Ruostetahrat ovat eräs hankalimmista poistettavista tahroista. Ruosteen poistaminen vaatteista on vaikeaa ja usein jopa mahdotonta. Ruoste on kaunista patinaa. Se on myös harmillinen aine, josta haluan kirjoittaa ihan oman jutun. Opi valitsemaan oikeat menetelmät sekä kemikaalit ruosteen tehokkaaseen poistoon. Mitä on ruoste ja miten sen kanssa kannattaa toimia? Siitä kertoo tämänkertainen juttuni.

ruostetahrat
Kuva vapaasti käyttää Äänet päälle Unsplash

Mitä ruoste on?

Ruoste on hapettunutta rautaa. Korroosion iskiessä käsittelemättömän raudan pintaan siihen alkaa muodostumaan hapettumaa. Raudan hapettumaa kutsumme ruosteeksi. Rautaoksidi eli ruoste on raudan muoto, jossa rauta esiintyy luonnossa.  Rauta pyrkii herkästi palautumaan sen luonnolliseen muotoon eli ruostumaan. Siitä on kyse ruostumisessa.

Ruoste on yleensä vain aivan esineen pinnalla. Heti ruostekerroksen alta löytyy tervettä metallia. Hyvin harvoin on koko metalliesine puhki ruostunut. Mitä ohuempi teräspelti, sen nopeammin se ruostuu puhki. Paksummat takorautaiset esineet saa yleensä palautettua käyttökuntoon, vaikka ne olisivat yltä päältä ruosteessa.

Miten esineen ruostumista voi ehkäistä?

Teräksen ruostumiseen tarvitaan happea ja kosteutta. Jos teräsesinettä säilytetään kuivassa paikassa, se ei ruostu. Kylmissä, lämmittämättömissä ulkovarastoissa teräs ruostuu herkästi. Ulkovarastojen ilman kosteus nousee herkästi yli 60%. Silloin rauta ruostuu herkästi.

Raudan ruostumista ehkäistään usein pinottamalla rauta maalilla, sinistyksellä tai jollain toisella metallilla eli galvanoinnilla. Jos rautaesine halutaan pitää pinnoittamattomana, sen ruostumista voi ehkäistä voitelemalla esine öljyllä. Öljy ehkäisee hapen ja kosteuden pääsyn metallin pintaan.

Ruostumaton teräs on metalliseos, joka sisältää kromia. Kromi ehkäisee raudan ruostumista.

Miten ruoste poistetaan esineistä?

Ruosteenpoistoon käytetään usein elektrolyysiä. Sellainen on mahdollista rakentaa myös kotikäyttöön. Yhden ruostuneen paistinpannun tai muun valurautaisen esineen puhdistamiseen elektrolyysi on kuitenkin turhan monimutkainen toimenpide.

Erilaiset hapot ovat suosittuja ruosteen poistossa. Happojen teho perustuu niiden kykyyn liottaa ruostetta.

Etikkakäsittely

Upota ruostunut esine etikkaan. Etikka puhdistaa ruosteen liuottamalla. Etikka ei ole kovin voimakas happo. Siksi etikka soveltuukin vain kevyesti ruostuneille esineille.

  • Upota esine etikkaan jota ei ole laimennettu
  • Anna esineen liota etikassa yön yli
  • Nosta esine etikasta ja puhdista teräsvillalla tai harjalla hangaten
  • Pese, huuhtele ja kuivaa esine huolellisesti.

Sitruunahappokäsittely

Puhdista ruostunut esine sitruunahapolla. Monet autoharrastajat puhdistavat ruostetta auton bensatankin sisältä sitruunahappokäsittelyllä. Normaaliin ruosteenpoistoon tarvitset

  • 1 litra haaleaa vettä sekä
  • 2 ruokalusikallista sitruunahappoa.

Tee näin:

  • Sekoita sitruunahappo veteen huolellisesti ja upota esine liuokseen.
  • Anna happokäsittelyn vaikuttaa useita tunteja, mieluiten yön yli.
  • Nyt ruoste lähtee helposti irti hankaamalla.
  • Pese esine käsittelyn jälkeen, kuivaa ja voitele tarvittaessa öljyllä ruostumisen ehkäisemiseksi.

Raparperikäsittely

ruostetahrat
Kuva Irena Carpaccio on Unsplash

Raparperi on hyvin hapan kasvi. Tähän tarkoitukseen kelpaavat myös raparperinlehdet. Raparperin salaisuus on sen sisältämät kaliumoksalaatit. Kaliumoksalaattia käytettiin vielä 70-luvulla yleisesti ”ruostesuolana”. Sitä sai apteekista tai ihan tavallisista kaupoista. Saman asian ajaa kuitenkin myös raparperi.

Tarvitset

  • 1 iso nippu raparperinvarsia ja lehtiä
  • Kylmää vettä
  • Iso kattila

Tee näin:

  • Pilko raparperi pieniksi palasiksi ja laita kattilaan
  • Kaada päälle niin paljon vettä, että rapaperi peittyy
  • Keitä raparperinpaloja vedessä 20 minuuttia
  • Siivilöi liemi
  • Aseta ruosteinen esine liemeen ja anna sen olla siinä yön yli
  • Nyt ruoste irtoaa helposti hankaamalla
  • Puhdista esine ruosteesta, pese huuhtele ja kuivaa
  • Öljyä esine tarvittaessa ruostumisen ehkäisemiseksi

Sitruunakäsittely

Sitruuna vastaa happamuudeltaan etikkaa. Lime ei ole yhtä hapan, joten se ei ole niin hyvä tähän tarkoitukseen. Sitruunalla voit poistaa ruostetta esimerkiksi ruostuneesta lieden levystä. Lieden levyä kun ei pysty irrottamaan liotusta varten.

  • Halkaise sitruuna ja aseta se ruostuneen kohdan päälle noin tunniksi
  • Hankaa ruoste pois harjalla, teräsvillalla tai sienellä
  • Pese lieden levy huolellisesti vedellä ja kuivata se.

Ruokasoodamenetelmä

Ruokasooda ei ole happo vaan heikko emäs. Sitä on kuitenkin käytetty jonkin verran ruosteenpoistoon.

Ruokasoodaa voi käyttää sellaisiin kohteisiin, joita ei voi upottaa nesteeseen. Sekoita ruokasoodaan vettä ja levitä tahna ruostuneelle pinnalle. Anna ruokasoodan vaikuttaa tunnin, pari. Huuhdo tahna pois ja hankaa ruoste irti. Toista käsittely, kunnes ruoste on irronnut.

Ruokasooda sopii kevyesti ruostuneelle pinnalle.

Ruostetahrojen poisto tekstiileistä

Tekstiileihin voi tulla ruostetta silloin, jos käsittelet ruosteisia esineitä. Ruostetta voi olla myös liian rautapitoisessa pesuvedessä tai ruostuneessa pesukoneessa. Tutki huolellisesti ruostetahran lähde. Näin vältyt turhalta puhdistamiselta jatkossa.

Ruosteen saa melko helposti poistettua esineistä mutta tekstiilien kanssa on vaikeampaa. Jos ruostetahra pääsee syöpymään syvälle kuituihin, sitä on aika mahdotonta enää saada pois. Ruoste syövyttää tekstiiliin helposti reiän, jos se jää paikalleen pitkäksi aikaa. Siksi ruostetahra pitäisikin poistaa heti tuoreeltaan.

Älä koskaan käytä klooria ruosteenpoistoon

Kloori on valkaisuaine. Joskus saattaa tulla kiusaus yrittää valkaista ruostetahra kloorilla. varsinkin valkopyykissä oleva ruoste joutuu turhan usein kloorivalkaisuun. Kloorin kohdalla ongelma on siinä, että se tekee ruostetahrasta pysyvän. Kloorilla valkaistuista vaatteista ruoste ei enää irtoa millään konstilla.

Ruostetahran esikäsittely

Ruoste on hyvin hienojakoista, pölymäistä ainetta. Se imeytyy helposti syvälle kuituihin. Pinnalla oleva ruoste kannattaa poistaa heti kuivana harjaamalla. Jos ruostetta vielä jäi kutuihin, voit laskea tahrakohtaan vettä nurjalta puolelta. Vesi huuhtelee ruosteen pois, jos se ei ole imeytynyt syvemmälle. Poista Tahrat aina nurjalta puolelta, että ne eivät imeytyisi syvemmälle kuituihin.

Ruosteenpoistotahnat

Itsepintaisia ruostetahroja voit kokeilla poistaa erilaisilla ruosteenpoistoaineilla. Voit löytää kaupoista valmiita ruosteenpoistotahnoja tai muita aineita. En osaa sanoa niiden sisällöstä. Todennäköisesti ne sisältävät suuren määrän mystisiä kemikaaleja. Yleisin kemikaali on fosforihappo. Se on erittäin myrkyllistä. Siksi olenkin aina poistanut ruostetahroja itse valmistamillani tuotteilla.

Väkiviinaetikka

Etikka liuottaa ruostetta. Aivan kaikkein helpoin ruosteenpoistomenetelmä on laittaa vaate tai vain tahrakohta likoamaan raakaan etikkaan muutamaksi tunniksi. vaate huuhdellaan ja pestään sitten normaalisti.

Suola-sitruunatahna

Suola-sitruunatahna on suosittu kotitekoinen ruosteenpoistotahna.

Suolan ja hapon seos muodostaa veteen liuetessaan suolahappoa. Ruoste liukenee suolahappoon.

Sitruunan asemesta voit kokeilla myös väkiviinaetikkaa. Tämä menetelmä sopii hyvin myös verhoiluihin sekä kokolattiamatolle.

  • Valmista sakea tahna sitruunamehusta ja ruokasuolasta
  • Levitä tahna tahrakohtaan ja anna kovettua kuivaksi
  • Poista kovettunut tahna tekstiilistä. Suolan pitäisi nyt olla hieman ruosteen väristä.
  • Huuhtele tahrakohta ja jos mahdollista, pese normaalisti muun pyykin mukana.

Raparperihaude

Raparperista valmistettua hauduketta voi kokeilla ruostetahrojen poistoon myös tekstiileistä. Katso aikaisempi ohje raparperihaudukkeen valmistamiseksi metallien kohdalta. Raparperihauduke saattaa värjätä valkoisia tekstiilejä. Käytä sitä siis harkiten.

  • Laita ruostetahraiset tekstiilit raparperihaudukkeeseen noin 30 minuutiksi.
  • Pese sen jälkeen tekstiilit normaalin pyykin mukana

Viinikivi – vetyperoksidi

ruostetahrat
Kuva Ranjith Jaya on Unsplash

Viinikivi on kaliumsuola, joka on tehokas ruosteenpoistossa. Viinikiveä saa ostaa monesta marketista sillä sitä käytetään leivonnassa.  Vetyperoksidia voit hankkia apteekista. Voit kokeilla viinikivi- vetyperoksidi tahnaa itsepintaisiin ruostetahroihin.

  • 1 tl Viinikiveä
  • 1 tl Ruokasoodaa
  • 5 tippaa Vetyperoksidia

Tee näin:

  • Levitä tahna ruostetahralle ja odota 30 minuuttia
  • Huuhtele tahrakohta ja pese vaate normaaliin tapaan

Viinikivi-vetyperoksiditahnaa voit käyttää myös ruostuneeseen metalliin

Tässäpä nämä parhaat tietämäni ruosteenpoistovinkit ovatkin. Ehkäpä tiedät itse muutaman lisää. Voit vinkata omat niksisi kommenttikenttään. Kiitos, että jaksoit lukea juttuni ruosteenpoistosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *