Monikaan ei nykyisin silitä vaatteitaan. Vaatteiden silitykseen ei yksinkertaisesti enää riitä aika. Ennen silitys kuului olennaisena osana viikkorutiineihin. Silitystaidon puute oli aikoinaan syy viedä vaatteet pesulaan. Silittämättömiä vaatteita ei oltu totuttu näkemään. Ryppyiset paidat ja mekot pistivät heti silmään. Monet pitävät silittämistä myös tylsänä puuhana, johon ei riitä mielenkiinto. Kirjoitan nyt puolustuspuheen silittämisestä ja vaatehuollosta. Miksi vaatteet kannattaa pesun jälkeen silittää?

vaatteiden-silitys
Kuva kropekk_pl Pixabaystä

Miksi vaatteet kannattaa silittää?

Vaatteiden silittäminen katsotaan turhaksi puuhasteluksi, joka kuului menneeseen aikaan. Nykyisin ei kenenkään kannata tuhlata aikaansa turhiin askareisiin. Silittäminen on tylsää ja vie aikaa. Olen hieman eri mieltä asiasta.

Vaatteet kannattaa silittää monestakin eri syystä. Aika ei ole muuttanut näitä asioita miksikään.

Silittäminen vähentää vaatteiden pölyämistä

Kun vaatteet silitetään kuumalla raudalla, kuidut asettuvat tiiviisti kankaaseen. Pesun jälkeen kankaan pinnassa olevat kuidut sojottavat miten sattuu. Tällaiset ilmaan sojottavat kuidut irtoavat herkästi ja muodostavat tekstiilipölyä. Jos silität kuidut kankaan pintaan, ne eivät irtoa niin herkästi.

Silitetty vaate näyttää huolitellulta

Vanhakin vaate näyttää tyylikkäältä, jos se on silitetty pesun jälkeen. Varsinkin kulahtanut puuvillatrikoo hyötyy silityksestä. Ennen elastaaniaikaa housuista pystyi silittämällä saamaan polvipussit katoamaan. Nykyisin se ei enää onnistu.

Silittäminen vähentää kankaan likaantumista

Kun silität kankaan sileäksi, se ei likaannu läheskään niin herkästi. Pörheä, silittämätön kangas kerää ihan eri tavalla likaa puoleensa kuin silitetty. Silitetty pinta päinvastoin hylkii likaa.

Silittäminen kuumalla raudalla tekee vaatteesta hygieenisen

Varsinkin vauvaperheessä hygienia on hyvin tärkeää. Et tarvitse lisää kemikaaleja tappaaksesi mikrobeja vaatteista. Kuuma silitysrauta hoitaa desinfioinnin tehokkaasti.

Jos perheessä on flunssaa tai muuta herkästi tarttuvaa tautia on silityksestä todella hyötyä.

Silittäminen ei välttämättä ole tylsää

Voit silittäessä tehdä kaikenlaista. Kuuntele äänikirjoja, katsele telkkaria, juttele muun perheen kanssa, höpötä puhelimessa. Silittäminen ei vaadi kauheasti ajatustyötä joten voit aivan mainiosti hoitaa montaa asiaa kerralla.

Mitkä vaatteet kannattaa silittää?

Kaikkia vaatteita ei toki kannata silittää. Vaatteiden materiaali ja perheen tilanne määrittelevät silitystarpeen.

 • Yleisin silitettävä vaate on miehen kauluspaita. Kauluspaidan silittämisestä on netissä monia videoita. Itse olen oppinut silittämään kauluspaidan Marttojen tyyliin. Tosin minulla on ollut hihalauta apuna. Se nopeuttaa työtä, jos on monta paitaa silitettävänä.
 • Kankaiset vaatteet, jotka ovat valmistettu luonnonmateriaaleista eivätkä ole käsitelty siliäviksi on hyvä silittää aina pesun jälkeen. Kankaisten vaatteiden suosio on todella laskenut juuri tästä syystä. Monikaan ei jaksa silitellä kangaspuseroita pesun jälkeen. Käsittelemätön puuvilla ja pellava ovat materiaaleja, jotka on melkeinpä pakko silittää. Samaan ryhmään kuuluu luonnonsilkki.
 • Allergiaperheessä silittäminen vähentää pölyämistä. Kaikkien vaatteiden silitys voi vähentää oireita. Jotkut allergiaperheet silittävät myös puuvillatrikoon eli teepaidat ja colleget.
 • Vanhat trikoopaidat saavat uutta ryhtiä silityksestä. Jos sinulla on tapana käyttää vaatteet loppuun, saat jatkettua vaatteen käyttöikää roimasti silittämällä ne pesun jälkeen.

Mitä vaatteita ei kannata silittää

vaatteiden-silitys
Kuva Steve Buissinne Pixabaystä

Vaatteiden pesulapussa on aina merkintä myös silityksestä. Jos pesulapussa on silitys kielletty, älä yritä silittää vaatetta.

Likaisia, edes hieman likaisia vaatteita ei tulisi koskaan silittää. Raudan kuumuus polttaa likaiseen vaatteeseen lian kiinni. Vaate ei sitten puhdistu edes pesussa. Likaisen vaatteen silityksessä kärsii myös rauta sillä lika palaa kiinni myös rautaan.

Jos haluat hieman ehostaa ryppyistä vaatetta, joka ei ole tullut suoraan pesusta, voit höyryttää sen. Toinen tapa poistaa käytössä olevasta vaatteesta ryppyjä on silittää se miedolla lämmöllä kostean harsokankaan läpi. Näin lika ei pala kiinni kankaaseen ja/tai rautaan.

Silitykseen tarvitaan kunnon välineet

Eräs syy silityksen suosion vähenemiseen on haluttomuus hankkia silityslautaa. Ilman silityslautaa silittäminen on todella hankalaa. Toki keittiön pöydälläkin voi silitellä. Kunnon ergonomista silityslautaa keittiön pöytä ei kuitenkaan korvaa.

Silitysrauta on tietysti keskeinen kapistus silityksessä. Itse olen näppärän pienikokoisen höyryraudan kannattaja. Kannattaa valita turvallisuussyistä silitysrauta, joka kytkeytyy itse pois päältä.

Sumutinpullo on todella hyvä apulainen pyykkiä kostutettaessa. Vaikka höyryraudasta saakin tarvittaessa lisää kosteutta pyykille, ei mikään korvaa sumutinpulloa. Laadukkaalla sumutinpullolla vettä saa levitettyä todella hienona suihkuna tasaisesti vaatteelle.

Silitykseen on myynnissä monia erityyppisiä apuaineita. Itse en pidä turhista kemikaaleista. Silityksen apuaineissa on usein tärkkiä (tärkkelys kovettaa kangasta), hajusteita (melkein aina synteettisiä) sekä antimikrobisia aineita. Olen itse kokeillut monia eri silitysaineita ja todennut ne turhiksi.

Silityksen vaiheet

Kun olet päättänyt mitkä vaatteet tarvitsevat silitystä, kokoa ne yhteen. Itselläni on silittäessä vieressä aina vaaterekki, johon saan vaatteet roikkumaan heti silityksen jälkeen.

Ryhtyessäsi silittämään, ota selville vaatteen pesulapusta oikea silityslämpötila.

Kostuta vaatteet (ei silkki) ennen silitystä sumutinpullolla kevyesti. Silkkipuserot silitetään aina kosteana. Jos sumutat silkkiin vettä sumutinpullolla, siihen jää pisaranjälkiä.

Silitä ensin vaatteen pienet yksityiskohdat ja siirry sitten suurempiin alueisiin. Paitapuseron ja kauluspaidan silitysjärjestys on seuraava

 1. Kaulus
 2. Hihansuut
 3. Olkapäät
 4. Hihat; varo silittämästä vekkiä hihaan
 5. Nappilistat
 6. Paidan suuret pinnat
 7. Housut silitetään ihan samalla periaatteella. Housuihin ei kannata silittää vekkiä, ellei niissä sellaista ole ollut.
 8. Puuvillatrikoo kannattaa silittää nurjalta puolelta Näin kankaaseen jää huomattavasti elävämpi pinta.
 9. Laita silitetyt vaatteet rekkiin kuivumaan ja jäähtymään hetkeksi. Nosta ne sitten kaappiin omille paikoilleen. Jos olet silittänyt teepaitoja tai lastenvaatteita, anna niiden kuivua ja jäähtyä hetki. Viikkaa vaatteet kaappiin siisteihin pinoihin.
 10. Viimeksi irrota rauta pistorasiasta.
 11. Muista tyhjentää höyryraudan vesisäiliö.
 12. Jätä raudan vesisäiliö auki niin että se kuivuu kokonaan.  Tämä on erittäin tärkeä työvaihe. Olen muutamankin kerran pilannut valkoisen paidan likaisella höyryraudalla.

Silittämällä vaatteesi olet himpun verran tyylikkäämpi

silitys
Kuva IMAGE-WS Pixabaystä

Silitetyt vaatteet alkavat olla harvinaisuus nykyisin. Huolellisesti silitetty paita voi jopa herättää huomiota lähipiirissä. Kokeilepa silittää vanha teepaitasi. Sitä ei ole enää tunnistaa samaksi vaatteeksi. Koska suurin osa laittaa trikoovaatteet suoraan narulta päälle, on silitetty vaate jotenkin huomiota herättävä.

Toivottavasti sain perusteltua sinulle silityksen hyviä puolia. Omien vaatteiden silittäminen on loppujen lopuksi vain itsestä huolehtimista. Se on myös omista vaatteista huolehtimista ja hyvin ekologinen valinta.

Oletko sinä himosilittäjä vai pidätkö silitystä aivan turhana työnä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.