Moni on kysellyt vinkkejä miten suoritetaan astianpesukoneen puhdistus ekologisesti. Astianpesukone on monella jatkuvassa käytössä ja vaatii välillä huolellista puhdistamista.

astianpesukoneen-puhdistus-ekologisesti

Itse pesen yleensä astiat aina käsin, sillä suurimman osan vuodesta en omista astianpesukonetta. Tällä hetkellä sellainen taas sattuu olemaan käytössäni joten voin kirjoittaa vähän sen käytöstä ja etenkin hoidosta.

Atianpesukoneen ei pitäisi käytännössä likaantua sisältä mutta niin vain väistämättä käy.

Miksi astianpesukone sitten likaantuu?

Ennen kun alat miettimään miten astianpesukoneen puhdistus ekologisesti kannattaisi suorittaa, mieti miksi koneesi on likaantunut.

Väärä pesuohjelma

Käytä aina mahdollisimman sopivaa pesuohjelmaa. Jos koneessa on rasvaisia astioita, se ei puhdistu pika- eikä edes eco-ohjelmilla ja matalalla lämpötilalla. Silloin kannattaa valita aina tehokkain mahdollinen pesuohjelma. Näin pesutulos on mahdollisimman hyvä.

Astiat ovat ladottu väärin astianpesukoneeseen

Kun ladot astioita koneeseen tarkista aina, että koneen lavat pääsevät pyörimään esteettä. Jos lapa ottaa kiinni astioihin ei pesutuloskaan voi olla hyvä. Näin astianpesukone jää myös likaiseksi ja ongelman toistuessa kone pinttyy likaiseksi.

Kun lavat alkavat pyörimään voivat jotkut astiat liikkua veden paineen vaikutuksesta. Vaikka olisit tarkistanut vapaan ja esteettömän pyörimisen, on tilanne nyt toinen. Lapa tarraa kiinni astioihin ja vesi ei virtaa tasaisesti koneen sisällä. Tällaisa liikkuvia astioita ovat ainakin kaikki muoviastiat sekä puset astiat. Ne ovat vettä kevyempiä ja alkava kellumaan vedessä. Pese puiset astiat aina käsin sillä puu ei myöskään pidä konetiskiaineesta.

Asettele astiat riittävän väljästi koneeseen

Jos ladot astiat hyvin tiiviisti koneeseen, voi olla, että vesi ei pääsekään joka paikkaan. Silloin astiat ovat vielä osittain likaisia vaikka ohjelma olisi jo ajettu loppuun.

Katso aina, että astioiden väliin jää riittävästi tilaa. Kaikki astiat eivät ole optimimuotoisia astianpesukoneeseen. Pese hankalan muotoiset astiat mieluummin käsin.

Astiat ovat hyvin likaisia

Astiat kannattaa esipestä aina ennen kun alat latomaan niitä astianpesukoneeseen. Esipesu ei tarkoita sitä että harjalla jynssäät astiat puhtaaksi. Valuta vain kevyesti haaleaa vettä astioille niin että suurin osa liasta poistuu.

Poista irtonainen rasva astioista paperilla pyyhkimällä. Rasvan pääsyä viemäriin pitää välttää. Runsas rasva myös heikentää konetiskiaineen tehoa huomattavasti.

Jos sinulla on uunivuokia tai muita pinttyneitä astioita pesukoneessa, ne eivät välttämättä puhdistu ilman liottamista. Itse pesen uunivuoat aina käsin. Ne on kuitenkin liotettava aina kunnolla. Kaikki reunoille palanut ruoka on poistettava tarkasti mekaanisin keinon. Kun olet nähnyt tämän vaivan, ei astianpesukoneen käytöstä ole uunivuokien pesussa välttämättä paljonkaan hyötyä.

Liian kova tai rautapitoinen vesi

Astianpesukoneen puhtauteen vaikuttaa myös veden laatu. Jos vedessä on liian paljon kalkkia ja muita mineraaleja, voi kalkki kerrostua astianpesukoneen lapoihin sekä muualle koneen sisälle. Jos sinulla on oma kaivo, voi vesi olla myös ruosteista. Ruosteinen vesi tummentaa koneen todella tehokkaasti.

Tällaisissa tapauksissa ainoa todella tehokas keino on hankkia kunnollinen vedensuodatin kotiin. Vedensuodattimet on helppo asentaa eivätkä ne ole niin mahdottoman kalliitakaan. Kunnollinen vedensuodatin parantaa samalla myös kotisi juomaveden ja suihkuveden laatua. Kalkkipitoista vettä voi myös yrittää tasapainottaa erityisesti astianpesukoneeseen tarkoitetulla suolalla joka on puhdasta natriumia.

Miten astianpesukoneen puhdistus ekologisesti onnistuu?

Astianpesukone kannattaa puhdistaa silloin, kun se on aivan tyhjä. Jos haluat puhdistaa koneen todella usein, voit käyttää puhdistamiseen pelkkää puhdasta väkivaainaetikkaa.

Väkiviinaetikka raikastaa koneen ja poistaa ummehtuneen hajun. Tämä koskee vain sellaisia koneita jotka ovat muuten puhtaita. Jos koneesi on todella likainen tämä puhdistuskeino ei ole riittävä.

Miten tehdään astianpesukoneen puhdistaminen väkiviinaetikalla?

Aseta kulhollinen väkiviinaetikkaa koneeseen ja aja ohjelma läpi

Väkiviinaetikka puhdistaa astianpesukoneesta lievät kalkkitahrat. Se myös happamana aineena torjuu bakteereja. Etikka on niin laimeaa että sekoittuessaan veteen, se ei pysty poistamaan lainkaan rasvaa koneesta. Siksi etikka ei sovellu selkeäati likaantuneen astianpesukoneen puhdistamiseen.

 • Tyhjennä astianpesukone ja poista sihtiin mahdollisesti jääneet ruuanmuruset.
 • Aseta tyhjän koneen ylähyllylle pieni kulho, esimerkiksi jälkiruokakulho oikein päin.
 • Kaada kulho täyteen väkiviinaetikkaa
 • Ohjelmoi koneeseen pisin ja tehokkain ohjelma
 • Kun ohjelma on ajettu loppuun on kone raikas ja puhdas
 • Toista tarvittaessa niin usein kuin haluat

Miten tehdään astianpesukoneen tehopuhdistaminen ruokasoodalla?

Ruokasoodasta valmistettu tahna

Ruokasooda on eräs hyvin tehokas ja käyttökelpoinen kemikaali. Olen kirjoittanut ruokasoodan käytöstä enemmin täällä.

Ruokasooda kannattaa ottaa mukaan puhditukseen jos astianpesukone on oikeasti likainen.

 • Aloita puhdistaminen tyhjentämällä kone ja poistamalla mahdolliset ruuantähteet koneen sihdistä.
 • Poista koneesta myös kaikki irroitettavat kalusteet kuten korit ja ritilät. Omassa koneessa ylähyllyn poisto vaati ruuvaria joten jätin sen paikoilleen.
 • Aloita astianpesukoneen puhdistus koneen likaisimmista osista jotka ovat koneen luukun reunat.
 • Kostuta luukun reunat joka puolelta hyvin jotta lika pehmenee
 • Tee ruokasoodasta ja vedestä tahna jota on helppo levittää: 1dl ruokasoodaa ja ½ dl vettä
 • Levitä tahnaa koneen luukun reunoille ja anna vaikuttaa hetken ja ala hankaamaan reunoja puhtaaksi pehmeällä, naarmuttamattomalla sienellä tai harjalla.
 • Käsittele erityisen huolellisesti myös luukussa olevat kumitiivisteet.
 • Käsittele yksi reuna kerrallaan ja huuhtele.
 • Kun luukku on puhdas, siirry koneen sisätiloihin. Levitä ruokasoodatahnaa ohuelti koneen jokaiseen kolkkaan.
 • Hankaa kaikki astianpesukoneen sisäpinnat sekä lavat huolellisesti puhtaiksi ja huuhtele lopuksi ruokasoodatahna pois.
 • Pyyhi kostealla pyyhkeellä myös koneen ulkopinta. Älä käytä koneen ulkopintaan ruokasoodaa sillä se voi naarmuttaa maalia tai muuta pinnoitetta
 • Jos koneen ulkokannessa on rasvatahroja, voit poistaa ne käsiastianpesuaineella tai aidolla siivoussaippualla. Tipauta muutama tippa käsiastianpesuainetta (tai 1 tlk raastettua siivoussaippuaa) veteen ja kastele siivousliina vedessä. Pyyhi tahrat pois ja kuivata kansi tämän jälkeen kuivalla siivousliinalla.
 • Puhdista viimeksi astinpesukoneen irralliset kalusteet vedessä johon on lisätty muutama tippa käsiastianpesuainetta tai teelusikallinen raastettua siivoussaippuaa.
 • Laita kalusteet paikalleen
 • Nyt voit huuhdella ja neutraloida koneen kuten olen edellä kertonut. Laita väkiviinaetikkaa sisältävä kulho koneen ylähyllylle ja pyöräytä pisin ohjelma käyntiin. Kun ohjelma on lopussa sinulla on putipuhdas tiskikone.
Sivele koneen luukun reunat huolellisesti ruokasoodalla ja anna vaikuttaa hetki
Ruokasoodapuhdistuksen miinukset

Ruokasooda ei liukene kovinkaan hyvin veteen. Siksi sen puhdistaminen pestävältä pinnalta vaatii aikaa, vettä ja kärsivällisyyttä. Tulos on kuitenki erittäin hyvä jos jaksaa nähdä vaivaa.

Astianpesukoneen puhdistus ekologisesti puhdistussuihkeella

Jos astianpesukoneesi on vain kevyesti likaantunut tai et jaksa työskenellä ruokasoodan kanssa käytä puhdistussuihketta. Voit valmistaa ekologisen puhdistussuihkeen itsekin

 • 2 1/2 desiä vettä
 • 1-2 ruokalusikallista raastettua siivoussaippuaa

Liota saippuaraaste veteen ja kaada neste spraypulloon. Suihkuta koko astianpesukone sisältä puhdistussuihkeella ja anna vaikuttaa 10 minuuttia. Hankaa sitten lika pois pehmeällä sienellä. Huuhtele sen jälkeen pestyt pinnat huolellisesti ja pyyhi kone kuivaksi.

Ekologisia siivoussuihkeita on saatavilla myös valmiina esimerkiksi Candle Light Storylta.

Vinkki;

kaikkein likaisin osa koneesta ovat koneen luukun reunat. Jos niissä on paljon rasvaa ja muuta likaa voit ruokasoodapesun jälkeen tehdä vielä erillisen pesun siivoussaippualla. Hiero sieneen, harjaan tai siivousliinaan siivoussaippuaa (marseillesaippua ei todellakaan sovi tähän). Hankaa reunat huolellisesti, huuhtele ja kuivata.

Aitoa siivoussaippuaa valmistaa jo moni suomalainen yritys. Muistutan taas siitä, että en saa näistä linkeistä rahaa. Bloggaus on tällä hetkellä rakas harrastukseni samoin kuin ekologinen elämäntapakin. Voin siksi ihan puolueettomasti suositella nätä saippuoita.

Maroccan Mint siivoussaippua

Esimerkiksi Nurmijärveläisellä Candle Light Storylla on useita tehokkaita ja kauniita siivoussaippuoita joista voit valita mieleisesi. Yrityksellä ei ole omaa nettikauppaa mutta Candle Light Storyn sivuilla on kattava lista jälleenmyyjistä.

Hyviä, aitoja, käsintehtyjä siivoussaippuoita saat tuttuun tapaan myös FiiniNaturallylta josta olenkin usein kertonut jutuissani. FiiniNaturally valmistaa useaa eri tuoksuista siivoussaippuaa minimalistisista aineksista.

Voit pestä koneesi näin muutaman kerran vuodessa tai tarvittaessa. Kone pysyy näin raikkaana ja puhtaana.

Kiitos, kun luit juttuni astianpesukoneen puhdistamisesta. Mitä pidit siitä? Onko sinulla muita niksejä joilla saat astianpesukoneesi pysymään puhtaana?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.