Monet kotitaloudessa käytettävät kemikaalit ovat todella haitallisia ympäristölle ja jopa käyttäjilleen. Kodin pesuaineet saattavat sisältää voimakkaita kemikaaleja, joiden vaikutusta ympäristöön ja ihmisiin ei vielä täysin tunneta. Siksi onkin niin tärkeää kiinnittää erityistä huomiota puhdistusaineiden valintaan. Ekologisia vaihtoehtoja pesuaineille on nykyisin olemassa runsaasti. Ekopesuaineita on nykyisin helppo hankkia vaikkapa lähimmästä marketista. Saatavuuden parantumisesta huolimatta olen jo vuosia valmistanut itse pyykkipulverini sekä siivoussaippuani. Nyt päätin kokeilla ensimmäistä kertaa myös jauhemaisen WC-altaan puhdistusaineen valmistamista. WC-altaan puhdistusaine resepti on todella jännittävä ja uudenlainen.

wc-altaan-puhdistusaine

Tavanomaiset WC-altaan puhdistusaineet sisältävät voimakkaita kemikaaleja

Tavanomaisissa, kaupallisissa WC-altaan puhdistusaineissa käytetään hapanta ainetta poistamaan kalkkisaostumia. Yleisesti käytetty happo WC-altaan puhdistusaineissa on sulfamiinihappo.  Sulfamiinihappo on voimakas kemikaali, joka aiheuttaa ärsytystä hengityselimissä. Sulfamiinihappo ei kuitenkaan ole varsinaisesti myrkyllistä, joten se on varsin suosittu ainesosa WC-altaiden puhdistusaineissa ja kalkinpoistoaineissa.

Toinen yleisesti käytetty kemikaali tavanomaisissa WC-altaan puhdistusaineissa on natriumkarbonaatti eli pesusooda. Sekin kuulostaa hyvin harmittomalta aineelta. Natriumkarbonaatti on hyvin emäksinen aine, jolla on puhdistava ominaisuus.

Vaikka sulfamiinihappo sekä natriumkarbonaatti ovatkin suhteellisen harmittomia, tavanomainen WC-altaan puhdistaja ei välttämättä ole aivan harmitonta. Laki ei vaadi puhdistusaineiden kaikkien ainesosien ilmoittamista tuoteselosteessa. Siksi on todella mahdotonta sanoa, mitä muita aineita tuotteeseen on käytetty.  Tuo hämärä alue mietityttää minua. Aivan varmasti tuotteessa on muita tensidejä, voimakkaita säilöntäaineita, synteettisiä väriaineita sekä synteettisiä hajusteita. Näiden ainesosien laadusta ja määrästä ei meillä ole tietoa. Tämä herättää tietysti tervettä epäluuloa tuotteita kohtaan.

Ekologiset WC-altaan puhdistusaineet

Ympäristöystävälliset, sertifioidut, ekologiset pesuaineet sisältävät vain turvallisia kemikaaleja. Silti ne ovat hyvin tehokkaita käytössä. Ekologisten WC-altaan pesuaineiden happona käytetään sellaisia kemikaaleja kuin etikka, maitohappo sekä sitruunahappo. Tuotteiden väriaineet ja hajusteet ovat sertifikaatin määrittelemiä, turvallisia aineita. 

Valitettavasti myöskään ekopesuaineiden tarkkaa ainesosaluetteloa ei ole ilmoitettu.  Emme tiedä tarkkaan mitä tensidejä tuotteessa on käytetty. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että valmistaja pelkää muiden kopioivan heidän kehittelemiään tuotteita.  Ekologisten WC-altaan pesuaineiden sisältämät tensidit eli pesevät ainesosat ovat kuitenkin sellaisia, jotka sertifikaatin myöntänyt luokituslaitos on hyväksynyt. Juuri tästä syystä kannattaa aina hankkia vain sertifioituja ekopesuaineita.

Miksi WC-altaan puhdistusainetta kannattaa valmistaa itse?

Varmasti aina ei kannata valmistaa itse pesuaineita. Ekopesuaineiden valikoima on jo niin laaja ja korkeatasoinen että itse valmistaminen on usein turhaa. Halusin kuitenkin valmistaa itse tuotteen, jota ei ole hajustettu. Pidän myös enemmän jauhemaisista ja ei vettä sisältävistä pesuaineista. Niissä ei ole turhia säilöntäaineita eikä emulgaattoreita ja paksuntajia mukana. Lisäksi minua ajaa puhdas kokeilemisen halu. Osaisinko itse valmistaa paremman ja ekologisemman tuotteen.

wc-altaan-puhdistusaine

Löysin Ranskasta Jcques Briochin merkiltä useitakin laadukkaita ekologisia pesuaineita. Minun matkamuistoni ulkomailta ovat aika usein pesuaineita ja siivousvälineitä.

Jacques Briochin on perustettu jo vuonna 1919. Kaikki yrityksen tuotteet ovat saaneet ECOCERT sertifikaatin. Myöskään Jacques Briochin tuotteissa ei ole täydellistä ainesosaluetteloa, joten en aivan tarkkaan tiedä, mitä tuote sisältää. Mielenkiitoista on kuitenkin se, että heiltä löytyi jauhemainen WC-altaan puhdistusaine, joka on täysin tuoksuton. Jauhe ripotellaan kostean WC-altaan seinämille ja annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Sen jälkeen allas hangataan normaaliin tapaan puhtaaksi harjalla. Tästä tuotteesta sain idean kokeilla itse vastaavaa jauhemaista tuotetta.

Mitä ainesosia jauhemainen WC-altaan puhdistusaine sisältää?

WC-altaan puhdistusaine tarvitsee ehdottomasti tehokkaan hapon. Happo poistaa kalkkisakkaumat ja mahdolliset ruosteen jäljet WC-altaasta.

Lisäksi WC-altaan puhdistusaineeseen tarvitaan tensidi eli pesevä ainesosa sekä valkaiseva aine. Päätin tietysti valita niin tuttuja ja turvallisia ainesosia kuin suinkin voin.

Sitruunahappo

Tämän pesuaineen pääainesosa on sitruunahappo. Sitruunahappo on joka taloudessa tuttu tuote, jota käytetään pääasiassa kalkin poistoon. Sitruunahappo ei ole myrkyllistä. Se on luokiteltu elintarvikelisäaineeksi. 

Sitruunahappo liuottaa mineraalikertymiä kuten kalkkia ja ruostetta. Se tarvitsee kuitenkin hieman aikaa toimiakseen kunnolla. Siksi WC-altaan puhdistusaineet jätetäänkin hetkeksi vaikuttamaan pinnalle. Jos pinta on kovin kalkkeutunut, kannattaa sirotella pari ruokalusikallista pelkkää sitruunahappoa WC-altaaseen vaikuttamaan yön yli.

Anioniset tensidit

Kun valmistan itse pesuaineen, voin päättä myös tensidin eli pesevän ainesosan. Vain ani harva pesuaineita valmistava yritys kertoo mitään käyttämistään tensideistä. Ainoastaan tuotteesta löytyi maininta, että siinä on käytetty anionisia tensidejä. Itse valitsin tuotteeseen hellävaraisia anionisia tensidejä, jotka sopivat myös ihonhoitoon.  

Valitsin tähän tuotteeseen turvallisen, anionisen tensidin nimeltä Sodium Cocoyl Ishionate eli SCI. Tämä valinta ei osunut ihan nappiin. SCI on todella pölyävää eikä pölyäminen lakkaa, vaikka siihen sekoittaakin muita ainesosia.

SCI on toki yksi hellävaraisimmista tensideistä, jota käytetään myös lasten iholle. SCI on tuttu raaka-aine kosmetiikasta. Siitä valmistetaan mm. shampoopaloja ja muita peseviä palatuotteita. Minulla sattui olemaan vanhenemassa olevaa SCI:tä varastossa, joten ajattelin käyttää sen siivouskemikaalien valmistukseen. Suosittelen ehdottomasti hengityssuojaimen käyttöä, jos haluat käyttää tätä tensidiä.

Toinen parempi ja pölyämätön tensidi jauhemaisiin pudistusaineisiin on Natriumlauryylisulfoasetaatti eli SLSA. Se on niin ikään anioninen tensidi, joka puhdistaa tehokkaasti rasvaa ja muuta likaa. SLSA:ta käytetään myös kosmetiikassa, joten se on varsin turvallinen aine. SLSA on huomattavasti tehokkaampaa kuin SCI.

Muistathan että kaikki tensidit ärsyttävät silmiä (esimerkiksi saippua). Tensidit ovat käytännössä tiivistettyä pesuainetta. Jos ainetta joutuu silmiin, huuhtele silmiä useaan kertaan vedellä. Poista piilolinssit ja jatka huuhtelua. Ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Natriumperkarbonaatti valkaisuun

Natriumperkarbonaattiin (SPC) moni ekopesuaineita käyttävä onkin jo tutustunut. Natriumperkarbonaatti on tuttu, ekologinen happivalkaisuaine. Aine on keksitty jo 1800-luvulla Ukrainassa ja sitä on käytetty siitä lähtien yleisesti kotitalouksissa.

Natriumperkarbonaattia sisältävää valkaisuainetta voi ostaa kaikkialta missä myydään ekopesuaineita (esimerkiksi Sonett). Natriumperkarbonaatti toimii erittäin tehokkaasti myös kylmässä vedessä, joten se sopii mainiosti tähän tuotteeseen. Se on vetyperoksidin ja pesusoodan additiotuote eli ns. yhdistelmä. Natriumperkarbonaatti on täysin myrkytön aine, jota käytetään mm. puhdistusaineena kotipanimossa. Se on myös yhtenä osana valkaisevissa pyykinpesuaineissa ja tavanomaisissa kloorittomissa valkaisuaineissa.

Aivan vaaraton natriumperkarbonaatti ei kuitenkaan ole. Se ärsyttää silmiä. Siksi se pitää säilyttää poissa lasten ulottuvilta. Jos natriumperkarbonaattia joutuu silmiin, huuhtele silmät vedellä useaan kertaan. Poista sitten piilolinssit, jos ne pystyy helposti poistamaan ja jatka huutelua. Ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.

Näin valmistat jauhemaisen WC-altaan puhdistusaineen?

wc-altaan-puhdistusaine

Tarvitset sekoitukseen pesuvadin tai suuren kulhon. Minusta kätevintä on sekoittaa jauheet käsin. Siksi puen käsiini vinyylihanskat. pesuaineet ärsyttävät käsien ihoa. Vältä työskentelemistä paljain käsin.

Tarvitset myös vaa’an, joka mittaa punnittavat erät gramman tarkkuudella. tavallinen keittiövaaka käy hyvin.

Tämä annos on 500 grammaa. Voit tarvittaessa tuplata tai puolittaa annoksen. Suosittelen tekemään ensin pienen annoksen, jotta näet, miten aine toimii.

Pue jo tässä vaiheessa kasvomaski sekä vinyylihanskat varsinkin, jos käytät SCI:tä. Se on niin pölisevää.

Mittaa kulhoon kaikki aineet

  • 300 gr sitruunahappoa
  • 75 gr natriumperkarbonaattia sisältävää jauhetta (Sonett Pyykinvalkaisija)
  • 50gr SLSA jauhetta
  • 75 gr ruokasoodaa

Sekoita jauheet huolellisesti yhteen käsin. Hiero rikki kaikki kokkareet sormien välissä. Kun jauhe on tasaisesti sekaisin, voit pakata jauheen kauniiseen lasipurkkiin ja säilyttää kylpyhuoneessa.

Kuinka jauhemaista WC-altaan pesuainetta käytetään?

wc-altaan-puhdistusaine

Jauhemaisen WC-altaan pesuaineen käyttö eroaa hieman nestemäisestä. WC-altaan seinämät pitää olla kosteat silloin kun levität jauhetta. Vedä siis vessa ja sirottele jauhe altaan reunamille. Nestemäinen aine on helppo ruiskuttaa myös altaan reunojen alle. Jauheen kanssa tämä on hieman hankalampaa. Jos haluat sirotella jauheen samalla tavoin, sinun pitää levittää se käsin. Pue vinyylikäsineet käteen ja painele jauhetta altaan reunojen alle.

Koska tämä tuote sisältää sekä happoa että emäksisiä ainesosia, se vaahtoaa kevyesti joutuessaan kosketuksiin veden kanssa.

Anna aineen vaikuttaa noin 10-15 minuuttia ja hankaa sitten allas läpikotaisin harjalla puhtaaksi. Jos WC-allas on pinttynyt, anna aineen vaikuttaa yön yli. Voit myös laittaa kaksi ruokalusikallista jauhetta WC-altaaseen, suoraan veteen, jos altaan pohja on tummunut. Anna vaikuttaa yön yli ja harjaa puhtaaksi.

Vinkki!

Jos haluat väriä ja tuoksua tuotteeseen, voit lisätä jauheeseen hieman haluamaasi mica-väriä. Mica-värit ovat värikkäitä mineraalipigmenttejä, joita käytetään esimerkiksi kosmetiikassa. Mica värit ovat erittäin riittoisia ja niitä on saatavilla kaikissa väreissä kosmetiikan raaka-aineita myyvistä verkkokaupoista.

Tuoksua saat esimerkiksi lisäämällä pari tippaa eteeristä öljyä. Lisää eteeristä öljyä vain tippakerrallaan ja sekoita huolellisesti välillä. Sitrustuoksut sekä laventeli ovat suosittuja puhdistusaineissa.

Mistä voin hankkia tarvittavat ainesosat?  

wc-altaan-puhdistusaine
Sonett pyykinvalkaisuaine sisältää natriumperkarbonaattia sekä soodaa

Jos innostuit kokeilemaan jauhemaista WC-altaan puhdistusainetta, niin löydät sopivia tensidejä esimerkiksi Limepop verkkokaupasta. Samasta kaupasta löydät halutessasi myöskin värjäykseen tarvittavan mica-värin sekä eteeriset öljyt.

Natriumperkarbonaattia löytyy vaikkapa Ruohonjuuresta tai isommista marketeista. Myös GreenDealilta voi tilata sitruunahappoa sekä Sonett happivalkaisuainetta, joka sisältää suurimmaksi osaksi natriumperkarbonaattia.  Jauheessa on lisäksi hieman pesusoodaa mukana.

Oletko sinä valmistanut siivousaineita itse? Mitä valmistit ja piditkö tuotteesta?

Ota osaa keskusteluun

10 kommenttia

  1. No johan oli turha juttu!!!
    Tylsää jaarittelua alusta loppuuuuun…

    1. Kiitos kommentista.
      Ja kiitos että jaksoit kuitenkin lukea juttuni.
      Minusta tämä resepti on kokeilemisen arvoinen. Vastaavaa muuta reseptiä en ole löytänyt. En myöskään ole törmännyt jauhemaiseen WC-altaan puhdistusaineeseen Suomessa.
      Terkuin Outi

  2. Kamala määrä tekstiä luettavaksi ja kemiallisia selityksiä ennen kuin löytyy. Jotain, mitä on tarkoitus löytää.

    1. Kiitos kommentista.
      Ja kiitos että kaikesta huolimatta jaksoit lukea artikkelin. Minusta resepti on kokeilemisen arvoinen.
      Tämä resepti on sen verran tekninen että halusin selostaa ainesosia hiukan tarkemmin.
      Terkuin Outi

  3. Hei. Kannattaa käyttää nitriilikäsineitä vinyylin sijaan. Nitriili suojaa käsiä mm.viruksilta ja pesuaineita. Merkinnät löytyvät pakkauksesta.

  4. Hei! Kiitokset kiinnostavasta ohjeesta! En kyllä ymmärrä muutamaa aikaisempaa kommentoijaa, minusta tässä blogissa parasta on juuri se, että kerrot, mitä aineet ovat ja miten ne toimivat.

    Olenkin itse jo jonkin aikaa miettinyt, voisiko vessanpesuainetta tehdä itse, kun kaupassa on pelkkiä nestemäisiä tuotteita. Tämä menee siis jossain vaiheessa testiin! (:

    1. Hei Emilia
      Kiitos kommentista!
      Totta, minä itse tykkään aina ottaa selvää kaikista kemikaaleista mitä käytän. Siksi arvelin että tieto kiinnostaa myös muita. Tämä pesuaine on mielestäni erittäin hyvä eikä vastaavaa ole saatavilla Suomessa. odotan vain että joku alkaa valmistamaan tätä tuotetta kaupallisesti😁
      Terkuin Outi

  5. Tervehdys ja kiitos erittäin mielenkiintoisesta blogista! Erityisesti ilahduin noista aiemmin mainituista ”tylsistä kemiallisista jaaritteluista”, koska juuri niitähän tässä hommassa tarvitaan; jos ei tiedä mitä on tekemässä ja minkä vuoksi, niin lopputuloksena on ihan mitä sattuu ilman että on hajuakaan miksi niin kävi. Päädyin muuten blogiisi hakukoneen kautta, kun kysyin (suomeksi) että mikä ero on tavallisella ja siivoussaippualla, kun nimenomaan kaipasin sitä kemiallista tietoa asiasta. Ja sitä sain, vieläpä selvällä suomen kielellä! Englanniksi tietoa hakiessani törmäsin enimmäkseen juuri näihin ”Marseillesaippuaa pyykkikoneeseen” ja ”sekoita ruokasoodaa ja etikkaa” -vinkkeihin. Suurkiitos että jaksat jakaa tietoasi!

    Halusin kiitosten ohessa kuitenkin tuoda keskusteluun oman lisäykseni noihin mica-väreihin liittyen, sillä sitä louhitaan Intiassa lapsityövoimalla kosmetiikan tarpeisiin. Mielestäni tämä on tieto jota on syytä levittää, jotta tällaisia raaka-aineita osaa välttää tai vähintäänkin valita sellaista mineraalia, joka on tuotettu vastuullisesti.

    Mukavaa talvea ja jatkathan bloggaamista!

    1. Hei Nanna
      Kiitos että eksyit sivulleni! On kannaustavaa saada uusi lukijoita!
      Tuosta siivoussaippuasta ja tavallisesta saippuasta voin kertoa lyhyesti. Saippuan valmistukseen käytetään pääraaka-aineina ravaa ja lipeää. Lipeän ja rasvan suhde määritellää ns. jodiarvon perusteella. Jodiarvo riippuu kunkin öljyn sisältämistä rasvahapoista. Lipän määrä on aina tarkka ja se lasketaan tavallisessa saippuassa noin 5% suuremmaksi kuin mitä jodiarvon perusteella pitäisi olla. Puhutaan ylirasvoituksesta. Näin saippuasta tulee vähemmän pesevää ja ihoystävällistä ihosaippuaa.
      Silloin kun tehdään siivoussaippuaa, noudatetaan tarkoin jodiarvoa eikä laitetaa yhtään ylimääräistä rasvaa. Näin saippuasta tulee pesevämpää. Tällainen saippua ei sovellu ihonhoitoon mutta siivoukseen ja pyykinpesuun sitäkin paremmin.

      Kaiken pitäisi nyt olla selvää mutta homman sekoittaa se että ihmiset ovat alkaneet jostain syystä pitää Marseille saippuaa siivous- ja pyykinpesusaippuana. Marseillesaippua ei sovi siivoukseen eikä pyykinpesuun sillä se on ihoystävällistä, ylirasvoitettua saippuaa.
      Marseillesaippua sen sijaan sopii ihonhoidon lisäksi nahanhoitoon sekä villan ja silkin pesuun. Nämä materiaalit tarvitsevat rasvaisen saippuan.
      Mica-väreistä olen kirjoittanut Nature by Ampun blogiin artikkelin. Kirjoitan myös omaa Helenatur blogia jossa perehdytään luonnonmukaiseen kosmetiikkaan sekä kosmetiikan raaka-aineisiin.
      Kiitos vielä kannustavasta kommentista ja hyvää talven odotusta sinullekin!
      Terkuin Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *