Täydellinen partakone, onko sellaista olemassa? Isänpäivän lähestyessä kysyin lähipiiriltäni vinkkejä partakoneen hankintaan. Tämä juttu onkin käyttäjän itsensä kirjoittama. Tuotearviot ovat ehdottoman puolueettomia. Niistä ei ole saatu tavaraa eikä rahaa vastineeksi.

partakone

Partakone on melkeinpä välttämättömyyshankinta monelle miehelle. Käsikäyttöistä partahöylää suositaan myös ja myös siitä on tässä jutussa käyttäjän arvio. Kaikkien koneiden kohdalla pätee sama totuus; hanki itsellesi mahdollisimman kestävä kone. Se on kaikkein ekologisin valinta ja tulee myös edullisemmaksi. Lue seuraavasta jutusta miten partakoneet ja partahöylät eroavat toisistaan!

Täydellinen partakone

Olen koko aikuisikäni ajan etsinyt täydellistä partakonetta ja olenkin jo ehtinyt hankkia ja käyttää muutamia aivan niiden elinkaaren loppuun asti.

Hyvä leikkuujälki

Täydellinen partakone on mielestäni sellainen, joka ensinnäkin ajaa hyvin eli toimii suunnitellulla tavalla ja vielä niin että ajojälkeen saa oikeasti olla tyytyväinen. Jotkut koneet kyllä ajavat parran mutta jättävät ärsyttävän sängen, ikään kuin parranajosta olisi kulunut jo vähintään puoli vuorokautta.

Leikkuuterien kestävyys

Toinen, vähintään yhtä tärkeä kriteeri on leikkuuterien kestävyys. Monet nykyiset koneet antavat aivan huipputuloksen uutena mutta terät kuluvat suorastaan ruokottoman nopeasti ja uudet terät maksavat melkoisesti. Niiden löytäminen on lisäksi usein melko hankalaa, varsinkin jos matkustelee paljon.

Puhdistettavuus;

Kolmantena asiana arvostan helppoa puhdistettavuutta. Aamuisen parranajon jälkeen on usein kiire ja aikaa viepä huolellinen, pikkutarkka puhdistaminen jää usein puolitiehen.

Akkujen kesto

Neljänneksi arvostan akkujen pitkää varauskestoa – lähes kaikki markkinoilla olevat sähköparranajokoneet ovat akullisia, ladattavia malleja.

Hinta

Viimeisenä tulee hinta. Kyllä, nimenomaan viimeisenä. Haen nimittäin edelleen erittäin pitkäikäistä, luotettavaa partakonetta, joka ei jätä pulaan ja jonka toimivuuteen ja terien kestävyyteen voin luottaa vuosikausiksi eteenpäin.

Monille hinta on tärkein kriteeri partakonetta hankkiessa. Luonnollisesti hinnalla on yleisesti ottaen merkitystä hankimmepa mitä tahansa. Ja rahan kuten kaiken muunkin säästäminen on aina järkevää. Mutta raapaistaanpa partakonehankintaa hieman pintaa syvemmältä: Jos halpa partakone kestää vähän yli vuoden eli juuri ja juuri takuuajan, ja joudumme siis hankkimaan uuden koneen noin vuoden välein, on se melkoista haaskausta. Jos sitä vastoin löydämme hyvän partakoneen, joka kestää vuodesta toiseen mutta maksaa vaikkapa kaksi kertaa enemmän kuin halpiskone tulee kalliimpi kone pitemmässä juoksussa silti halvemmaksi.

Asiaa sotkee vielä se, että pienellä rahallakin voi mahdollisesti löytää hyvän, pitkäikäisen koneen. Hinta ei ole enää lainkaan mikään laadun ja kestävyyden tae.

Partakone vai höylä?

taydellinen-partakone

Mutta palataan vielä omiin kokemuksiini: olen ns. sekakäyttäjä eli ajan partaani sekä sähkökoneilla että perinteisimmillä ”raaputtimilla”, siis partahöylillä.

Vuosikymmeniä jatkunut kaava toistuu aina uudelleen ja uudelleen: ostan uuden partakoneen, joka toimii aluksi moitteetta. Kun sen leikkuuterät alkavat tylsymään eli parranajo alkaa kestämään kauemmin kuin aikaisemmin ja silti jälki ei ole tyydyttävää otan avuksi partahöylän. Käytän molempia rinnan, usein vuosikaudet ja pikkuhiljaa alan ajamaan partaani pelkästään partahöylillä. Partahöylien terät ovat uskomattoman teräviä ja jossakin vaiheessa sattuu vahinkoja; kun huomaan kasvoissani kahtena eri päivänä suoritetun partahöyläajon jäljiltä puoliverisiä rupia totean, että olisikohan aika ostaa uusi partakone. Pitäisi löytää täydellinen partakone.

partahoyla

Partahöylä sopii kiireiseen rytmiin ja matkoille

Käytän partahöylää myös silloin kun tiedän että en pysty ajamaan saman päivän aikana toista kertaa partaani ja illalla on joku meno, tilaisuus tms., jolloin haluan kasvojeni olevan ehdottoman sängetön. Tämä tietysti on makuasia, nykyäänhän on kovasti muodikasta näyttäytyä parransängessä. Itse pidän joko ajetusta lookista tai sitten kunnon parrasta, pulisongeista, viiksistä ym. kunhan ne ovat hyvin hoidetut ja siistit.

Edellä kuvattuun kuuluu myös se, että olen mahdollisesti välillä ostanut uudet leikkuuterät partakoneeseen, mikäli olen niitä jostakin löytänyt ja ne eivät ole olleet ryöstöhinnoiteltuja.

Höylän teräosan tulee ehdottomasti olla vaihdettava

Partahöylistä voin mainita sen, että käytän ainoastaan laatutuotteita, joissa teräosan voi vaihtaa. Mielestäni Gilletten tuotteet ovat oikein hyviä. Itselleni riittää hyvin kolmen terän ajuri eli Gillette Mach 3. Jopa viidenkin terän ajureita on mutta itse en koe niitä tarvitsevani, vaikka parrankasvuni onkin melko runsasta.

Myös Lidl-kauppaketju myy omaa merkkiään, jossa on terien vaihtomahdollisuus. Höylä kyllä leikkaa parran hyvin mutta siinä on terän jousi mielestäni liian jäykkä. Siis se jousi, jonka tehtävänä on painaa leikkuuterä(t) kasvoihin kiinni riippumatta varren asennosta kasvoihin nähden. Terä on partahöylissä siis nivelletty varteen eräänlaisella saranalla.

Vältä kertakäyttöhöyliä

En koskaan käytä kertakäyttöisiä partahöyliä niiden huonon laadun takia. Ne yleensä vain rikkovat kasvojen ihoa koska niistä puuttuu tyystin tuo aikaisemmin mainitsemani jousi ja nivel. Ajettaessa kertakäyttöisellä partahöylällä käden tulisi seurata koko ajan täysin kasvojen vaihtelevia muotoja, joka on käytännössä mahdotonta. Varsinkin leuan alueelle tulee helposti haavoja, kun käytetään kertakäyttöisiä partahöyliä.

Hanki itsellesi kunnollinen, myrkytön partasaippua

partasaippua

Lisäksi partahöylien käyttö edellyttää joko partavaahdokkeen tai partasaippuan käyttöä.  Huomasin jo ajat sitten, että spraypulloissa myytävä partavaahdoke sisältää ties mitä myrkkyjä, joita en halua iholleni ruiskuttaa, varsinkin kun kasvoja raavitaan terävillä terillä samaan aikaan. Eli ei-toivottujen aineiden imeytyminen kasvoihin tehostuu parranajon takia. Tästä syystä olenkin pyrkinyt käyttämään partasaippuaa aina kun sitä on saatavilla. Kotonani on muutama pala melko mainiota, runsaasti lanoliinia sisältävää, Virossa valmistettua partasaippuaa.

Markkinoilla olevia partakoneita

Nykyään ovat suosiossa kostean ajon sähkökoneet. Siis partakoneet, joiden teriin -tai siis kasvoille- levitetään erityistä geeliä. Tuo geeli sotkee leikkuuterät ja koko teräpääkotelon siten että sitä ei pysty puhdistamaan kuin perusteellisella vesipesulla. Pesun jälkeen tulee pitää huolta siitä, että teräpää kuivaa kunnolla. Näiden partakoneiden mukana toimitetaan erillinen ”pesuasema” johon koneen teräpää upotetaan. Pesuasema tarvitsee toimiakseen sähkövirran. Tässä tarinassa en käsittele ollenkaan kosteata ajoa sähköparranajokoneella koska mielestäni sähköparranajokoneen idea on nimenomaan suorittaa nopea, kuiva ajo, jonka jälkeen kone on helppo puhdistaa. Tai jos ei ole aikaa, kuivan koneen voi puhdistaa myöhemminkin. Useimpia ”kosteita” koneita voi myös käyttää kuivana. Keskityn siis kuivaan parranajoon sähkökoneilla.

Braun

Ensimmäinen kokemukseni sähköparranajokoneesta on vuosikymmenten takaa. Sain lahjaksi nuorena miehenä saksalaisen Braun -merkkisen parranajokoneen. Parrankasvuni ei vielä ollut saavuttanut sitä runsautta mitä se on vielä tänäkin päivänä. Ihmettelin kuitenkin melko huonoa ajotulosta verrattuna partahöyliin, joita jo tuolloin käytin. Tähän Brauniin ostin myöhemmin uuden leikkuuterän mutta se ei paljoakaan parantanut leikkuutulosta.

Nykyinen Braun on idealtaan melko samanlainen kuin tuolloinen Braun. Terä liikkuu edestakaisin poikittain kotelossaan koneeseen nähden ja teräverkko yrittää päästää partakarvat verkon lävitse mahdollisimman lähelle terää. Plussana yksinkertainen rakenne mutta entä leikkuutulos? Kokeilin uutta Braunia jokin aika sitten eikä tulos vakuuttanut. Ajo kesti kauan mutta lopputulos oli silti pettymys.

Panasonic

Japanilainen elektroniikkajätti Panasonic on tehnyt myös samalla kaavalla partakoneita jo kauan. Yksi pyörivä terä ja paljon kierroksia. Näitä yksiteräisiä löytyy kaikkialta maailmasta ja ne puoltavat paikkaansa pienikokoisina reissukoneina. Ajotulos ei ole kovin kummoinen, kokemukseni mukaan kuten Braunilla. Pitkä ajo ja silti tekisi mieli käyttää vielä partahöylää. Panasonic kulki mukanani matkoillani muutaman vuoden. Se oli lähes täydellinen partakone.

Panasonic valmistaa myös erittäin hintavia, jopa yli 500 euroa maksavia viiden terän huippukoneita. Niitä voi käyttää sekä kosteaan että kuivaan ajoon ja niissä on täydelliset lataus- ja pesuasemat. Uskoakseni nämä koneet antavat parranajolle huipputuloksen, ainakin aluksi, mutta vasta oikeasti pitkäaikainen käyttö kertoo terien kestävyyden. Jos kone maksaa 500 euroa ovat terät varmasti myös melko hintavia. En ehkä halua satsata 500 euroa partakoneeseen jonka terien kestävyydestä ei ole tietoa.

Philips

partakone

Philips on mielestäni aina tiennyt miten valmistetaan täydellinen partakone. Philipsin idea on kolme pyörivää terää, joita pystyy kohtuullisen helposti puhdistamaan sekä myös irrottamaan puhdistusta varten. Philipsin koneet sekä toimivat, eli siis ajavat parran kohtuullisessa ajassa, että myös kestävät. Olen hankkinut 3 kappaletta Philips-merkkistä parranajokonetta vuosien mittaan. Ensimmäisen kolmiteräisen ajoin kerta kaikkiaan loppuun. Käytin sitä, kertaakaan teriä vaihtamatta yli 10 vuotta yhtäjaksoisesti. Vihdoin terät tuntuivat tylsyvän ja sitten akkukin jo ilmoitteli antautuvansa. Koneessa ei ollut muuta vikaa, joten olisi ollut ekoteko ostaa siihen uudet terät ja uusi akku. Tosin terien kiinnitysosat olivat osittain murtuneet, joten en ehkä olisi saanut uusia teriä pysymään paikoillaan. Uuden akun saannistakaan ei ollut varmuutta.

Vanhat Philipsin koneet olivat laadukkaita

Ostin toisen Philipsin, joka on minulla vieläkin. Sekin on jo kohta 10 vuotta vanha. Alkuperäiset terät leikkaavat edelleen siedettävästi mutta akkua saa ladata lähes päivittäin. Akun suorituskyky heikkeni reilu parisen vuotta sitten, jolloin ostin jälleen uuden Philipsin partakoneen. Tämä akkuvikainen jäi varakoneeksi.

Uusi Philips 9000 tulee käytössä hyvin kalliiksi

Uusi uljas partakone on Philips mallia 9000. Se soveltuu sekä kostean että kuivaan ajoon. Koneen mukana tuli myös puhdistusasema. Kone toimi, siis ajoi erittäin hyvin ensimmäiset 4-5 kuukautta. Sen jälkeen alkoi hidas alamäki. Terät tylsyivät tylsymistään ja viimeinen ajo on tehty noin 2 kuukautta sitten. Tuolloin koneen näytöllä alkoi vilkkumaan ajopään symboli ”vaihda ajopäät”. Ohjekirjan mukaan ne tulisi vaihtaa kahden vuoden välein.

Tämä malli on edelleen myynnissä. Edustakoon hintaa vaikkapa Gigantti, joka näyttää myyvän konetta hintaan 399 €. Erilliset ajopäät saisi samasta myymälästä hintaan 79,95 €.

Philips teki koneestaan epäekologisen lyhentämällä käyttöikää

Philips siis ei enää tee kestäviä koneita vaan liikeidea perustuu nykyään osittain varaosamyyntiin. Itse koneen hinta ei ole mahdoton mutta esimerkiksi n. 10 vuoden elinkaaren aikana pitää ostaa vaihtopäät 4 kertaa (ensimmäiset 2 v alkuperäisillä, sitten 4 x 2v). Jos vaihtopäiden hinta pysyisi koko 10 vuotta samana, 79,95 €, tulisi niille hintaa lähes 320 €. Oletettavasti niiden hinta kuitenkin nousee vuosien mittaan ja kuka takaa, että niitä saa vaikkapa viiden kuluttua enää mistään?

Itse konekin on vähäisestä käytöstä huolimatta jotenkin nuhjaantunut. Osittain kuminen kahvaosa näyttää todella ikääntyneeltä ja muovipintaan maalattu teksti ”Philips Series 9000” on osittain kulunut pois.

En ole ostanut uutta teräpäätä koska mielestäni tämä Philips on kestävyydeltään ala-arvoinen. Olen jatkanut parranajojani käyttäen partahöylää sekä tuota aikaisemmin mainittua akkuvikaista Philipsin varakonetta.

Mistä löytyisi kestävä partakone?

Mietiskelin mitä tehdä, mistä saisi korvaavan, kestävän partakoneen? En halunnut maksaa taas useita satoja euroja jostakin, josta muodostuisi pettymys parin vuoden kuluttua. Keskustelin aiheesta Philips -parranajokoneet hollantilaisen tuttuni kansa. Hän kertoi, että Philips on luopunut partakoneiden valmistuksesta ja valmistaa nykyään pääasiallisesti lääketieteellisiä koneita ja laitteita. Partakoneet ovat lisensioitu ulkomaisille yhtiöille, oletettavasti aasialaisille valmistajille ja Philips kerää ainoastaan royaltyt myydyistä koneista.

Remington

taydellinen-partakone

Ulkomaan matkallani törmäsin kompaktiin, erittäin edulliseen Remington -merkkisen partakoneeseen. Se on ns. matkamalli, pieni ja simppeli ja siinä on kaksi pyörivää terää. Se on tarkoitettu ainoastaan kuivaan ajoon ja se on erittäin helppo puhdistaa. Se maksoi kokonaista 42 euroa. Koneessa on vielä 2 vuoden takuu. Olen nyt ajellut sillä parisen viikkoa ja toistaiseksi olen erittäin tyytyväinen hinta/laatusuhteeseen. Luonnollisesti vain aika näyttää onko tässä pienessä koneessa sitä kaipaamaani kestävyyttä. Mutta jos saan 2 kpl Remingtonin partakoneita samalla hinnalla kuin pelkkä teräpää maksaa Philipsiin niin kumpi on hyvä kauppa? Ja kumpi edustaa kestävää kehitystä…

Remington tarjoaa vanhaa Philipsin laatua

Kiinnostuin Remingtonin partakoneista tekemäni hankinnan johdosta ja huomasin että Remingtonillakin on kolmiteräisiä malleja, jotka muistuttavat kovasti Philipsin vastaavia. Philipsin patentti koskien kolmea pyörivää leikkuuterää on mennyt umpeen jo aikoja sitten ja Remington on astunut Philipsin reviirille alkamalla tekemään samanlaisia partakoneita kuin Philips. Kun Philipsin patentti umpeutui, Philips ilmeisesti lopetti itse partakoneiden valmistuksen ja lisensioi koko toimialan ulkopuolisille. Ilmankos laatu on sitä mitä se nyt on.

Remingtonin terät ovat erityisen kestävät

Mutta Remington mainostaa kestäviä teriään, joita ei tarvitse uusia kovinkaan usein. Nyt ostamani halpatuote ei varmaankaan edusta Remingtonin parasta tuotantoa, joten sen terien kestävyydestä ei voi vetää koko mallistoa kattavia johtopäätöksiä. Kolmiteräiset Remingtonin partakoneet näyttävät maksavan em. Gigantissa 39,95 – 149 euroa. Jos kehut terien kestävyydestä pitävät paikkansa olisi Remington siis järkihankinta. Mutta, kuten sanottua, pitkäaikaista kokemusta ei vielä ole.

Jos Remintonin matkamalli toimii tyydyttävästi vaikkapa vuoden päivät, aion hankkia kolmiteräisen Remingtonin partakoneen.  En ole vielä päättänyt hintaluokkaa mutta pysyn tyylilleni uskollisena eli aion ostaa, siis mikäli matkamalli kestää, kuivan ajon koneen. Sitä odotellessa, ja hyviä parranajoja toivoen!

Kodin elektroniikan kestävyydestä voit lukea lisää myös täältä.

Tiedätkö sinä, mistä löytyy täydellinen partakone? Kerro vinkkisi kommetteihin!

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

 1. Miten kävi Remingtonin kanssa? Hankkino käyttäjä sellaisen vai millä ajo nyt suoritetaan? Itsellä hankinta ajankohtainen, joten sillä tiedustelen

  1. Hei
   Hienoa että juttu partakoneista kiinnosti.
   Tässä käyttäjän tuore kommentti.
   Remington toimii edelleen hyvin mutta on jäänyt matkakoneeksi, vain 2 pyörivää terää.

   Mutta Lidl:n valikoimista löytyi varsinainen superyllättäjä: Silver Crest -merkkinen, kolmen pyörivän terän ”kuiva” partakone alle 20 euron hintaan. Ulkonäkö muistuttaa vanhaa kunnon Philipsiä ja kone on akkukäyttöinen mutta voi käyttää myös latausjohdolla, ei siis hädän hetkellä tarvitse odottaa latausta. Hämmästyttävän hyvä ajojälki, ainakin toistaiseksi.

   Hyvää kevään odotusta sinulle!
   T Outi

 2. Hetki sitten etsiskelin kovasti uutta partakonetta, mutta ratkaisuksi tulikin kahden vanhan Philipsin yhdistäminen: toisessa oli akku kunnossa, toisessa terät. Jokunen vuosi sitten sain lahjaksi Remingtonin F5800-koneen ja alkuun se vaikutti loistavalta: parta kaatui nopeasti ja tarkasti. Koneen eka verkko kesti vielä siedettävän ajan, mutta seuraavat hajosivat aivan luvattoman pikaisesti. Pyöriväteräinen Remington saattaa toki olla parempi, mutta ehkä siinäkin vain orkkisterä on hyvä ja kestävä? Omien kokemusteni mukaan suosittelisin uutta akkua siihen vanhaan Philipsiin, mutta harmikseni huomasin, että vara-akkujen saatavuus on nykyisin paljon huonompi kuin kymmenisen vuotta sitten.

  1. Kiitos tosi paljon että jaoit kokemuksiasi partakoneista. Pitkäaikaiset käyttäjäkokemukset ovat kullanarvoisia.
   Partakoneista on kyllä tehty useitakin eri testejä mutta vain aivan uusista. Useimma laitteet ovat aina aluksi tosi hyviä. Totuus paljastuukin vasta vuosien kokemuksen myötä.
   T Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.