Ennen silitys kuului olennaisena osana kodin viikkorutiineihin. Kaikki jotka suinkin osasivat, silittivät itse vaatteensa. Silitystaidon puute oli aikoinaan syy viedä vaatteet pesulaan. Silittämättömiä vaatteita ei oltu totuttu näkemään. Ryppyiset paidat ja mekot pistivät heti silmään. Monet pitävät silittämistä myös tylsänä puuhana, johon ei riitä mielenkiinto. Silitystä käsittelevässä juttusarjassa haluan nostaa vaatteiden silittämisen taas sille kuuluvaan arvoonsa.

Olen jakanut silitystä käsittelevän artikkelini useaan osaan. Tässä osassa kerron sinulle, mitä tekstiilejä kannattaa silittää ja mitä hyötyä silittämisestä on? Vaatteiden silitys tuo mukanaan muitakin etuja kuin vain ryppyjen katoaminen. Lue eteenpäin niin saat tietää lisää silittämisestä!

vaatteiden-silitys
Kuva kropekk_pl Pixabaystä

Miksi olemme luopuneet vaateiden silittämisestä?

Monikaan ei nykyisin silitä vaatteitaan. Moni ei enää edes omista silitysrautaa. Syitä tähän on monia. Yksi syy saattaa olla se, että nykyisin tekstiileiltä vaaditaan helppohoitoisuutta. Silitystä vaativia tekstiilejä ei mielletä helppohoitoisiksi.

Toinen tärkeä syys silityksestä luopumiseen on aika. Nykyaikainen elämä on entistä kiireisempää. Aika ei yksinkertaisesti riitä vaatehuoltoon. Vaatteiden pesu on riittävän työllistävää menelle. Silittämine katsotaan turhaksi puuhasteluksi josta voi hyvin tinkiä.

Vaikka tekstiilien helppohoitoisuutta lisätään, en usko, että pääsemme kokonaan eroon silittämisestä. Jokapäiväisessä käytössämme paljon tekstiilejä, jotka selvästi hyötyvät pesun jälkeisestä käsittelystä. Koska silittäminen ei ole aivan kaikille tuttua, jokapäiväistä puuhaa, sen teoriakin on osittain unohtunut.

Miksi vaatteet kannattaa silittää?

Vaatteet kannattaa silittää monestakin eri syystä. Aika ei ole muuttanut näitä asioita miksikään. Seuraavaksi muutama asia miksi silittäminen kannattaa ottaa takaisin arkipäivän rutiineihin.

Silittäminen suojelee tekstiilejä kulumiselta

Kun vaatteet silitetään kuumalla raudalla, kuidut asettuvat tiiviisti kankaaseen. Pesun jälkeen kankaan pinnassa olevat kuidut sojottavat miten sattuu. Tällaiset ilmaan sojottavat kuidut irtoavat herkästi ja muodostavat tekstiilipölyä. Jos silität kuidut kankaan pintaan, ne eivät irtoa niin herkästi.

Tiivis, silitetty kangas ei ole niin altis kulumiselle kuin pinnaltaan karhea kangas.

Silitetty vaate näyttää huolitellulta

Vanhakin vaate näyttää tyylikkäältä, jos se on silitetty pesun jälkeen. Ennen elastaaniaikaa housuista pystyi silittämällä saamaan polvipussit katoamaan. Nykyisin se ei enää onnistu.

Varsinkin kulahtanut puuvillatrikoo hyötyy silityksestä. Paitasi ja housusi saavat hienostuneen ilmeen silitysraudan avulla. Vaikka teepaitoja ja muita trikoovaatteita ei juurikaan enää silitetä, väitän että niiden silittäminen kannattaa. Vanha, virttynyt teepaita herää henkiin silittämällä.  Kannattaa kokeilla! .

Silittäminen vähentää kankaan likaantumista

Kun silität kankaan sileäksi, se ei likaannu läheskään niin herkästi. Pörheä, silittämätön kangas kerää ihan eri tavalla likaa puoleensa kuin silitetty. Silitetty pinta päinvastoin hylkii likaa. Karkeaan pintaan lika tarttuu huomattavasti herkemmin. Silloin kun kuidut eivät ole tarpeeksi tiiviisti yhdessä, lika pääsee kuitujen sisään esteettä. Tiivis kangas on likaa hylkivä. Tämä on hyvä muistaa silloin, kun haluaa vähentää vaatteiden pesukertoja.

Silittäminen kuumalla raudalla tekee vaatteesta hygieenisen

Photo by Junko Nakase on Unsplash

Uskoisin että entisaikoina yksi pää kriteereistä silittää vaatteet, oli hygienia. Kuuma rauta tappaa tehokkaasti bakteerit. Entisinä aikoina ihmisten riesana olivat myös täit, punkit ja torakat, joiden munat kuumuus tuhosi tehokkaasti.

Bakteereja tappavat aineet eli biosidit ovat nykyään yleistymässä. Biosidit ovat haitallisia sekä terveydelle että ympäristölle. Biosidien käyttö on perusteltua vain sairaalaympäristössä, ei kotitalouksissa. Vaatteiden silittäminen kuumalla raudalla tuhoaa bakteereita yhtä tehokkaasti kuin biosidit. Miksi et käyttäisi myrkyllisten biosidien sijaan täysin luonnollista tapaa tuhota bakteerit.  Silittäminen vie tietysti hetken aikaasi mutta on huomattavasti suositeltavampaa kuin biosidien käyttö.

Ennen monet silittivät myös alusvaatteensa hygieniasyystä. Silitettävien alusvaatteiden pitäisi tietysti olla puuvillaa tai muuta silitettäväksi sopivaa materiaalia.

Varsinkin vauvaperheessä hygienia on hyvin tärkeää. Et tarvitse lisää kemikaaleja tappaaksesi mikrobeja vaatteista. Kuuma silitysrauta hoitaa desinfioinnin tehokkaasti.

Jos perheessä on flunssaa tai muuta herkästi tarttuvaa tautia on silityksestä todella hyötyä.

Silitetyt tekstiilit eivät tuota niin runsaasti pölyä

Tekstiilipöly on ongelma melkein joka kodissa. Kodin kaikille pinnoille muodostuva pöly on peräisin pääasiassa tekstiileistä. Vain pieni osa pölystä tulee luonnosta ja ilman epäpuhtauksista.  Jos kodeissa ei olisi tekstiilejä, pölyä olisi huomattavasti vähemmän. Tekstiilien käsittely silittämällä vähentää ratkaisevasti pölyn määrää. Silitetyssä tekstiilissä kuidut ovat tiukasti kiinni toisissaan. Myös katkeamassa olevat kuidut liimautuvat takaisin kankaan pintaan. Ne eivät ole irrallisena nöyhtänä kankaan pinnalla. Näin ne eivät irtoa niin helposti ja pääse muodostamaan pölyä.

Allergiakodeissa silitys on ihan olennainen juttu pölyn määrän torjumiseksi. Vaikka harvoin itse pöly aiheuttaa allergioita, se ärsyttää hengitysteitä ja sitä kautta pahentaa oireita.

Silitetyt, huolitellut vaatteet ovat tärkeä osa omaa habitustasi

Mieti, miksi jotkut tuntemasi ihmiset vaikuttavat aina niin tyylikkäiltä ja huolitelluilta. Katsopa heidän vaatteitaan. Tyylikkäiden ihmisten vaatteet eivät välttämättä ole kovin uusia tai viimeisen sesongin mukaisia. Tyylikkäillä ihmisillä on usein yllään jopa vuosikausia vanhoja klassikoita, joista on pidetty hyvää huolta. Heidän vaatteensa ovat huolellisesti silitettyjä. Silitys tuo vaatteen tyylikkään leikkauksen ja materiaalin parhaiten esiin. Silittäminen on pieni juttu mutta niin tärkeä.

70-luvulla haastateltiin lehdessä erästä maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, Nelson A Rockefelleriä. Haastattelu oli alun perin julkaistu jossain yhdysvaltalaisessa lehdessä. Rockefelleriltä kysyttiin tärkeimmistä ihmisistä hänen lähipiirissään. Yhtenä tärkeimmistä hän mainitsi silittäjänsä, joka oli syntyjään suomalainen. Hän ei tullut hetkeäkään toimeen ilman tätä ammattitaitoista naista, joka viimeisteli hänen vaatteensa tyylikäiksi.

Silittäminen on hyvää ja tehokasta terapiaa

Oletko koskaan ajatellut, miten rentouttavaa silittäminen itse asiassa on. Voit silittäessä tehdä kaikenlaista. Voit puuhastella vaikka keskellä olohuonetta. Voit rennosti seurustella perheesi kanssa tai kuuntele äänikirjoja, katsele telkkaria, höpötä puhelimessa. Silittäminen ei vaadi kauheasti ajatustyötä joten voit aivan mainiosti hoitaa montaa asiaa kerralla.

Tai voit valita silitykselle hiljaisen ajankohdan, jolloin voit olla omien ajatustesi ääressä kenenkään häiritsemättä. Joskus taloyhtiöiden pyykkituvissa on mahdollista myös silittää. Jos arki ahdistaa, ota mukaasi korillinen silitettävää ja vetäydy pyykkitupaan pienelle hermolomalle.  

Mitkä vaatteet kannattaa silittää?

vaatteiden-silitys
Kuva Steve Buissinne Pixabaystä

Kaikkia vaatteita ei toki kannata silittää. Vaatteiden materiaali ja perheen tilanne määrittelevät silitystarpeen.

  • Yleisin silitettävä vaate on miehen kauluspaita. Kauluspaidan silittämisestä on netissä monia videoita. Itse olen oppinut silittämään kauluspaidan Marttojen tyyliin. Tosin minulla on ollut hihalauta apuna. Se nopeuttaa työtä, jos on monta paitaa silitettävänä.
  • Perinteisestä kankaasta valmistetut vaatteet, jotka ovat valmistettu luonnonmateriaaleista eivätkä ole käsitelty siliäviksi, on hyvä silittää aina pesun jälkeen. Kaiken muun kankaan kuin trikoon suosio on laskenut juuri tästä syystä. Monikaan ei jaksa silitellä kangaspuseroita pesun jälkeen. Käsittelemätön puuvilla ja pellava ovat materiaaleja, jotka on melkeinpä pakko silittää. Samaan ryhmään kuuluu luonnonsilkki.
  • Allergiaperheessä silittäminen vähentää pölyämistä. Kaikkien vaatteiden silitys voi vähentää oireita. Jotkut allergiaperheet silittävät myös puuvillatrikoon eli teepaidat ja colleget.
  • Vanhat trikoopaidat saavat uutta ryhtiä silityksestä. Jos sinulla on tapana käyttää vaatteet loppuun, saat jatkettua vaatteen käyttöikää silittämällä ne pesun jälkeen.

Mitä vaatteita ei kannata silittää?

Suurin osa vaatteista hyötyy silittämisestä. Aika vähän on sellaisia
vaatteita, joita ei todellakaan kannata silittää.

On olemassa tekstiilejä, joita ei pidä silittää lainkaan. Tällaisia
tekstiilejä olen luetellut alla.

 

    • Itse en silittäisi urheiluvaatteita. Ne eivät jää pesun jälkeen ryppyisiksi eivätkä hyödy silittämisestä.

    • Tekokuituiset alusvaatteet ja sukat jätän aina silittämättä. Alusvaatteita kannattaa silittää ainoastaan, jos ne ovat puuvillaa.

    • Paljettikankaat ja muut hyvin juhlavat tekstiilit. 

    • Sametti menee pilalle silittäessä, silitysrauta litistää sen ruman näköiseksi.

    • Jotkut erityiset tekstiilien pintakäsittelyt eivät siedä lainkaan lämpöä

    • Likaisia, edes hieman likaisia vaatteita ei tulisi koskaan silittää. Raudan kuumuus polttaa likaiseen vaatteeseen lian kiinni. Vaate ei sitten puhdistu edes pesussa. Likaisen vaatteen silityksessä kärsii myös rauta sillä lika palaa kiinni myös rautaan.

Tutki aina tarkasti vaatteen pesumerkinnät. Niistä selviää myös silityslämpötila sekä se, saako vaatetta lainkaan silittää.

Jos haluat hieman ehostaa ryppyistä vaatetta, joka ei ole tullut suoraan pesusta, voit höyryttää sen. Toinen tapa poistaa käytössä olevasta vaatteesta ryppyjä on silittää se miedolla lämmöllä kostean harsokankaan läpi. Näin lika ei pala kiinni kankaaseen ja/tai rautaan.

Jos haluat säilyttää luonnonkuidun rouhean ulkonäön, silitä kangas nurjalta puolelta. Näin et paina kankaan pintaa turhan tiiviiksi.

Silittämällä vaatteesi, olet himpun verran tyylikkäämpi

Photo by Mrushad Khombhadia on Unsplash

Silitetyt vaatteet alkavat olla harvinaisuus nykyisin. Huolellisesti silitetty paita voi jopa herättää huomiota lähipiirissä. Kokeilepa silittää vanha teepaitasi. Sitä ei ole enää tunnistaa samaksi vaatteeksi. Koska suurin osa ihmisistä laittaa trikoovaatteet suoraan narulta päälle, on silitetty vaate jotenkin huomiota herättävä.

Toivottavasti sain perusteltua sinulle silityksen hyviä puolia. Omien vaatteiden silittäminen on loppujen lopuksi vain itsestä huolehtimista. Se on myös omista vaatteista huolehtimista ja hyvin ekologinen valinta.

Oletko sinä himosilittäjä vai pidätkö silitystä aivan turhana työnä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *