähde Yhdistyneessä Kuningaskunnassa, Venäjällä, USA:ssa, joissakin Aasian maissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Kaasua kuljetetaan putkia pitkin suoraan kuluttajille. Suomessa maakaasua myy Gasum Oy. Gasum Oy myös omistaa Suomen kaasuverkon. Jos taloyhtiösi sijaitsee alueella, jossa on maakaasuverkko, kaasun käyttö energianlähteenä on vaivatonta.

Biokaasu

Maakaasun rinnalle on kehitetty täysin kotimainen energianlähde, biokaasu. Biokaasu vastaa ominaisuuksiltaan maakaasua.

Biokaasu valmistetaan käytännössä jätteistä. Se on siis hyvin ekologinen tuote. Biokaasua käytetään nykyisin paljon autojen polttoaineena sekä teollisuudessa. Jos asustelet kaasuverkkoalueella, sinun on mahdollista halutessasi valita myös kotiisi biokaasu maakaasun sijasta.

Nestekaasu eli perinteiset kaasupullot

Itse en asustele kaasuverkon tuntumassa. Olen liittänyt kaasupolttimoni perinteisiin huoltamon kaasupulloihin. Kaasupullot sisältävät nestekaasua. Nestekaasu on propaanin (98%) ja butaanin (2%) seos. Paineistetussa pullossa seos muuttuu osittain nestemäiseksi.

Nestekaasua saadaan öljynjalostuksen sivutuotteena sekä suoraan maaperässä olevista kaasuesiintymistä.

Nestekaasua käytetään pääasiassa

 • Teollisuudessa 
 • Autojen polttoaineena. Suomessa nestekaasua ei saa käyttää autoissa verotuksellisista syistä.
 • Nestekaasu on välttämätön lasin, posliinin ja teräksen valmistusprosesseissa.
 • Hitsauksessa nestekaasu on korvaamaton
 • Nestekaasua käytetään trukkien polttoaineena
 • Vain häviävän pieni osanestekaasusta myydään huoltoasemilla kaasupulloissa esimerkiksi grilleihin ja keittotasoihin liitettäviksi.

Kaasun ympäristöystävällisyydestä

Kaasun ympäristöystävällisyys riippuu paljon siitä, mihin kaasua verrataan ja miten sitä tuotetaan.

 • Kivihiilellä tuotettu kaasu vastaa kivihiilellä tuotettua sähköä.
 • Maakaasun ympäristöystävällisyys tulee esiin, jos sitä vertaa muihin fossiilisiin polttoaineisiin. Maakaasu palaa puhtaammin kuin bensiini tai turve.
 • Biokaasun valmistukseen käytetään kierrätettävää materiaalia eli jätettä. Siksi sen ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin muiden kaasutyyppien. Biokaasu on siis selkeästi ekologisin kaasutyyppi.

Kaasulieden edut

Kaasuliesi on jokaisen gourmet kokin unelma. Hyvissä ravintoloissa on aina myös kaasuliesi. Kaasuliesi päihittää ruuanvalmistuksessa sähköisen kilpailijansa mennen tullen.

 • Kaasuliesi on nopea; liesi lämpenee hetkessä, sinun ei tarvitse odotella
 • Kaasuliesi on tehokas; voit saavuttaa korkeamman lämpötilan kaasun avulla
 • Kaasuliesi jäähtyy hetkessä; sinun ei tarvitse odotella, että levy jäähtyy tarpeeksi
 • Kaasu toimii hyvin monien metallien kanssa; valurauta, hiiliterästeräs, ruostumaton teräs ja alumiini sopivat kaikki kaasuliedelle
 • Kaasu toimii myös pyöreäpohjaisten astioiden kanssa. Aito wokki on astia, jota ei voi käyttää ilman kaasua.
 • Kaasuliedet ovat kestäviä; verrattuna keraamisiin induktioliesiin, kaasuliedet kestävät raskaita patoja ja kovaa käyttöä
 • Kaasuliesi toimii myös paikoissa, jossa ei ole sähköverkkoa
 • Kaasuliesi toimii sähkökatkojenkin aikana; sähkökatkot ovat nykyisin aika yleisiä. Kaasu on luotettava hätävara sähkökatkojen aikana
 • Kaasuliesi luo kodikasta tunnelmaa

Kaasulieden haitat

Kaasuliedetkään eivät ole täydellisiä. jos mietit kaasulieden hankintaa, sinun kannattaa ottaa huomioon muutama asia

Kaasuliesi pulloineen vie tilaa

Kaasupullot vievät tilaa eikä niitä voi säilyttää ihan miten vaan. Kaasupulloa ei voi työntää suljettuun kaappiin turvallisuussyistä.

Kaasuliesissä lämmönsäätö on usein haasteellista

Kaasuliesissä on aika haasteellista hauduttaa ruokia. Jos haluat keitellä liemiä hiljaisella tulella tuntikausia, kannattaa hankki siihen erillinen sähkölevy.

Astioiden sovittaminen liedelle joskus haaste

Hyvin pienten astioiden käyttäminen kaasuliedellä on haasteellista. Esimerkiksi pikkuruinen voinsulatuskattila ei mitenkään pysy liedellä

Elävä liekki asettaa omat vaatimuksensa

Kaasu palaa elävällä liekillä, joka on joskus haasteellista. Mitään helposti syttyvää kuten patalappuja tai kartonkipakkauksia ei pidä jättää liekin ulottuville. Elävän liekin kanssa työskentelyyn kyllä tottuu.

Kaasuliesiä on saatavana hyvin monipuolisesti

kaasuliesi
Kuva Photo Mix Pixabaystä

Tyylikäs kaasuliesi on keittiösi katseenvangitsija. Tasokkaat kaasuliedet ovat usein nostalgisia ja kauniita. Monissa kaasuliesissä on uuni sekä kaasupolttimot keittämistä varten. Itse en ole koskaan pitänyt kaasu-uunista. Ehkäpä en vain ole törmännyt riittävän laadukkaaseen kaasu-uuniin.

Perinteiset brittiläiset kaasuliedet ovat todella massiivisia ja sopivat vain erittäin tilavaan keittiöön. Onneksi saatavilla on myös pienempiä malleja sekä pelkkiä kaasutasoja. Mökillä meillä oli käytössä pieni kaasutaso, joka siirrettiin käytön jälkeen syrjään. Mikä parasta, pienellä kaasutasolla voi valmistaa ruokaa myös ulkona.

Kaasuvalo Oy on Suomessa perinteinen kaasulaitteiden maahantuoja ja myyjä.

Nestekaasun turvallisuus

Kaasun käytön esteenä suurimmalla osalla on pelko kaasun turvallisuudesta. Onko kaasu turvallista käyttää? Siitä on olemassa monta mielipidettä.

Kaasun ongelmana pidetään kaasuvuotoja. Kaasuvuotojen syynä on usein miten rikkinäinen, haurastunut kaasuletku. Tarkista siis kaasuletku säännöllisesti ja vaihda tarvittaessa uuteen.

Hengitettynä nestekaasu ei ole myrkyllistä. Nestekaasuun voi kuitenkin tukehtua, jos sitä on todella runsaasti ilmassa. Nestekaasu on ilmaa raskaampaa ja kerääntyy lattiatasoon. Lattialla konttaavat taaperot sekä perheen lemmikit ovat silloin vaaravyöhykkeessä.

Kaasuvuodon sattuessa tuuletus nimenomaan ovien kautta on tärkeää. Kaasu ei välttämättä poistu ikkunoista tuulettamalla, sillä ne ovat liian korkealla. Avaa siis kaikki mahdolliset ovet, jotta kaasu pääsisi poistumaan.

Syttymisherkkyys on nestekaasun vaarallisin ominaisuus. Nestekaasu on lähes hajutonta. Nestekaasuun on lisätty voimakas haju kaasuvuotojen varalta. Ahtaissa, tuulettamattomissa tiloissa nestekaasu syttyy herkästi tuleen.

Kaasun käytössä on noudatettava ohjeita

Kaasu ei ole suurpiirteisen kokin valinta. Kaasun käyttö vaatii huolellisuutta.

Kaasupullon sijoittelu keittiössä huolettaa monia. Kaasupullo ei saa olla metriä lähempänä uunia. Myös lämpöpatterit ja liesi pitää olla turvallisen etäisyyden päässä kaasupullosta.

Kaasupulloa ei saa laittaa umpinaiseen kaappiin. Jos kaasuvuotoa ilmenee, kaasu ei pääse poistumaan ja voi aiheuttaa räjähdyksen.

Normaalin kaasuletkun voit liittää kaasulieteen itse. Jos teet kiinteitä asennuksia, sinun on käytettävä ammattilaista asennustöissä. Omassa kodissani palotarkastaja tarkasti myös kiinteät kaasuasennukset.

Finlexistä löytyy täsmällistä tietoa kaasuasennuksista.

Kaasuliesi ei ole paras vaihtoehto jokaiseen kotiin

kaasuliesi
Kuva Anton Nazaretian on Unsplash

Kaasuliedellä on sekä hyvät että huonot puolensa. Punnitse niitä todella huolella.

Kaasuliesi ei ole mikään ainoa autuaaksi tekevä vaihtoehto. Usein kiireisessä lapsiperheessä kaasulla hifistely ei vain ole ajankohtaista. Jos tiedät valvovasi yöt peläten kaasuvuotoja ja tulipaloa, unohda kaasuliesi.

Itse olen käyttänyt kaasua lapsuudesta lähtien ilman ainoatakaan onnettomuutta. Minulla on ollut kaasukeittimiä veneessä, mökillä ja kotona. Olen omistanut kaasulämppäreitä, valaisimia ja kaasujääkaapin. En pidä hyvänlaatuisia kaasuliesiä tai muita kaasulaitteita mitenkään onnettomuusalttiina.  

Kaasuliettä suosittelen henkilöille, jotka rakastavat ruuanlaittoa. Suosittelen kaasuliettä myös heille, jotka asuvat sähkökatkoalttiilla seudulla. Sähkökatkojen vuoksi on hyvä, että ihan kaikki laitteet eivät toimi sähköllä.

Oletko sinä kaasun ystävä? Mitä kaasulaitteita omistat. Kerro kokemuksistasi kommenttiosiossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *