Oma koti pitäisi olla meidän kaikkien turvapaikka. Varsinkin nyt, kun vietämme pakostikin kodissa niin paljon aikaa. Oma koti saattaa myös aiheuttaa stressiä. Koskaan ei ole tarpeeksi siistiä. Huonekalut ovat liian isoja, pieniä, väärän värisiä tai epätrendikkäitä. Koti on liian pieni, sokkeloinen tai jopa liian avara. Onko tuttua? Kotihäpeä on kansainvälisesti tunnustettu, hyvin yleinen ilmiö. Sen taustalla olevat syyt ovat moninaiset. Lähdetäänpä purkamaan mitä on kotihäpeä ja miten siitä voisi päästä eroon.

kotihapea
Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

Kotihäpeä on moderni ilmiö

Me kaikki seuraamme mielenkiinnolla muiden ihmisten elämää. Otamme vinkkejä muilta moneen asiaan kuten muodikkaaseen ruokavalioon tai pukeutumiseen. Koti kuuluu ilman muuta samaan kategoriaan. Koti pitää stailata. Trendikodissa kaiken pitää olla uutta ja kiiltävää.

Sisustuksen trendeihin vaikuttaa aika suurelta osin sisustuslehtien ja bloggareiden luoma maailma. Internet ja some houkuttelevat meitä tekemään epärealistisia vertailuja muihin ihmisiin ja heidän koteihinsa. Somessa näemme vain täydellisiä koteja. Tuntuu, että kaikilla muilla on siisti, stailattu koti paitsi meillä.

Määrittelemme helposti omat tavoitteemme sisustustrendien mukaan. Olemmeko unohtaneet itsemme kaiken trendikaman keskeltä? Eikö kodissa tärkeintä olekin ihmiset, jotka kodissa asuvat? Kotimme sisustuksen pitäisi palvella meitä ja meidän perheemme tarpeita.

Ulkomailla kotihäpeä liittyy usein kotiosoitteeseen

Häpeän tunne voimistuu, jos koti ei sijaitsekaan oikealla alueella. Monessa kulttuurissa jotkut jopa valehtelevat oman osoitteensa. Meillä Suomessa sama trendi näyttää nostavan päätään ainakin suurimmissa kaupungeissa. Meillekin on muodostumassa ns. parempia alueita ja huonompia alueita. Tällainen kehitys on erittäin valitettavaa. Mitäpä jos lopettaisimme alueiden arvottamisen hyviin ja huonoihin?

Miksi meitä ahdistaa kotona?

Aivan aluksi haluan todeta, että kotihäpeä on turhaa. Kotihäpeälle ei ole koskaan konkreettisia perusteita.

Kotihäpeää koetaan ihan kaikissa yhteiskuntaluokissa. Ei ole väliä onko asuntosi upea, satojen neliöiden upeasti sisustettu omakotitalo vai pikkuruinen yksiö laitakaupungilla. Häpeän tunne ei poistukaan hankkimalla hienompi koti.

Kotihäpeä on vain tunne. Häpeän tunne ei riipu materialistisista asioista. Kotihäpeä syntyy ihmisen mielessä. Se ei perustu todellisuuteen.

Mikä meitä sitten ahdistaa kotona?

Tässä muutamia yleisiä ahdistuksen aiheita.

  • Ehkä ajattelet, että kotisi on liian ahdas. Totuus on, että kotihäpeästä kärsivät aivan kaiken kokoisissa asunnoissa asuvat.
  • Tuntuuko sinusta, että asut väärällä alueella. Jos muuttaisit arvostetummalle alueelle, voisiko ahdistus helpottaa. Näin ei tule käymään. Aina löytyy parempia alueita ja hienompia taloja. Ruoho ei ole vihreämpää aidan takana.
  • Tuntuuko kotisi epätrendikkäältä? Auttaisiko täysin uusi sisustus? Trendien seuraaminen on tuhon tie. Trendikäs sisustus muuttuu epätrendikkääksi jo muutaman kuukauden päästä. Kilpajuoksu sisustustrendien kanssa ei johda kuin taloudellisiin vaikeuksiin.
  • Näin keväällä koti tuntuu usein sotkuiselta, pölyiseltä ja likaiselta. Kaikki paikat tuntuvat vaativan pesua. Ajan patina näkyy pinnoilla, kun kevätaurinko osuu naarmuihin. Älä stressaa itseäsi liialla siivouksella. Usein auttaa vain kevyt imurointi ja pölyjen pyyhkiminen.

Opettele nauttimaan epätäydellisyydestä

Lähde ajatuksesta, että kotisi on vain sinua ja perhettäsi varten. Kotisi ei tarvitse miellyttää ketään muuta kuin sinua. Lakkaa tavoittelemasta täydellistä kotia. Kotisi muuttuu ja paranee yhdessä sinun ja perheesi kanssa.

Jos sinulla on neljä lasta ja lemmikkejä, iloitse heistä. Jos itse arvostat ja rakastat kotiasi sellaisena kuin se on, sama tunne välittyy lapsillesikin. Aikuisena lapsesi eivät muista pölyä ikkunalaudalla vaan kodissa vallitsevan rakastavan, lämpöisen tunnelman.

Hieman roskia lattialla ja tiskit tiskaamatta on vain elämisen jälkiä. Vanhat kalusteet ovat eläneet mukanasi vuosia. Nauti ihanista muistoista, joita ne tuovat mieleen. Huomaa kuinka näppärästi saat lisää tilaa ahtaaseen asuntoon vain järjestelemällä tavaroita.

Tärkeintä olet sinä

Vaikka kodissasi olisikin puutteita, kotisi materia ei ole sama kuin sinä. Se, missä asut ja kuinka tilava ja valoisa on asuntosi, ei määrittele sinua. Betoniseinät ja huonekalut eivät ole osa sinua.

Sinä itse teet asunnostasi kodin. Kotihäpeä on niin usein vaikuttanut raskaasti ihmisten henkiseen hyvinvointiin. On tutkittu, että kotihäpeän takia ihmiset välttelevät sosiaalisia kontakteja. Jopa seurustelusuhteet ovat kariutuneet koska kumppania ei haluta kotiin käymään.

Huomaa myös kotisi ympäristö

Vaikka kotisi olisi hieman ahdas kerrostaloasunto, saattaa lähistöltä löytyä paljon kaunista metsää ja puistoja. Huomaa myös ystävälliset naapurit ja lähellä oleva pieni, tuttu kauppa. Ne kaikki vaikuttavat omaan viihtyvyyteesi.

Nauti huolettomuudesta

kotihapea
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Tee elämästäsi helppoa ja onnellista. Miksi ottaa murehdittavakseen suuria asuntolainoja vain poistaakseen kotihäpeän tunnetta. Mieti, voitko jäädä nykyiseen asuntoon.

Muuttaminen on tietysti joskus ihan välttämätöntä. Sitä en kiistä. Usein muutolle on kuitenkin halvempia ja huolettomampia vaihtoehtoja

  • Hanki kalusteita kirppareilta. Uudet kalusteet saavat kodin näyttämään uudelta.
  • Maalaa asuntosi harmonisilla väreillä. Seinien maalaaminen on helppo ja halpa keino saada uutta ilmettä kotiin.
  • Karsi kotisi irtaimistoa. Saat uskomattoman paljon lisäneliöitä ja kaappitilaa.
  • Teetä pieni, tarpeellinen remontti kodissasi vaikka kylppäriin tai keittiöön. Näin voit jatkaa huoletonta asumista vaikka vuosia pidempään. 

Tunne kiitollisuutta. Huomaa oman kotisi hyvät puolet. Kiitollisuus siitä mitä kaikkea sinulla on auttaa hyväksymään epätäydellisyyttä. Ole ylpeä omasta kodistasi!

Oletko sinä ylpeä omasta kodistasi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *