Mustat tekstiilit ovat suosittuja. Niitä käytetään nykyisin valkoisen ohella ja sijasta yhä useammin. Alusvaatteiden suosikkiväri on muuttunut vuosien varrella valkoisesta mustaan. Mustia vaatteita on paljon myös puseroissa, farkuissa, sukissa ja mekoissa. Musta on niin käytännöllinen väri. En yhtään ihmettele sen suosiota. Itsekin suosin usein mustaa. Musta vaate käyttäytyy pesussa hieman toisella tavalla kuin muut värit. Haluankin nyt avata hieman tummien ja erityisesti mustien vaatteiden pesua.

mustat-tekstiilit

Mustien vaatteiden tarina

Mustia vaatteita ei aina ole suosittu samalla tavoin kuin nyt. Aikana, jolloin käytettiin lähinnä luonnosta saatavia väriaineita, musta ei ollut kovinkaan arvostettuväri. Varakkaat ihmiset pukeutuivat aina värikkäisiin vaatteisiin. Tumma harmaa oli varattu kansalle. Luonnonvärien aikaan musta ei ollut pikimustaa kuten nykyisin. Luonnollinen musta oli lähinnä tummaa harmaata. Ennen muinoin musta kangas kudottiin mustien lampaiden villasta. Mustien lampaiden villasta kudotut kankaat olivat varsinkin vanhojen ihmisten suosiossa. Nuoremmat värjäsivät kankaansa iloisimmilla kasviväreillä tai käyttivät harmaan ja luonnonvalkoisen eri sävyjä.

Mustaa luonnonväriä saatiin sinipuusta

Vaaleita kankaita pystyttiin värjäämään mustiksi luonnollisillakin väriaineilla. Sinipuu (Haematoxylum campechianum), englanniksi lockwood, on ikivanha väriaine, jota käytetään vieläkin. Sinipuussa on kasvikemikaalia nimeltä hematoksyliini. Hapettuessaan hematoksyliini muuttuu hemateiiniksi. Hemateiini on aluksi punaista mutta muuttuu hiljalleen harmaaksi ja mustaksi kun se yhdistetään kromiin. Nykyisin sinipuuta käytetään silkin ja nahan värjäämiseen.

Synteettiset värit ovat vanha keksintö

Synteettiset värit keksittiin jo 1850-luvulla. Tekstiiliteollisuus kehittyi huimaa vauhtia. Haluttiin helppoja ja halpoja tapoja värjätä kangasta. Nykyisin lähes kaikki tekstiilit värjätään synteettisillä väreillä. Synteettisillä väriaineilla värjäyksestä tulee kestävämpi kuin kasviväreillä. Synteettiset värit tarttuvat tiukasti kankaaseen eivätkä haalistu niin helposti auringon valon vaikutuksesta. Myös mustien tekstiilien värjäys helpottui synteettisten värien tullessa markkinoille. Kemiallisilla väriaineilla mustasta tulikin todella mustaa.

Musta väri vaatii runsaasti värjäyskertoja

Kuluttajat rakastavat mustia tekstiilejä. Joskus tuntuu, että vaateliikkeissä yli puolet vaatteista on mustia. Mitä mustempi sen parempi. Musta hoikentaa ja on tyylikäs joka tilanteessa.

Syvä, musta väri on kuitenkin hankalampi saada aikaan kuin muut värit. Kangas on ensin valkaistava aivan valkoiseksi ja sitten värjättävä useita kertoja. Värjätessä käytetään myös vahvoja kiinnityskemikaaleja. Mustissa tekstiileissä onkin huomattavasti runsaammin kemikaaleja kuin muun värisissä vaatteissa. Musta ei ole se kaikkein ekologisin väri. Siksi onkin tärkeää, että hoidat mustia vaatteitasi oikein. Hyvällä hoidolla ne kestävät pitkään ja luonto kiittää.

Miksi mustat vaatteet tuoksahtavat ummehtuneelta, kun ne otetaan pesukoneesta?

Monet ovat ihmetelleet, miksi juuri mustat vaatteet tuoksahtavat tunkkaiselle tullessaan pesukoneesta. Syynä ovat mustissa tekstiileissä käytettävät lukuisat kemikaalit. Pyykinpesuaineet ja lämmin vesi saavat väriaineet ja muut kemikaalit irtoamaan tekstiileistä. Kemikaalit voit selvästi haistaa silloin kun pyykki on vielä kosteaa. Kun pyykki kuivuu, haju poistuu, sillä tekstiilin kemikaalit eivät enää vapaudu ilmaan.

Kuinka pesen mustat vaatteeni?

Mustien vaatteiden pesussa tärkeää on värin säilyminen mahdollisimman syvänä mustana.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, onko vaate todella pesun tarpeessa. Mustaa ei kannata pestä usein, sillä jokainen pesu haalistaa väriä. Jos musta vaatteesi on villaa tai silkkiä, se kannattaa mieluiten tuulettaa. Jos todella haluat pestä mustan villa- tai silkkivaatteesi, pese se käsin. Käsinpesu säilyttää vaatteiden värin huomattavasti kirkkaampana.

Valitse oikea pesuaine

tummat-tekstiilit

Käytä mustille vaatteille tarkoitettua pesuainetta. Liian emäksinen pesuaine haalistaa värejä nopeasti. Mustille vaatteille tarkoitetuissa pesuaineissa ei ole valkaisuaineita. En suosittele mustille vaatteille myöskään kotitekoista soodapohjaista pesujauhetta. Pesusooda ja ruokasooda ovat miedosti valkaisevia aineita ja voivat haalistaa mustaa väriä.

Mustille ja tummille vaatteille tarkoitetuissa pesuaineissa on myös kemikaaleja, jotka tukevat värin säilymistä tekstiilissä.   Almawin oli ainoa Suomessa myytävä tummille vaatteille tarkoitettu ekopesuaine, jonka löysin.

Voit myös käyttää värilliselle pyykille tarkoitettuja pesuaineita. Käytä tummille vaatteille vähemmän pesuainetta, sillä kaikki pesuaineet hieman haalistavat värejä.

Vältä nukkaavia vaatteita

Älä koskaan pese mustien vaatteiden kanssa mitään, mistä lähtee nukkaa. Nukkaa voi lähteä myös taskuihin jääneistä nenäliinoista ja muusta paperista. Irtonaista nukkaa on kurja putsata pois paidoista ja farkuista.

Pese tummat vaatteet aina nurin päin. Näin vaatteen oikea puoli kärsii pesussa vähiten. Nurin päin peseminen estää vaatetta nukkaantumasta ja keräämästä pölyä kuituihin.

Valitse oikea pesulämpötila

Käytä mustille vaatteille alhaisia pesulämpötiloja. Kuuma vesi haalistaa värit todella tehokkaasti. Jos vaatteeseen on merkitty tietty pesulämpötila, noudata sitä. Jotkut värit eivät kestä liian mataliakaan lämpötiloja.

Annostele pesuaine aina joko pesuaine annostelijaan tai kaada se koneen pohjalle ennen koneen täyttämistä. Pesuainetta ei saisi koskaan kaataa vaatteiden päälle. Jauhemainen pesuaine kannattaa aina sekoittaa vesitilkkaan.  Mustat vaatteet tulevat hyvin herkästi läikikkäiksi johtuen pesuaineesta.

Poista tahrat mustista vaatteista ennen koneeseen laittoa. Tahranpoistovinkkejä löytyy esimerkiksi täältä.

Kun peset mustia vaatteita, älä lataa pesukonetta ihan täyteen. Näin pesuaine levittyy tasaisemmin ja vedelle jää tilaa virrata vapaasti.

Hellävarainen pesuohjelma

Valitse mustille vaatteille aina hellävarainen ohjelma. Jos vaatteesi eivät ole oikeasti likaantuneet, hellävarainen, lyhyt ohjelma riittää varmasti puhdistamaan vaatteesi. Mitä lyhyempää ohjelmaa käytät, sitä vähemmän kuidut joutuvat hankaukseen. Jos kuidut pääsevät rikkoutumaan pesun yhteydessä, vaate näyttää kauhtuneelta ja harmaalta.

Pyykkietikka sopii myös mustille vaatteille

Pyykkietikka tai väkiviinaetikka sopii hyvin huuhteluaineeksi mustille ja tummille vaatteille.

Linkoa tummat vaatteet hellävaraisemmalla kierrosnopeudella. Hitaampi linkous säästää kuituja ja estää niitä rikkoutumasta.

Kuivata tummat ja mustat vaatteet aina sisätiloissa. Vaikka auringossa kuivattaminen onkin ekologista, se voi helposti haalistaa vaatteesi. Huolehdi myös siitä, että kuivaustelineesi on siirretty pois ikkunan edestä. Aurinko haalistaa pyykkiä myös ikkunan lävitse.

mmmmm

mustat-tekstiilit

Näillä pesuohjeilla säilytät mustien vaatteittesi värin pitempään kirkkaana. Värin kestoon vaikuttaa pesun lisäksi myös kankaan materiaali. Luonnonkuidut haalistuvat paljon helpommin kuin synteettiset kuidut. Jos rakastat pikimustaa, synteettinen materiaali saattaisi olla parempi valinta kuin puuvilla tai villa.

Suositko sinä mustia vaatteita?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.