Materiaaleista kertovassa sarjassani kerron seuraavaksi pehmopaperista. Ylivoimaisesti käytetyin paperituote kotitalouksissa on pehmopaperi. pehmopaperia käytetään jo hyvin monessa kodin askareessa. Mitenkä olemme ennen oikein tulleet toimeenkaan ilman pehmopaperia. Onko pehmopaperi kotona korvaamaton tuote? Lähdetään selvittelemään pehmopaperin olemusta.

pehmopaperi
Photo by Jasmin Sessler on Unsplash

Pehmopaperin historiaa

Kerron aina mielelläni materiaalin historian hyvin lyhyesti. Se avaa monta asiaa. Historiasta selviää, miksi olemme tässä ja nyt. Voit jopa saada uusia ideoita luettuasi jonkin materiaalin taustoista.

Suomessa pehmopaperin valmistus aloitettiin 1900-luvun alussa Nokian paperitehtaalla. G.A Sherlachius Oy:n Mäntän tehtailla pehmopaperia alettiin valmistaa 1908. Tuotteita markkinoitiin nimellä Serla. Alussa WC-paperi oli kovaa ja jäykkää kreppipaperia. 1900-luvun alussa suurin osa suomalaisista käytti ulkohuusseja. Paperin ei siksi tarvinnut olla veteen liukenevaa.

WC-paperi oli ensimmäinen pehmoperituote. Nykyisin pehmopaperia on saatavilla hyvin moneen eri tarkoitukseen. Talouspaperi on niistä tutuin.

Pehmopaperin valmistus

Suomessa pehmopaperit valmistetaan pääsääntöisesti puukuidusta. Muualla maailmassa suosittuja valmistusmateriaaleja ovat esimerkiksi bambukuitu sekä sokeriruokokuitu. Puukuidusta saadaan hyvin kestävää pehmopaperia. Bambu- ja sokeriruokokuituinen pehmopaperi on lyhytkuituista. Se suorastaan liukenee veteen.

Pehmopaperi kuten muutkaan paperit eivät valmistu ilman myrkyllisiä kemikaaleja. Pehmopaperi valmistetaan puumassasta joka on veden puukuitujen ja natriumhydroksidin sekä sulfidien seos.

Lopuksi pehmopaperi valkaistaan. Valkaisuun käytetään yleensä klooria. Viimeaikoina paperiteollisuus on alkanut kokeilemaan myös vaihtoehtoisia valkaisutapoja kuten happivalkaisua, otsonia tai vetyperoksidia.

WC-paperin käyttö maailmalla

Suomessa wc-paperin käyttö on selviö. Se kuuluu meidän perushygieniaan ehdottomasti. Kaikkialla maailmassa näin ei ole. Monessa maassa viemäristö ei ole suunniteltu siten että wc-paperia voisi sinne edes huuhdella. Monessa maailman maassa ihmiset pitävät vedellä huuhtelemista huomattavasti hygieenisempänä kuin wc-paperia.

Tutkimusten mukaan kaikkein eniten wc-paperia kuluu USA:ssa, peräti 146 rullaa per asukas vuodessa. Suomessa kulutus on keskitasoa, noin 60 rullaa vuodessa per asukas. Tilastojen mukaan kaikkein vähiten vessapaperia käytetään Nigeriassa, vain yksi rulla per asukas vuodessa. Nigeriassa vesivessat eivät ole tavallisia. Vessapaperi ei siksi kuulu tavallisen nigerialaisen ostoslistaan.

Pehmopaperin käyttö Suomessa

pehmopaperi
Photo by Claire Mueller on Unsplash

Pehmopaperi valmistetaan Suomessa puukuidusta. Muualla käytetään pehmopaperin valmistukseen esimerkiksi sokeriruokokuitua tai bambukuitua. Suomalainen pehmopaperi onkin varsin hyvälaatuista verrattuna maailmalla tarjolla oleviin kilpailijoihin.

Suomalaisen vessapaperin valmistamiseen tarvitaan paljon puuta. Yhdestä täysikasvuisesta puusta saadaan noin 1500 rullaa vessapaperia. Tämä tarkoittaa, että joka vuosi on kaadettava yksi puu jotta 25 suomalaista saa vuodeksi vessapaperia. Pelkän vessapaperin vuoksi Suomen metsistä pitää kaataa 220 000 puuta joka vuosi. Tähän lisätään tietysti kaikki muu käyttämämme pehmopaperi. Kuulostaako hurjalta?  

Suomalaiset ovat kuitenkin hyvin maltillisia pehmopaperin kuluttajia. Pohjoismaista vain Norjassa käytetään vähemmän pehmopapereita kuin Suomessa. Keski-Euroopassa pehmopaperinkulutus on noin kaksinkertainen verrattuna Suomeen.

Hillitse pehmopaperin kulutusta

Pehmopaperin kulutukseen ei yleensä tohdita puuttua. Talouspaperin kulutukseen onkin jo nyt olemassa hyvin käyttökelpoisia tapoja kuten kestorätit. Vessapaperi on kuitenkin pyhä asia, josta ei edes mietitä. Useimmat suomalaiset eivät katsoisi tulevansa toimeen ilman vessapaperia. Kun maailmalla on kriisi, kansa ryntää ensiksi hamstraamaan vessapaperia.

Maailmalla wc-paperi on harvinaisuus

Kaikki maailman ihmiset kakkaavat mutta kaikki eivät käytä vessapaperia. Olisitko uskonut, että vain 30% maailman ihmisistä käyttää wc-paperia päivittäin. Miten ne loput maailman ihmiset ovat voineet tulla toimeen? Voisimmeko oppia jotain heiltä. Vähempikin kuluttaminen riittää mainiosti. WC-paperia on yritetty korvata myös kestotuotteilla. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää ihan hygieniasyistä. Tässä Ylen juttu aiheesta

Seuraavaksi esittelen muutamia ympäristöystävällisempiä tapoja vessapaperin sijaan.

Bidee on yleisin ja ympäristöystävällisin tapa korvata wc-paperi

Maailmalla vessapaperin sijaan käytetään vettä. Kehitysmaissa, köyhemmän kansanosan parissa, pärjätään pelkällä vesikipolla. Rikkaammat taloudet suosivat bideetä. Myös suuressa osassa kehittyneistä maista vesi on edelleen suosittua wc-hygieniassa. Varakkaiden ihmisten kylpyhuoneet varustetaan huippulaadukkailla ja supermukavilla bideealtailla. Luksusbideealtaissa on lämmitystoiminto, kaukosäädin ja muuta automatiikkaa.

Maailmalla on tehty tutkimuksia, joissa bidee on todettu selkeästi ekologisemmaksi ja hygieenisemmäksi vaihtoehdoksi verrattuna wc-paperiin.

Unohda vanhat kömpelöt käsisuihkut. Nykyaikainen bidee on ihan jotain muuta. Tässä Forbes lehden juttu aiheesta. Odotan niin, että nämä luksuspytyt tulevat myös Suomeen.

Valitse pehmopaperiksi ekologisinta vaihtoehtoa

Jos et heti innostunutkaan bideestä, voit silti tehdä jotain pehmopaperin kulutuksen hillitsemiseksi. Valitse mahdollisimman ekologinen wc-paperi. Tarjolla on 100% kierrätyspaperista valmistettuja laatuja. Myös wc-paperin kotimaisuus on plussaa. Tavaroiden kuljettaminen pitkien matkojen päästä rasittaa ympäristöä.

Kannattaa myös huomioida pehmopaperin pakkausmateriaali, valmistusprosessin ekologisuus sekä CO2 päästöt. Näistä kaikista asioista ei ole kovinkaan helppo löytää tietoa pehmopaperipakkauksista. Tiedostavan kuluttajan kannalta vaivaton tiedonsaanti olisi kuitenkin toivottavaa.

Joutsenmerkitty pehmopaperi on ympäristöystävällisempää kuin vastaavat srtifioimattomat tuotteet.

Säännöstele wc-paperinkulutustasi

pehmopaperi
Photo by Danilo Alvesd on Unsplash

Paras ja helpoin tapa hillitä wc-paperin kulutusta on lopettaa wc-paperin tuhlaaminen. Mieti, montako arkkia todella tarvitset. Säästäväinen wc-paperin kulutus kannattaa opettaa myös lapsille. Lapset siirtävät kaiken oppimansa myöhemmin omaan elämäänsä. Säästäväisessä pehmopaperinkulutuksessa on monta hyvää puolta. Ympäristön ohella säästät myös rahojasi.

Onko sinun kotona mietitty pehmopaperin kulutusta?

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Lidl vc paperi on hyvää ja edullista.
    Tavalliset vc paperirullat painaa 80-100 g, Lidl yleensä joka laatu vähintään 120 g.
    Vaikka rullahinta on sama Lidl rullassa saat jopa yli 20 % enemmän paperia. Laatu myös parempaa, ”peppureikä” ei tule punnertavaksi, koska ei ole uusiopaperia,

    1. Kiitos kommentista!
      Hyvä huomio! Itsekin mietin kirjoittaessani tuota rullan painoa. Valitettavasti en löytänyt vertailua jossa rullien painot olisi otettu huomioon.
      Olen huomannut saman Lidlin rullien suhteen, hinta-laatusuhde on ylivoimainen verrattuna kilpailijoihin.
      T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *