Pidätkö hohtavan valkoisesta pyykistä mutta vieroksut klooria sen ympäristövaikutusten tai epämiellyttävän hajun vuoksi? Sinun ei tarvitse tyytyä harmaaseen valkopyykkiin. Valittavanasi on monia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja pyykin valkaisuun. Tässä artikkelissa esittelen sinulle 5 tapaa valkaista pyykkiä ilman klooria ja muita ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

pyykin-valkaisu
Photo by Nong V on Unsplash

1.Pyykin valkaisu auringon valossa

Kaikkein ympäristöystävällisin tapa valkaista pyykkiä on pyykin kuivaaminen auringonvalossa . Pyykkinaru ja pyykkipojat ovat ainoa investointi tähän ekologiseen valkaisutapaan. Auringonvalo on ilmaista. Auringon avulla valkaiseminen on hyvin perinteinen tapa jota on käytetty satoja vuosia.

Valkaisun lisäksi auringonvalo häivyttää punaisia, keltaisia ja oransseja väritahroja. Esimerkiksi kurkumatahrat, tomaattitahrat ja porkkanatahrat haalistuvat hiljalleen ihan ilman tahranpoistoa, pelkän auringonvalon avulla. Valitettavasti värillisille kankaille aurinkokuivatus ei sovi. Kirkas UV-valo haalistaa tekstiilien värejä.

Auringon UV-valo myös desinfioi pyykkiä. Samalla kun tekstiilit kuivuvat, ne saavat raikkaan tuoksun.

Nyt, kun aurinko paistaa yhä kirkkaammin, kannattaa käyttää ilmainen energia hyödyksi. Nostele lakanat ja muu valkopyykkisi ulos narulle ja anna luonnonvalon valkaista pyykkisi hohtavan valkoiseksi.

2.Pesusooda ja ruokasooda

Ruokasooda ja pesusooda ovat tuttuja kaikille meille, jotka käytämme itse valmistettuja pesuaineita. Tässä jutussa on resepti kotitekoisen pyykkipulverin valmstukseen; Kotitekoinen pyykkipulveri on helppo valmistaa.

Pyykin valkaisu soodalla on ekologista. Ruokasoodalla ja pesusoodalla on lievästi pyykkiä valkaisevia ominaisuuksia. Jos peset säännöllisesti valkopyykkisi soodapitoisella pesuaineella, pyykkisi säilyy valkoisena kuin itsestään.

Lue artikkelini pesusoodasta ja ruokasoodasta; Miten käytät pesusoodaa ja ruokasooda siivouksessa

Kuinka käytän ruokasoodaa pyykin valkaisuun?

Lisää desi ruokasoodaa tai puoli desiä pesusoodaa koneelliseen valkopyykkiä.

Jos käytät jotain muuta ekopesuainetta valkopyykin pesuun, voit silti lisätä ruokalusikallisen ruokasoodaa joka koneelliseen. Näin tehostat pesuaineen valkaisevia ominaisuuksia. Muista kuitenkin vastaavasti vähentää pesuaineen määrää. Ruokasooda toimii hyvin myös pesuaineena.

3.Väkiviinaetikka

Väkiviinaetikka toimii mietona kirkastavana aineena kaikelle pyykille. Jos pyykkisi ei ole pahasti harmaantunut, kannattaa kokeilla seuraava ohjetta

Kuinka käytän väkiviinaetikkaa pyykin valkaisuun?

  • Mittaa 1 desi väkiviinaetikkaa ja 3 litraa haaleaa vettä vatiin
  • Sekoita etikka veteen ja nosta pyykki vatiin
  • Puristele pyykkiä niin että etikkavesi menee kaikkien kuitujen läpi
  • Anna pyykin liota yön yli ja nostele pesukoneeseen ja pese normaaliin tapaan

Tämä on yksi ympäristöystävällisimmistä tavoista valkaista pyykkiä. Kovin harmaantuneita lakanoita näin ei saa hohtaviksi. Tämä tapa sopii erityisesti valkopyykille estämään kuitujen tummumista tai kirjopyykille kirkastamaan värejä.

4.Vetyperoksidi

valkopyykkia-kuivumassa
Photo by Caroline Rogers on Unsplash

Vetyperoksidi on Suomessa aika tuntematon kemikaali nykyisin. Sitä käytettiin erityisen paljon vielä 50- ja 60-luvuilla kaikkeen valkaisuun ja desinfiointiin. Vetyperoksidia voidaan käyttää vaatteiden valkaisuun ja värien kirkastamiseen sekä tahrojen poistoon.

Muita käyttökohteita vetyperoksidille

  • Hiusten valkaisu
  • Veritahrojen poisto

Vetyperoksidia käytettiin ennen haavojen desinfiointiin. Nykyisin sitä ei enää suositella haavojen hoitoon koska vetyperoksidi hidastaa haavojen paranemista.

Vetyperoksidi reagoi valon kanssa. Valon vaikutuksesta vetyperoksidi hajoaa vedeksi ja hapeksi. Se on ympäristölle harmiton aine. Vetyperoksidia esiintyy myös luonnossa kaikissa eläimissä ja kasveissa. Vaikka vetyperoksidi on biohajoava luonnontuote, ongelmaton kemikaali se ei ole. Vetyperoksidin ongelmat alkavat silloin kun sen pitoisuus nostetaan korkeaksi, esimerkiksi 30%iin. Normaali vetyperoksidin vahvuus on noin 3%. Korkeina pitoisuuksin vetyperoksidi voi aiheuttaa vakavia onnettomuuksia.

Voimakas vetyperoksidi voi aiheuttaa räjähdyksen. Se on voimakas hapetin ja syövyttävä aine. Korkeina pitoisuuksina ja suurina määrinä vetyperoksidi on haitallista myös vesieliöille. Kotitalouksissa käytetty 3-6% vetyperoksidi ei pysty räjähtämään eikä siitä ole harmia vesieliöstölle.

Vetyperoksidia voit hankkia ainakin apteekeista.

Kuinka käytän vetyperoksidia pyykinvalkaisuun?

Pyykin valkaisu vetyperoksidilla on helppoa. Annostele vetyperoksidi pyykkikoneen valkaisuainelokeroon tai muuhun lokeroon silloin, kun kone täyttyy vedellä.

Tarvitset 2- 2,5 desilitraa vetyperoksidia koneelliseen valkopyykkiä tai harsovaippoja. Pese koneellinen normaalisti.

Vetyperoksidia ei koskaan saa kaataa kuiville värillisille vaatteille, sillä se saattaa aiheuttaa tahroja.

5. Happivalkaisuaineet

Ekologisia pesuaineita myyvissä liikkeissä on tarjolla happivalkaisuaineita. Mikä on happivalkaisuaine? Happipohjainen valkaisuaineen teho ei perustu myrkylliseen klooriin vaan natriumperkarbonaattiin.  Veteen sekoitettuna natriumperkarbonaatti hajoaa vetyperoksidiksi ja edelleen vedeksi, hapeksi sekä natriumkarbonaatiksi eli pesusoodaksi. Kuulostaako turvallisemmalta vaihtoehdolta valkaisuun kuin klooripohjaiset valkaisuaineet?

Happivalkaisuaineet eivät sisällä fosforia tai typpeä. Ne ovat värittömiä ja hajuttomia toisin kuin klooripohjaiset valkaisuaineet. Voit käyttää happivalkaisuaineita kaikissa kankaissa lukuun ottamatta villaa ja silkkiä.

Happivalkaisuaineet ovat turvallisia iholle toisin kuin klooripohjaiset valkaisuaineet. Voit kuitenkin käyttää halutessasi kumihanskoja valkaisuaineita käsitellessäsi.

Happivalkaisuaineet toimivat paljon hitaammin kuin kloorivalkaisuaineet. Parasta on, jos sinulla on aikaa liottaa pyykkiä happivalkaisuaineessa yli yön tai ainakin muutamia tunteja enne pyykinpesua.

Happivalkaisuaineet toimivat myös kirkasteena. Sinulla on ehkä kokemusta kloorivalkaisuaineista. Roiskuessaan värilliselle pyykille ne aiheuttavat välittömästi vaaleita laikkuja. Klooripohjaiset valkaisuaineet sopivat vain valkopyykille. Happipohjaisia valkaisuaineita voit käyttää aivan kaikenväriselle pyykille. Ne eivät haalista värejä vaan kirkastavat niitä.

Kuinka käytän happivalkaisuainetta?

Happivalkaisuaineen tarkka käyttöohje löytyy paketista. Noudata paketin ohjeita annostelussa.

Yleisohjeena voin kertoa että happivalkaisuaine kannattaa aina lisätä tyhjään koneeseen. Täytä kone sen jälkeen valkaistavilla vaatteilla ja kytke haluamasi ohjelma päälle.

Happivalkaisuaine toimii kaikissa lämpötiloissa. Jos vesi on kovin kylmää, jauhe ei välttämättä sekoitu pesuveteen kovin hyvin. Voit silloin sekoittaa happivalkaisuaineen tilkkaan lämpöistä vettä ja kaataa sen sitten koneen pohjalle.

Happivalkaisuaine toimii hitaasti. Parhaan tuloksen saat käyttämällä liotustoimintoa tai liottamalla pyykin etukäteen. Tunnin liotusaika on riittävä.

Happivalkaisuaineet soveltuvat lisäksi niin moniin kodin puhdistustöihin

pyykin-valkaisu
Photo by No Revisions on Unsplash
  • Liota happivalkaisuaineessa rätit, tiskiharjat, wc-harjat, sienet ja muuta kodin puhdistusvälineet
  • Poista happivalkaisuaineella tahrat matoista ja sohvan verhoilusta.
  • Happivalkaisuaineet soveltuvat jopa tahrojen poistoon. Liota tahra happivalkaisuaineessa ennen pesua niin se irtoaa parhaiten.

Tässä muutamia myynnissä olevia happivalkaisuaineita

Linkit eivät ole kaupallisia eli en saa palkkiota kyseisistä tuotteista, vaikka klikkaat linkkiä.

Almawin Happivalkaisuaine Biolindolta

Puhdas natriumperkarbonaatti Biolindolta

Sonett happipohjainen valkaisuaine/tahrasuola Greendealilta

Ecodoo happipohjainen valkaisuaine/tahrasuola Greendealilta

Happivalkaisuaineita löytyy varmasti monia muitakin. Esimerkiksi Ruohonjuuressa on todella hyvät valikoimat ekopesuaineita ja myös ekovalkaisuaineita löytyy heidän valikoimista.

Miten sinä valkaiset pyykkisi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *