Sisal on ikivanha kuitumateriaali, jonka käyttö romahti tekokuitujen yleistymisen myötä. Sisal on tuttu ekokodeissa. Se on hyvin monikäyttöinen kuitu, jota nykyisin halutaan hyödyntää synteettisten materiaalien sijaan. Minusta on hyvin mielenkiintoista sukeltaa materiaalien maailmaan. Haluan aina tietää tarkemmin mistä kuitu tulee ja miten sitä tuotetaan. Luontainen uteliaisuuteni sisalia kohtaan heräsi. Löysin mielenkiintoista tietoa sisalista jopa vuosituhansien takaa. Nyt haluan kertoa teillekin, mitä on sisal.

agaave
Sisal on peräisin agaave kasvista.
Photo by Clay Banks on Unsplash

Sisal on atsteekkien ja mayojen kuitu

Sisal on kotoisin Etelä-Meksikosta. Se on agaavelaji (Agave sisalana). Ulkonäöltään sisalkasvi muistuttaa samaa agavea josta valmistetaan tequilaa. Agaave ei ole palmu vaan mehikasvi kuten vaikkapa kaktukset.

Nimi sisal tulee Sisalin satamakaupungista, joka sijaitsee Meksikossa, Yucatanin osavaltiossa. Sisalia on kasvatettu tuhansia vuosia Muinaiset atsteekit sekä mayaintiaanit viljelivät sisalia. He valmistivat sisalista paperia sekä kangasta.

Sisalin kaupungista lähetettiin aikoinaan kaikki sisal ympäri maailmaa. Sisalin tuotanto kukoisti Meksikossa kuuluisan Porfirio Diazin valtakautena, 1800-luvun lopulla. Suuret maatilat, joita kutsuttiin haciendoiksi, hallitsivat tuolloin sisalin tuotantoa. Sisalin viljely levisi Etelä-Amerikasta Kuubaan, Floridaan ja myöhemmin Afrikkaan asti.

Sisalin viljely

Sisal on lämpimien maiden kasvi. Menestyäkseen se vaatii yli 25 asteen lämpötilan. Sisalin suurin tuottajamaa oli pitkään Tansania. Tekokuitujen yleistyessä Tansanian sisaltuotanto romahti 90%. Nykyisin sisalia tuotetaan vain murto-osa siitä määrästä mitä 60-luvulla. Suurimmat sisalin tuottajamaat ovat nykyisin Brasilia, Tansania ja Kenia. Sisalin tuotanto ei ole enää mikään kultakaivos mutta antaa silti toimeentulon monille.

Sisal ei siis vaadi kovin hyvää kasvualustaa. Kaikki maalajit paitsi savimaa ja suolainen rannikko käyvät hyvin.  Kuivuutta sisal sietää hyvin. Se vaatii vettä ainoastaan kerran, silloin kun se istutetaan. Sitten se pärjääkin 11 vuotta ilman kastelua. Sen sijaan aurinkoa ja lämpöä sisal agaave vaatii. Sisalia ei myöskään tarvitse lannoittaa. Sen viljely ei vaadi kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Sisal on siis varsin luomua varsinkin, jos kuitua ei ole värjätty.

Monissa maissa sisal on aggressiivisesti leviävä vieraslaji. Koska sisal tyytyy niin vähään, se leviää kaikkialle. Sisalia ei tarvitse varsinaisesti hoitaa. Se kasvaa itsekseen. Vain sadonkorjuuseen ja kuidun valmistukseen tarvitaan työvoimaa.

Sisal kuidut sijaitsevat kasvin pitkissä lehdissä. Kasvin lehdet sisältävät 3% kuitua. Sisal tuottaa ensimmäiset korjuukelpoiset lehtensä noin 2,5-5-vuotiaana. Lehtiä voi kerätä ympäri vuoden mikä tasaa viljelijöiden tuloja. Kasviin on kuitenkin aina jäätävä ainakin 35 lehteä. Näin kasvi pysyy elinvoimaisena pitkään.

Sisal kukkii vain kerran, noin 13-vuotiaana. Sisalin annetaan kukkia sillä kukkavarteen ilmestyvät pienet sipulin näköiset kasvannaiset, joista kasvia lisätään. Kun sisal on kukkinut, se kuolee pois.

Sisalin matka pellolta kuiduksi

Sisalkuidun haastavin vaihe on kuidun erottaminen lehdistä. Sisalin lehdet ovat pitkiä ja meheviä kuten mehikasveissa yleensäkin. Kuidut sijaitsevat mehevän kasvimassan ympäröimänä. Lehdet kuoritaan ensin koneellisesti. Kone poistaa samalla osan kuituja ympäröivästä massasta.

Koneellisen kuorinnan jälkeen sisalin lehdet asetetaan auringonpaisteeseen kuivumaan. Aurinko myös valkaisee kuidut. Kuivuminen kestää 1 – 2 päivää riippuen sääolosuhteista.  Perinteisesti sisalkuidut erotetaan kuivuneista lehdistä käsin. Työvaihetta kutsutaan harjaamiseksi. Sisalin harjaamiseen tarvitaan vettä.  Harjaamisvaihe onkin ainoa mutta sisalin niin ekologisessa tuotannossa.

Harjaamisvaihe tarkoittaa sitä, että kuituja pestään niin kauan, että ne ovat puhtaat. Usein pesu tapahtuu paikallisissa joissa ja järvissä. Vesistöjen ekosysteemi ei kestä mittavaa sisalintuotantoa. Onneksi asiaan on jo puututtu. Sisalin harjaaminen tehdään nykyisin yhä useammin kuivalla maalla. Harjauksessa syntyneet jätevedet ohjataan puhdistettavaksi tai imeytetään maahan.

Sisalkuidun ominaisuudet ovat huippua

sisalkoysi-laivan-keulassa
Kuva moritz320 Pixabaystä

Sisal on karkea kuitu, jota käytetään sen erinomaisen lujuuden vuoksi. Sisal on hyvin vaalea kuitu. Siksi sitä kutsutaankin myös valkokuiduksi. Kuidun vaaleus helpottaa värjäämistä.

Sisal on suurimmaksi osaksi selluloosaa. Kuitu sisältää lisäksi ligniiniä, pektiiniä ja rasvaliukoisia aineita. Karkeutensa vuoksi sisalista ei valmisteta vaatteita mutta se kelpaa moneen muuhun tarkoitukseen. Perinteisesti sisalista on valmistettu köysiä. Vahva ja vetolujuudeltaan kestävä sisal on ollut vuosisatoja merimiesten suosima köysimateriaali.

Kuten kaikki kuidut, myös sisal luokitellaan kuidun laadun perusteella. Luokitteluasteikko on kolmiportainen; Korkea laatu, keskitasoinen laatu sekä heikko laatu. Kuidut myydään eri käyttötarkoituksiin laadun mukaan. Korkealaatuinen sisal käytetään tekstiileihin kuten mattoihin. Heikkolaatuisin sisal on köysimateriaalia.

Sisalkuidun ominaisuudet

  • Poikkeuksellisen kestävä kuitu
  • Suuri vetolujuus
  • Ei ime kosteutta
  • Kuivuu helposti
  • Voidaan värjätä helposti
  • Biohajoava ja kierrätettävä
  • Antistaattinen materiaali; hyvä ominaisuus esimerkiksi matoissa

Onko sisal ekologinen kuitu?

Sisalin ekologisuudesta kertoo paljon sen viljely. Sisalia viljellään käytännössä luomusti. Kasvi ei vaadi kastelua eikä kasvinsuojeluaineita. Historia kertoo kuitenkin muuta. Sisalia viljeltiin suuria määriä viime vuosisadan alussa. Monessa tuottajamaassa metsää tuhottiin aikoinaan suuria määriä sisalviljelmien tieltä. Tämä ongelma on poistunut sillä sisalia ei enää juurikaan käytetä. Tosin sama ongelma on kaikilla viljelyskasveilla. Voi olla, että entisillä sisal pelloilla kasvaa nyt vaikkapa kahvia.

Sisalin viljelyn toinen luontoa rasittava asia on harjaus eli kuitujen pesu. Pesuvaiheessa jätevesiä on päässyt luonnonvesiin. Onneksi kuitujen pesuun liittyvät ongelmat ovat aika helppo ratkaista, jos vain on tahtotilaa. Paljon on jo myös tehty jätevesiongelmalle.

Sisalin tuotanto tapahtuu kehitysmaissa. Monelle alueelle sisal on ainoa tulonlähde. Ja yllätys, yllätys, sisalin tuotanto on kehitysmaissa yleensä köyhien naisten hommaa. Sisalilla on tärkeä sosioekonominen merkitys paikalliselle väestölle.

Sisal on sopeutuvainen kasvi, joka selviytyy myös tulevaisuuden haastavissa ilmasto-olosuhteissa. Sisal myös omalta osaltaan torjuu ilmastonmuutosta sitomalla hiiltä. Algeriassa on tutkittu aavikoitumista. Tutkijat ovat todenneet sisalin olevan erittäin käyttökelpoinen kasvi pysäyttämään Saharan autiomaan eteneminen. https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20210322141425933

Mistä voin löytää sisaltuotteita?

sisal-ekologinen-kuitu
Kuva Here and now, unfortunately, ends my journey on Pixabay Pixabaystä

Sisaltuotteita etsiessäni törmäsin materiaaleihin nimeltä valkokuitu tai valkofiberi. Nämä edellä mainitut kuidut ovat sisalia, otaksun, ainakin suurimmassa osassa tapauksista. Jos etsit valkokuitua tai valkofiberiä, löydät huomattavasti enemmän tuotteita kuin pelkällä sisalilla etsiessä.

Matot

Kaikkein yleisin sisaltuote on matto. Sisalista valmistetaan kokolattiamattoja sekä yksittäisiä irtomattoja. kokolattiamattona sisal on kestävä ja likaa hylkivä. Sisalmattoja on saatavilla monissa eri sävyissä. Koska sisal on antistaattinen, se ei kerää pölyä puoleensa. Mieti, hankkisitko parketin sijaan miellyttävän sisalmaton. Helmassa on hyvä valikoima sisalmattoja.

Harjat

Sisalista valmistettuja pesuharjoja ja pesukintaita löytää kaupoista nykyisin runsaasti. Etsi kaupoista sisalkuitua, valkokuitua tai valkofiberiä. Sisal on pesuharjana joillekin ehkä hieman karkea. Muista kuitenkin, että kuitu pehmenee vedessä. Sisal kuivuu nopeasti, joten harjat ja pesukintaat eivät kerää bakteereja. Sisalharjat ovat myös kauniita ja toimivat samalla sisustuselementtinä.

Cillas.fi myy sisalharjoja.

Sisal on myös suosittu harjasmateriaali ekologisissa tiskiharjoissa, vessaharjoissa ja muissa siivousharjoissa.

Paperi

Sisalista valmistettu paperi on lujaa, lujempaa kuin puukuidusta valmistettu peri. Siksi sialista valmistettua paperia käytetään ilmanvaihtosuodattimissa. Myös tupakkateollisuus hyödyntää sisalpaperin ominaisuuksia.

Tekstiilit

Perinteinen säkkikangas on valmistettu juutista. Sisal on vaihtoehtoinen kangasmateriaali silloin kun tarvitaan lujuutta. Sisalkangasta kuitenkin harvemmin tapaa.

Naru

Sisalnaru on monikäyttöistä. Tässä blogissa on mainioita ideoita sisalnarun hyödyntämiseen.

Lemmikkien tarvikkeet

Lemmikeille sisalista valmistetaan viriketuotteita kuten kissan raapimispuita. Sisal on miellyttävä ja luonnonmukainen materiaali lemmikkien tarvikkeisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *