Pärekori on hyvin vanha ja perinteinen suomalainen innovaatio. Sen suosio romahti muovin myötä muutama vuosikymmen sitten. Nykyiseen ekologiseen elämäntyyliin pärekori sopii myös hyvin. Pärekoreja onkin taas hyvin saatavilla ostoskoriksi ja säilytykseen. Tässä jutussa kerron sinulle pärekorin tarinan. Miten ja mistä materiaalista pärekori valmistuu? Ovatko pärekorit vastuullisia tuotteita? Siitäkin ollaan montaa mieltä. Lue siis eteenpäin ja opi lisää suomalaisesta perinne-esineestä, pärekorista.

parekori
Photo by Lizzie on Unsplash

Pärekorit ovat osa suomalaista perinnettä

Pärekoreja on Suomessa valmistettu ja myös käytetty aina. Pärekoreja käytettiin kaikkeen siihen mihin muovia käytetään nykyisin. Pärekori korvasi aikoinaan muovipussin ja kestokassin.

Pärekoreja käytettiin säilytykseen. Niihin varastoitiin elintarvikkeita kuten sipuleita, perunoita ja porkkanoita. Pärekoreja käytettiin tavaroiden kuljettamiseen sekä muuttolaatikoina.

Eräs vielä 60-luvun maaseudulla yleinen tapa oli nukuttaa lasta pärekorissa. Pärekori vuorattiin liinavaatteilla, jotta siitä ei lähtisi tikkuja. Suorakaiteen muotoinen kori sisustettiin kuten vauvan sänky sisustetaan. Korin saattoi ripustaa naruilla roikkumaan katosta. Näin voitiin lapsi keinuttaa untenmaille. Moni lapsi nukkui makoisat unet pärekorista valmistetussa riippukeinussa.

Pärekorin valmistaminen on ammattilaisen puuhaa

Pärekori valmistetaan aina käsin. Ei ole olemassa konetta, joka osaisi tehdä sen.  Ennen pärekoreja valmistettiin joka talossa. Taito opittiin vanhemmilta ja siirrettiin lapsille. Nykyisin vain harva hallitsee korinpunontaa.

Myös päreet on korinpunojan itse valmistettava. Päreiden valmistamista kutsutaan kiskomiseksi.

Päreet kiskotaan mäntypuusta. Tarvitaan noin metrin mittainen mäntypölkky. Mikä tahansa mänty ei kelpaa koripäreiden valmistukseen. Männyn tulee olla suon tai kallion laidalta. Tähän on jokin syy, jota en valitettavasti tiedä. Lisäksi männyn tulee olla kilpikaarnamänty eli yli 200-vuotias. Jotkut korintekijät haluavat käyttää vain yli 250-vuotiaita puita. Männyn tulee olla tiheäsyistä, ja suorarunkoista puuta.

Mäntypölkyn on oltava tuore ja kostea. Kuivasta puusta päreitä ei voi alkaa tekemään. Männystä vuollaan säleitä, joista kiskotaan 1 millin paksuisia päreitä. Näistä päreistä aletaan taivuttelemaan ja punomaan koria.

Tässä erittäin hyvä ja havainnollinen video pärekorin valmistuksesta.Video pärekorin valmistuksesta 1999 Kalanti-päivillä

Pärekorin valmistus

Pärekori punotaan asettelemalla päreitä lomittain. Ensin muodostetaan korin pohja ja sitten sivut. Viimeiseksi koriin muotoillaan sanka. Näin onnistuu lyhykäisyydessään pärekorin valmistus. Todellisuudessa korin onnistuminen vaatii opettelua ja ahkeraa harjoittelua. Voit halutessasi osallistua pärekorikurssille. Siellä opetetaan korin tekemisen jalo taito ammattilaisten opastuksella.

Hyvin valmistettu pärekori on kestävä ja pitkäikäinen

Pärekori on hyvin vahva ja kestävä esine. Se ei missään tapauksessa ole kertakäyttöesine. Oikein säilytettynä pärekori voi kestää kymmeniä vuosia täysin käyttökelpoisena.

Pärekorilla voi kantaa painaviakin taakkoja. Vaikka pärekori sattuisi kastumaan, ei se siitä hermostu. Kuivattuaan kori on entisensä.

Marjakorina pärekorit ovat suosittuja. Marjat kuitenkin värjäävät korin eikä se sen jälkeen käy kuin marjakoriksi. Jos haluat ehkäistä värjäytymistä, vuoraa marjakori voipaperilla ennen, kun lähdet marjaan.

Pärekorin ekologisuus

parekori
Photo by Tobias on Unsplash

Pärekori on mielletty ekologiseksi tuotteeksi. Onhan se valmistettu käsin ilman kemikaaleja. Pärekorin valmistukseen ei välttämättä tarvita edes nauloja. Se on täysin biohajoava tuote. Ekologisuudessaan pärekori peittoaa muovipussit ja kestokassit mennen tullen.

Pärekorin suurin eettinen ja ekologinen ongelma on siihen käytettävä erityisen vanha puuaines. Kuten kerroin, pärekoriin kelpuutetaan vain vanhoja kilpikaarnamäntyjä, joiden ikä on yli 200 vuotta. Tällaisia mäntyjä ei Suomen metsissä ole enää kovinkaan paljon. Usein pärekorimateriaaleja on haettu Venäjän Karjalan metsistä.

Yli 200-vuotiaan männyn kaataminen pärekorilla ekohifistelyn takia on arveluttavaa. Siksi suhtautumiseni pärekoreihin on kaksijakoinen. Pärekori on esine, joka on ehdottoman aliarvostettu. Pärekorien hinnat eivät ole kovin korkeita, vaikka kyse on käsityöstä. Ilman pärekoriakin tulee toimeen. Voit myös yrittää hankkia käytetyn pärekorin.

Jos sinulla on jo pärekori, kohtele sitä arvonsa mukaisesti. Se on valmistettu ikivanhasta puusta ja tulee kestämään oikein kohdeltuna hyvin pitkään. Käytä koriasi säilytykseen, pyykkikorina, sienikorina, marjakorina tai kauppakorina. Pärekori kestää uskomattoman hyvin normaalia kulutusta. Korin pinta saa vuosien myötä kaunista patinaa ja muuttuu uniikiksi esineeksi.

Onko sinulla käytössäsi pärekoreja? Mihin tarkoituksiin olet niitä käyttänyt?

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

  1. Hei! Meillä kutsuttiin pärepöllistä halkaistuja päreiden aihioita pirkaleiksi – ei säleiksi. Oikea tekniikka on halkaista kaikki aina puoliksi kunnes ollaan sopivassa mitassa. Lopuksi päreen pinta vuollaan terävällä puukolla. Päreitä ei voi tehdä suurta määrää valmiiksi ett’eivät ne kuivetu. Jos päreet pääsivät kuivamaan, iskä pasutti niitä kuumalla höyryllä.

    1. Hei Jussi!
      Kiitos että jaoit tämän tiedon. Tosi mielenkiintoista ja arvokasta tietoa.
      T Outi

  2. Heippa! Mun veikkaus on, että puun tulee olla suon tai kallion läheltä siksi, että se kasvaa siellä kituliaammin kuin tavallisessa metsässä, ja muodostuu siksi tiheäsyiseksi.

    1. Hei Emilia
      Kiitos paljon täsmennyksestä! Tämä onkin varmaan syy siihen miksi juuri tietyt puut vain kelpaavat päreen tekoon.
      Arvasin että joku fiksu saattaisi tietää aiheesta tarkemmin.
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *