Kuivauspallot ovat vanha keksintö. Moni ei niihin kuitenkaan ole vielä törmännyt. Kuivauspalloja käytetään kuivausrummussa tehostamaan kuivausprosessia. En ole koskaan ajatellut, että kuivauspalloista saattaisi olla jotain hyötyä. Ensinäkemältä pallot vaikuttivat turhakkeelta joita ilman pärjäisi mainiosti. Tänään testasin itsekin ihan ensimmäistä kertaa, miten kuivauspallot toimivat. Pesin ja kuivasin muutaman koneellisen pyykkiä, että voisin käytännössä todeta pallojen toimivuuden. Tässä testissä käytin vain villaisia palloja. Lue, miten villapallot toimivat ja oliko niistä todella hyötyä.

kuivauspallot
Nämä kuivauspallot löytyivät Motonetista

Kuivauspalloja käytettiin jo 50-luvun Amerikassa

Amerikassa kodit olivat jo 50-luvulla varsin koneellistettuja. Kuivausrummut olivat hyvin tavallisia jo 60-luvulla. Rumpukuivauksessa on paljon ongelmia verrattuna perinteiseen pyykin kuivatukseen. Kuivausrummut olivat tuolloin pieniä ja vaatteet rypistyivät siinä helposti. Pienessä rummussa kuivaaminen myös kesti todella kauan. Kuivauspallot kehitettiin helpottamaan ja nopeuttamaan rumpukuivausta.

Kuivauspalloja valmistetaan sekä villasta että muovista

Alkuperäiset kuivauspallot olivat huovutetusta villasta valmistettuja. Nykyisin kuivauspalloja valmistetaan paljon myös muovista. Muovin sijasta suosin mieluummin luonnollisia villasta valmistettuja palloja.

Muoviset pallot ovat tehokkaita ja kestäviä

Muovisissa palloissa on nystyjä, jotka tehostavat pallojen toimintaa. Moni pitää muovisia kuivauspalloja tehokkaampina. Muoviset pallot ovat myös hypoallergeenisia eivätkä sisällä myrkyllisiä yhdisteitä. Muoviset pallot voi myös helposti pestä käytön jälkeen.

Villapallot ovat biohajoavia

Villaiset kuivauspallot ovat luonnonmateriaalia. Ne ovat tiivistä vanutettua villaa ja aika painavia. Villapallot eivät pidä melua kuivausrummussa kuten muovipallot. Villapalloihin voit myös helposti tipauttaa tipan eteeristä öljyä tuoksuttamaan pyykkisi. Eteerinen öljy imeytyy villapallon uumeniin eikä jää tahraamaan pyykkiä. Pidän villapalloissa juuri tästä ominaisuudesta. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan vaikkapa laventelin eteeristä öljyä.

Villaiset pallot poistavat joidenkin käyttäjien mukaan lemmikkien karvoja vaatteista. Itselläni ei lemmikkejä ole joten en osaa varmasti tähän ottaa kantaa.

Kuivauspallot ovat edullinen hankinta

Kummatkin pallot ovat erittäin edullisia. Hinnat vaihtelevat 10-20 euron välillä/ 4 palloa. Kuivauspallot kestävät yleensä vuosia. Lampaanvillaisille palloille suositellaan 1000 käyttökertaa. Se tarkoittaa noin 2-5 vuotta. Käyttöikä riippuu tietysti siitä, kuinka usein palloja käytät.

Kun villapallot alkavat kutistua ja menettää tehoaan, on aika vaihtaa ne uusiin. Muovipallot kestävät todella pitkään moitteettomina. Niissä kulumisen huomaa nystyjen kärkien lyhenemisenä.

Älä käytä tennispalloja kuivausrummussa

kuivauspallot

Monet ajattelevat tennispallojen ajavan saman asian kuin kuivauspallot. Tennispallot ovat toki sopivan muotoisia mutta siihen niiden edut jäävätkin.

  • Tennispallot ovat värjättyjä. Niiden väri voi tarttua pyykkiin.
  • Tennispallot ovat kovia ja voivat vahingoittaa rumpua. Ainakin ne aiheuttavat enemmän melua kuin oikeat pyykkipallot.
  • Tennispalloissa on käytetty kemikaaleja, joita ei ole suunniteltu kuumennettavaksi kuivausrummussa.

Kuivauspallojen idea

Kuivauspallot ovat käyttökelpoisia rumpukuivauksessa vielä nykyisinkin. Kuivauspalloilla on monta hyvää ominaisuutta. Siksi niitä kannattaa käyttää mahdollisimman usein. Ainakin seuraavat edut totesin käytännössä kokeillessani villaisia kuivauspalloja.

Kuivauspallot säästävät energiaa

Märät pyyhkeet ja lakanat ovat hyvin tiivistä materiaalia kuivausrummussa. Lakanat ja pyyhkeet kietoutuvat rumpukuivauksessa helposti yhteen. Tämä hidastaa selvästi kuivumista. Pyöreät kuivauspallot hakeutuvat kostean pyykin sekaan ja tekevät pyykistä ilmavaa.

On laskettu, että kuivauspallot nopeuttavat pyykin kuivumista noin 20-25%. Jos aikaisemmin käytit pyykinkuivaukseen tunnin, sama homma hoituu nyt kolmessa vartissa. Tämä on todella merkittävä ero. Vuoden mittaan tuosta syntyy melkoisesti säästöä. Pelkästään energian säästön kannalta kuivauspallot ovat erittäin hyödyllisiä.

Kuivauspallot poistavat vaatteista staattista sähköä

Olen pitkään käyttänyt pyykkietikkaa huuhteluaineena. Pyykkietikka on hyvä ja turvallinen kemikaali pyykinkäsittelyyn. Voit lukea enemmän pyykkietikasta täältä.

Pyykkietikasta puuttuu tavanomaisissa huuhteluaineissa oleva antistaattinen aine. Puuvilla ja muut kasvikuidut eivät sähköisty herkästi. Tekokuituja kuivatessa kuivauspallot ovat kuitenkin tarpeen. Tekokuidut eivät tiivisty kuivausrummussa samoin kuin märät puuvillatekstiilit. Ne kuitenkin keräävät staattista sähköä puoleensa. En aikaisemmin kovin mielelläni ole edes käyttänyt rumpukuivausta tekokuiduille juuri tästä syystä. Staattinen sähkö muodostuu silloin kun tekstiilit hankaavat tiiviisti toisiaan vasten. Kuivauspallot pitävät pyykin ilmavana eikä kitkaa pääse syntymään niin paljon.

Nyt päätin kokeilla kuivauspalloja tekokuituisille neuleille. Kuivauspallot todellakin poistavat sähköisyyttä. Todella hienoa että sähköisyyttä voi poistaa ihan ilman kemikaaleja.

Kuivauspallot poistavat ryppyisyyttä

Varsinkin trikoovaatteet usein rypistyvät ikävästi rummussa. Trikoopaitojen ryppyisyys väheni selvästi kuivauspallojen ansiosta. Kuivauspallot pitävät pyykin rummussa ilmavana. Näin ryppyjä ei pääse syntymään niin helposti.

Miten kuivauspalloja käytetään?

kuivauspallot

Villaisia kuivauspalloja myydään pakkauksissa, joissa on 2-4 palloa. Täyteen rumpuun kannattaa varata 4 palloa. Vähennä pallojen määrää kuivattavien vaatteiden määrän mukaan.

Sinun ei välttämättä tarvitse pestä kuivauspalloja ennen ensimmäistä käyttökertaa. Halutessasi pese pallot käsin. Käytä saippuaa ja haaleaa vettä. Huuhtele pallot huolellisesti ja kuivata täysin kuiviksi. Voit pestä pallot silloin tällöin samalla tavoin. Näin niihin ei pääse syntymään mikrobikasvustoa.

Asettele pallot vapaasti rumpuun ja käynnistä kuivaustoiminto. Näin helppoa se on.

Voit säilyttää palloja kuivausrummussa tai erillisessä korissa. Kuivausrummussa pallot ovat aina käyttövalmiina. Rumpu on itseasiassa hyvin hygieeninen paikka säilyttää kuivauspalloja.

Oletko sinä jo kokeillut kuivauspalloja? Kerro omista kokemuksistasi kommenttiosiossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *