Hyvin monella suomalaisella on kodissaan sauna. Varsinkin syksyisin saunaa käytetään ahkerasti. Löylyn lämmössä unohtuu stressi sekä hiljaa hiipivä talven kylmyys. Saunaa halutaan hyödyntää myös moneen muuhun kuin varsinaiseen saunomiseen ja rentoutumiseen. Saunaan uppoaa kalliita asuinneliöitä, jotka halutaan hyötykäyttöön. Voiko saunaa käyttää muuhun kuin saunomiseen? Tässä artikkelissa pohdin saunan käyttöä ja saunan turvallisuutta.

sauna

Suomalaiselle sauna on mukavuus, josta ei tingitä

Asunnot, joissa on sauna, menevät paremmin kaupaksi. Monen mielestä oikeassa kodissa on aina oltava sauna.

Saunassa olemme tottuneet paitsi kylpemään, myös puuhastelemaan monen moista muutakin. Sata vuotta sitten saunalla oli hyvin tärkeä merkitys. Saunassa pestiin pyykkiä, valmistettiin savulihaa ja talkkunaa sekä tietysti tehtiin taikoja ja parannettiin sairauksia. Sauna on ollut vuosisatoja Suomessa hyvin keskeinen paikka. Onko saman kaltainen, saunan monipuolinen hyödyntäminen mahdollista nykyaikana?

Miksi saunaa ei voi hyödyntää monipuolisemmin?

Saunan monipuolista käyttöä rajoittaa sen paloherkkyys. Sauna on varsin paloherkkä paikka. Suomessa palaa ainakin yksi sauna joka päivä. Vuodessa syttyy noin 400 saunapaloa. Joskus saunapalon yhteydessä on menetetty jopa ihmishenkiä. Monet saunapalot johtuvat viallisista sähkölaitteista kuten kiukaasta tai sen ajastimesta.

Jostain syystä suurin osa saunapaloista sattuu sähkösaunoissa

Puulämmitteisissä saunoissa luulisi olevan korkeampi paloturvallisuusriski mutta asia ei ole niin yksiselitteinen. Silloin kun käsitellään elävää tulta, ihmiset ovat jostain syystä varovaisempia. Puulämmitteinen sauna palaa harvemmin kuin sähköinen.

Sähkösaunan ongelmat alkavat heti kiukaan asennuksen jälkeen. Kiuas kannattaa aina asennuttaa ammattilaisella. Väärin asennetut kiukaat ovat erittäin usein syynä palon alkamiselle.

Älä käytä saunaasi väärin

sauna

Usein palon syynä on ollut tilanne, jossa saunaa on käytetty väärin. Monet kodin toiminnot eivät sovi saunaan. Ne muodostavat saunassa selkeän paloturvallisuusriskin. Tässä TUKES:n artikkeli aiheesta

Olen alla listannut tyypillisimmät tilanteet, joissa saunan tulipaloriski kasvaa.

1.       Älä koskaan käytä saunaa varastona

Saunan hukkaneliöt halutaan usein hyödyntää varastointiin. Sauna on usein niin täynnä tavaraa, että sitä ei jakseta täysin tyhjentää saunomisen ajaksi. Jos sauna kytketään päälle ajastimella, saunaan ei välttämättä tarvitse itse mennä.

2.     Älä koskaan anna lasten leikkiä saunassa tai käyttää itse saunaa

Pienet lapset eivät pysty havainnoimaan asioita samalla tavalla kuin aikuiset. He eivät välttämättä pysty näkemään onko kiukaalle pudonnut jotain. Pienet lapset eivät myöskään hahmota onko jokin vaate tai lelu liian lähellä kiuasta. Joskus lapset laittavat saunan päälle leikkiessään. Tämä on helppo välttää sillä, että et anna pienten lasten oleskella yksinään saunassa.

3.      Älä koskaan asuta saunassa lemmikkieläintä

Valitettavasti ole nähnyt muutamia kertoja lemmikkejä, jotka asutetaan saunaan siksi aikaa, kun perhe on töissä ja koulussa. Myös häkkieläimiä kuten marsuja ja hamstereita asutetaan saunoissa. Lemmikit ahdistuvat pimeässä, ahtaassa saunassa vaikka eivät varsinainen paloturvallisuusuhka olisikaan.

Paloturvallisuusuhka sen sijaan on kaikki lemmikkien välineet. Kissa voi kantaa lelunsa kiukaalle. Kun kissa on päästetty pois saunasta, kukaan ei ole käynyt tarkistamassa kiuasta. Kiuas kytkeytyy illalla ajastimella päälle ja kiukaalla oleva lelu syttyy tuleen.

4. Älä koristele saunaa

Sauna on paikka, joka pitää pitää hyvin askeettisena. Vältä turhia koristeita löylyhuoneessa. Saunassa ei tarvitse olla verhoja ikkunoissa eikä koristeita seinillä. Käytä saunassa vain sellaisia materiaaleja, jotka ovat sinne tarkoitettu. Säilytä vihtoja, vateja ja saunatekstiilejä pesuhuoneen puolella ja tuo ne saunaan vasta kun olet aikeissa saunoa.

5.       Älä koskaan kuivata saunassa pyykkiä

Aivan ylivoimaisesti yleisin saunan virheellinen käyttö liittyy pyykin kuivattamiseen saunassa. saunassa toki pyykki kuivuu todella paljon nopeammin kuin ahtaassa kylppärissä. Saunassa kuivatettu pyykki on kuitenkin yleisin saunapalon aiheuttaja.

6.       Älä koskaan kuivata saunassa vihtoja

Kesällä monet tekevät saunavihtoja talven varalle. Monesta kodista puuttuu paikka, jossa vihdat saisi kätevästi kuivaksi. Sauna ei suinkaan ole sopiva paikka vihtojen kuivattamiseen. Vaikka olosuhteet vaikuttavat sopivilta, kuivat vihdat ovat helposti syttyviä.

7.       Älä koskaan kuivata saunassa yrttejä

Olen valitettavasti nähnyt muutamankin valokuvan yrttien kuivattamisesta saunassa. Yrttikimput ovat kuvissa ripustettu roikkumaan kiukaan yläpuolelle. Kiukaan kuumetessa kimput syttyvät helposti palamaan. Yrttikimpuista tippuu aina myös roskaa, joka jää kiukaan kivien väliin.

Ajastimen käyttö saunassa on riski

Ajastimet ovat todella käteviä. Ne helpottavat arkea ja säästävät aikaa. Ajastimella voit kytkeä saunan päälle niin että se on lämmin, kun saavut kotiin. Monet saunapalot ovat kuitenkin saaneet alkunsa ajastimen käytön ongelmista. Ajastin voi olla viallinen. Jotkut ajastimet ovat vaikeakäyttöisiä, jolloin ajan voi säätää väärin. Jos sauna kytkeytyy päälle silloin kun itse et ole kotona, et voi olla varma saunan turvallisuudesta.

Saunaa voi käyttää turvallisesti moneen tarkoitukseen

sauna

Saunan kalliit neliöt kannattaa kuitenkin hyödyntää. Sauna sopii edelleen moneen muuhunkin käyttöön kuin pelkkään löylyttelyyn.

Voit turvallisesti hyödyntää saunan lämmintä ja kosteaa ilmaa vaikkapa ihonhoidossa.

  • Tukkeutuneet ihohuokoset avautuvat höyryn ansiosta.
  • Nauti hellästä saunahunajahoidosta
  • Kokeile syksyn kolotuksiin turvehoitoja tai savikääreitä

Sauna on todella ihana omistaa. Hyvin hoidettu, puhdas sauna on arjen ylellisyyttä. Saunaa ei siis kannata missään tapauksessa ahtaa täyteen tavaraa vaan nauttia siitä täysin siemauksin.

Jos sinusta sauna tuntuu turhalta tilalta, on turvallisempaa muuttaa löylyhuone reilusti vaikkapa varastoksi poistamalla lauteet ja kiuas. Näin onnettomuuksia ei pääse sattumaan. Saunomassa voi mainiosti käydä myös kodin ulkopuolella.

Miten sinä hyödynnät omaa saunaasi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *