Silitystä koskevan juttusarjan ensimmäisessä osassa kerroin sinulle miksi vaatteita kannattaa silittää. Kerroin myös, mitä vaatteita ei pidä silittää ja mitä hyötyä silityksestä on. Tässä toisessa osassa kerron sinulle hieman silityksessä tarvittavista välineistä ja ensimmäisenä on vuorossa silityslauta. Nykyisin moni silittää ilman lautaa. Tarvitaanko silityslautaa? Miksi silityslauta on parempi vaihtoehto kuin pöydällä, lattialla tai sängyllä silittäminen? Olen itse opetellut silityksen tekniikkaa vuosikymmeniä sitten, aikana, jolloin todellakin silitettiin paljon. Silloin tekniikka oli se, joka ratkaisi silitystuloksen. Myös välineet olivat silloinkin tärkeitä, tosin ei aivan samalla tavoin kuin nykyisin.

silityslauta
Photo by Sergi Dolcet Escrig on Unsplash

Silityslauta keksittiin noin 100 vuotta sitten

Nykyaikainen perinteinen silityslauta on noin 100 vuotta vanha keksintö.Tosin nykyisin silityslautakin on muuttunut tekniseksi härveliksi joita ostetaan samoista liikkeistä kuin puhelimia ja tietokoneita. Perinteinen malli on kuitenkin elänyt vain hyvin lyhyen aikaa. Toki jo viikingit suoristivat vuotia laudalla mutta sitä ei oikein voida pitää silityksenä. On aika vaikeaa selvittää, kuka lopulta keksi silityslaudan. Se kehittyi pikkuhiljaa, yhtaikaa maailman monella eri kolkalla, silittäjien toimesta. Silittäjät olivat kyllästyneet silittämään vaatteita pöydällä ja halusivat kehittää tekniikkaa erityisen laudan avulla.  

Alussa silityslaudat olivat umpipuisia lautoja, joissa oli jalat alla. Pian umpipuisiin lautoihin keksittiin asentaa laudan sijaan verkko, joka helpotti vesihöyryn poistumista laudalta. Nykyiset silityslaudat yleistyivät Euroopassa ja Amerikassa vasta 40-luvulla.  Muualla maailmassa silitettiin vaatteet yhä pöydällä tai lattialla. Suurimmassa osassa maailmaa niin tehdään vieläkin.

Nykyisin silityslautoja ei enää löydy Suomessakaan joka kodista. Kodit ovat pienempiä kuin ennen eikä tilaa silityslaudan säilytykseen välttämättä ole. Moni on alkanut silittää vaatteita pöydällä entiseen tapaan.

Silityslauta on tärkeä apuväline silittämisessä?

Vaatteiden silittäminen on aikaa vaativaa työtä. Haluat, totta kai, että lopputuloskin on kaiken vaivan arvoinen. Hyvään lopputulokseen pääset vain, jos sinulla on tarvittavat välineet. Pelkkä silitysrauta ei riitä. Jos haluat silittää hihalliset puserosi, tarvitset myös silityslaudan. Miksi silityslauta on niin tarpeellinen? Siihen on useita syitä.

1.      Silityslauta toimii yhteistyössä silitysraudan kanssa

Nykyaikaiset silityslaudat eivät enää ole vain kankaalla päällystettyjä vanerilevyjä. Ne ovat varta vasten kehitetty helpottamaan silittäjän työtä. Silityslauta on muotoiltu niin että se helpottaa vaatteen silittämistä ja tuo vaatteen ongelmakohdat esiin.

2.      Silityslauta on ergonominen

silitys
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Silityslaudalla silittäminen säästää selkää. Keittiön pöytää et voi säätää sopivalle korkeudelle mutta silityslaudan yleensä voi. Jos silitettävää on paljon, huomaat, kuinka mukava on työskennellä silityslaudalla. Voit halutessasi silittää vaatteita myös laudan toiselta puolelta.

3.      Silityslauta mahdollistaa hyvän silitystuloksen

Silityslauta on kehitetty silittämiseen. Silityslaudoissa käytetään tekstiilejä, jotka säteilevät lämpöä takaisin. Ne ovat myös suunniteltu toimimaan yhteistyössä vesihöyryn kanssa. Silityslauta ei ole kiinteä, umpinainen lauta vaan se on verkko, joka päästää ylimääräisen höyryn lävitse.  Hyvän silityslaudan edut tulevat esille silloin, jos sinulla on tapana silittää paljon puseroita. Silityslaudan muodot tukevat silittämistä. Lisävarusteena myytävä hihalauta helpottaa työskentelyä.

Mikälainen on hyvä silityslauta?

Silityslaudan hankintaan kannattaa käyttää hieman aikaa. Alla olevat vinkit helpottavat sinua sopivan laudan valinnassa. Olen nostanut esiin eri kriteereitä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kuten yleensä, se kallein ei ehkä ole se paras. Sinun tarpeisiisi sopiva silityslauta

Silityslaudan säädettävyys

Silityslaudan tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu säädettävyys. Hyvän silityslaudan voi säätää haluamalleen korkeudelle. Näin selkä ei väsy silittäessä. Jos perheessä silittäjiä on useita, kannattaa tarkistaa, että laudan säädöt ovat tarpeeksi kattavat. Säätöjen helppouteen vaikuttaa myös laudan paino ja rakenne. Painavan laudan säätäminen voi olla työläämpää kuin kevyen.

Vakaus

Hyvä silityslauta on vakaa. Se ei tutise eikä huoju silittäessä. Vakaus on myös turvallisuus kysymys. Varsinkin jos kotona on pieniä lapsia tai lemmikkejä, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silityslaudan vakauteen. Laudan paino on hyvin usein verrannollinen laudan vakauteen. Mitä painavampi lauta, sen vakaampi se on. Toki laudan painon pitää olla kohtuullinen. Liian painava lauta on raskas käsitellä. Liukumattomat jalat tuovat myös vakautta ja turvallisuutta silittämiseen.

Näppärä säilyttää

Hyvän silityslaudan voi helposti taittaa kokoon. Silityslauta ei vie kovinkaan paljon tilaa juuri tästä syystä. Kokoon taittamista helpottaa, jos lauta on keveä käsitellä. Keveimmät silityslaudat painavat vain noin puoli kiloa ja raskaimmat yli 10 kiloa. Kaikkein näppärin silityslauta on suoraan pöydälle sijoitettava malli (noin puoli kiloa), jossa ei ole jalkoja lainkaan. Tällainen lauta vie todella vähän tilaa ja sopii sellaisille henkilöille, jotka silittävät vain harvoin.

Laudan kätisyys

Silityslaudan kätisyys on tärkeä asia. Varsinkin me vasenkätiset arvostamme tuotteita, joita voi käyttää sekä oikea- että vasenkätiset. Kaikille soveltuva silityslauta on symmetrinen. Voit laske silitysraudan telineeseen kummaltakin puolelta. Tämä on tärkeä asia myös silitettäessä isoja vaatekappaleita. Voit työskennellä vapaasti kummallakin puolella lautaa.

Kätisyyden yhteydessä muistutan myös silityslautojen johdon pidikkeistä. Joissakin malleissa on lisävarusteena silitysraudan johdon pidike. Johdon pidikkeen tai johdon ohjaimen paikka vaikuttaa todella paljon siihen kuinka kätevä laudalla on silittää. Usein johdonpidikkeen paikka on suunniteltu siten että se sopii parhaiten oikeakätisille. Vasenkätisten ei silloin kannata satsata tällaiseen varusteeseen. Olen itse asennuttanut kotiini pistorasiat korkealle. Näin silitysraudan johto ei ole koskaan silityksen tiellä. Myös imuroinnissa ja monessa muussa työssä korkealla olevat pistorasiat ovat käteviä. Minä en ymmärrä, kuka keksi asentaa kaikki pistorasiat lattianrajaan.

Laudan koko

Optimaalinen laudan koko riippuu täysin siitä, mitä haluat silittää. Jos silität suuria vaatekappaleita, etsi lauta, jossa on mahdollisimman suuri silityspinta. Jos silität usein pelkkiä paitoja, pieni lauta on silloin näppärä. Moniin lautoihin saa erillisen hihalaudan, josta ainakin itse tykkään. Tosin hihalaudan säilyttäminen vie tilaa ja ilmankin pärjää mainiosti. Hienoimmissa laudoissa lisävarusteina on sisäänrakennettu höyryasema sekä muita hienouksia. Harkitse tarkoin, haluatko lainkaan tällaisia lisävarusteita sillä ne tekevät laudasta painavamman ja hankalamman säilyttää.

Laudan päällinen

Silityslaudoissa käytetään tekstiilipäällisiä, jotka ovat hyvin teknisiä kankaita. Silityslaudan päälliset heijastavat lämpöä takaisin tekstiiliin. Näin kangas siliää nopeammin. Silityslautojen tekstiilit ovat myös suunniteltu käsittelemään höyryä niin että se jakautuu tasaisesti silitettävään vaatteeseen.

Silityslaudan päälliset on hyvä pitää puhtaana. Varsinkin silloin, jos sekä silität että prässäät laudalla, kankaan pinta saattaa nukkaantua ja likaantua. Siksi päällinen kannattaakin pestä säännöllisesti.   

Valitse oikean tyyppinen silityslauta

silityslauta
Photo by Volha Flaxeco on Unsplash

Silitysraudan tyyppi vaikuttaa hyvin paljon siihen, minkälainen lauta sinun kannattaa hankkia. Silitätkö höyryraudalla vai onko sinulla moderni silitysasema? Itse omistan höyryraudan lisäksi yksinkertaisen, vanhanaikaisen silitysraudan, jossa ei ole lainkaan höyrytoimintoa. Kolme erilaista rautaa tarvitsevat kolme erilaista lautaa. Kaikki silitysrautatyypit vaativat kuitenkin laudan, jossa on teline raudalle. Näin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että kuuma rauta polttaa silityslaudan kankaan.

Silitysasemat ovat painavia ja suurikokoisia. Ne vaativat tilaa, sähköliitännän sekä erittäin tukevan silityslaudan, jossa on myös laskutila laitteelle. Höyrysilityskeskukseksi kutsutaan silitysrautaa jossa on erillinen, iso vesisäiliö. Kun olet hankkimassa höyrysilityskeskusta, kannattaa hankkia samalla silityslauta, joka sopii laitteellesi.

Höyrysilitysrauta on ehkäpä yleisin silitysrautatyyppi kodeissa. Höyryraudan kanssa käytettävä silityslauta tulee päästää höyryn kiertämään vapaasti. Tämä onnistuu laudalla, joka on tekstiilillä päällystettyä metalliverkkoa. Juuri tästä syystä höyryrauta ei sovellu pöydällä tai sängyllä silittämiseen. Vanhanaikainen höyrytön rauta toimii paremmin silloin, jos et halua satsata silityslautaan.

Onko sinulla kotonasi silityslauta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *