Eettisyys ja ekologisuus on erityisen tärkeitä asioita silloin kun teemme ostopäätöksiä. Ekologisuuden ja varsinkin eettisyyden mittareita on todella runsaasti. Oletko koskaan turhautunut siihen, miten vaikeaa on löytää aitoja ekotuotteita. Vaikka käytössäsi on kaikki ekosertifikaatit ja saat halutessasi hiiren klikkauksella valmistajan tiedot, et voi olla täysin varma tuotteen ekologisuudesta ja/tai eettisyydestä. Minulle on käynyt näin todella usein. Olen pettynyt siihen, miten suosikkituotteeni usein paljastuukin ei-niin-ekoksi.

ekologinen-valinta
Kuva Hybrid GFX on Unsplash

Ekologisuuden mittareita on niin monia

Ekologiset tuotteet ovat sopusoinnussa luonnon ja ihmisen kanssa. Tässä muutamia ekotuotteilta yleisesti vaadittuja kriteereitä. Listaa voisi toki jatkaa vaikka miten.

  • Ekologiset tuotteet eivät ole myrkyllisiä ihmisille tai eläimille
  • Ekologiset tuotteet eivät ole keinotekoisesti valmistettuja
  • Ekologiset tuotteet eivät ole ympäristölle vahingollisia
  • Ekologiset tuotteet hajoavat nopeasti luonnossa
  • Ekologiset tuotteet valmistetaan luonnon materiaaleista ja raaka-aineista
  • Ekologiset tuotteet eivät ole ylipakattuja
  • Ekologiset tuotteet ovat valmistettu lähellä
  • Ekologiset tuotteet ovat valmistettu luomuviljelyä käyttäen

Eettisten tuotteiden määritelmä ei todellakaan ole selkeä

Eettiset tuotteet ottavat huomioon tuotetta valmistavat ihmiset ja tuotantotavat. Eettisiä tuotteita on huomattavasti vaikeampi määritellä kuin ekotuotteita. Mikä on riittävä palkka tai hyvät työolot, vaikea sanoa. Alla muutamia yleisempiä määritelmiä eettisestä tuotannosta.

  • Eettiset tuotteet eivät ole valmistettu hämärissä olosuhteissa, kaukana ja halvalla
  • Eettiset tuotteet edellyttävät tuotannolta läpinäkyvyyttä
  • Eettisisä tuotteita valmistavat yritykset maksavat veronsa ja palkkansa täysimääräisenä
  • Eettistä on suosia lähituotantoa
  • Eettistä on suosia korjaamista ja kierrättämistä sekä hankkia käytettyä
  • Eettisiä tuotteita ei ole testattu eläinkokein
  • Eettisiä tuotteita ei ole tuotettu lapsityövoimaa, orjatyövoimaa tai pakkotyövoimaa hyväksi käyttäen
Lisää luettavaa samasta aiheesta

Kuluttaminen on moraalikysymys

Voit helposti nimetä kymmeniä muita kriteereitä kumpaankin ryhmään. Sen sijaan että lähtisin määrittelemään tarkemmin ekologista ja eettistä haluaisin, että oppisit itse määrittelemään omat kriteerisi.

Kuluttamisen moraali on ehkä oikeampi kuvaus siitä, mistä eettisessä ja ekologisessa kuluttamisessa on kyse. Kukaan ei voi viimekädessä toisen puolesta määritellä sitä mitä oikeasti hyväksyy ja mitä ei. Vain sinä itse pystyt määrittelemään, minkälainen tuote läpäisee sinun seulasi. Jotta pystyt valitsemaan ekologisia ja eettisiä tuotteita, tarvitset paljon tietoa. Ilman tietoa tuotteen alkuperästä, materiaaleista ja tuotantotavoista sinun on vaikea päättää, onko tuote ok.

Minkälainen on sinun moraalisi kuluttajana?

eettisyys-ja ekologisuus
Kuva Brina Blum on Unsplash

Kyse on sinun omasta moraalistasi, siitä minkä tunnet oikeaksi ja mikä sinusta on väärin.

Jos haluat helpottaa valintoja ostotilanteissa, sinun kannattaa miettiä valmiiksi mitkä ovat ne kriteerit, joita pidät ehdottoman tärkeinä tuotteita valitessasi. On aika mahdotonta löytää tuotteita, joilla olisi vain hyviä puolia. Et voi saada kaikkea. Nyt on valittava.

Osta vastuullisesti sivustolla voit tehdä vastuullisuuslupauksen vuodelle 2021.

Valitsen aina, jos mahdollista eettisesti tuotetun tuotteen

Eettisyys on minulle ehdoton edellytys. Tuotteen tekijän on saatava kunnon palkka tekemästään työstä. Kotimaisen tuotteen valitseminen yleensä tarkoittaa sitä, että tuotteen valmistajille on maksettu asianmukainen palkka ja työolot noudattavat työlainsäädäntöä. Suomessa on hyvä lainsäädäntö ja valvonta viranomaisten taholta. Minun ei tarvitse huolehtia siitä, onko puseroni ompelijalle maksettu palkkaa, jos tuote on valmistettu Suomessa. Maailma kuitenkin muuttuu. Tuotteita valmistetaan osittain monessa maassa. En voi tietää varmasti yksittäisten toimijoiden kaikkia asioita.

Olen oppinut, että kaikkialla maailmassa on sekä eettisiä että epäeettisiä toimijoita sekä kaikkea siltä väliltä. Jos tuote on valmistettu esimerkiksi Intiassa, on sen valmistuksesta kuitenkin vaikeampi saada tietoa. Jos tuote on kulkenut monien välikäsien kautta, on tavallisen kuluttajan lähes mahdotonta ottaa selvää itse tuotteen tuotannosta.

Valitsen aina, jos mahdollista luomutuotteen

Luomutuotteet viljellään tarkasti valikoitujen viljelystapojen mukaan. Luomutuotannossa ei saa käyttää voimakkaita kemikaaleja, jotka tuhoavat hyönteisiä tai aiheuttavat ihmisille syöpää. Luomutuotannossa maaperästä pidetään huolta, että se ei köyhdy. Valitsen luomutuotteita juuri niiden myrkyttömyyden takia. Haluan että ruokani ja vaatteeni tuotannossa ei ole tarvittu mehiläisiä tuhoavia kasvinsuojeluaineita.

Valitsen aina, jos mahdollista lähituotantoa

Kaikkea ei saa Suomesta. Jos tarvitsen välttämättä jotain, jota ei Suomessa valmisteta, katson ensin, saisiko sitä naapurimaissa tai EU:ssa valmistettuna. EU:n lainsäädäntö on riittävä takamaan tuotteiden eettisyyden. EU:ssa tuotetut ekotuotteet ovat todella laadukkaita.

Suomessa viranomaisvalvonta kuitenkin toimii paremmin kuin EU:ssa yleensä. Meillä ei toistaiseksi ole löytynyt pimeitä pajoja pimeine työntekijöineen.

Valitsen aina, jos mahdollista käytetyn tuotteen

Tämä pätee ehdottomasti esimerkiksi kaikkiin huonekaluihin. Kirpparikalusteita on itse helppo ehostaa. Usein kirppareilta löytyy todella hyväkuntoisi kalusteita. Kirpparilta saa hankittua tarvittaessa myös vaatteita ja astioita. Hyväkuntoisten vaatteiden löytäminen kirppareilta tosin voi viedä aikaa varsinkin, jos on epätyypillistä kokoa.

Ylijäänyttä rakennusmateriaalia löytyy kirppareilta todella hyvin. Miksi ostaa rautakaupasta altaita ja pyttyjä. Niitä saa käytettynä varsin halvalla.

Kirpparivaatteiden pimeä puoli

Joku toinen olisi voinut valita kirpparit ihan ensimmäiseksi kriteeriksi eettisten ja ekologisten tavaroiden hankintaan.

Kirpparit sijoitin viimeiseksi vaihtoehdoksi siksi että en ihan sataprosenttisesti kannata niitä. Syy on seuraava: kirppareilla kiertää ihan mahdoton tavararumba mutta kauppoja ei juuri synny.

Valtaosa kirppareilla myytävistä tavaroista on vaatteita. Monet ostavat uusia vaatteita yli tarpeensa juuri siksi että kirppareilla niistä pääsee ”helposti eroon”. Todellisuudessa kirppareilla myydään todella vähän vaatteita. Suurin osa käytetyistä vaatteista matkaa ulkomaille. Siellä niistä voi tulla merkittävä ympäristöongelma.

Kannattaa tutustua Outi les Pyyn vaatteiden kierrätyskaavioon. Sen avulla voit paljolti itse vaikuttaa siihen, mihin sinun käytetty vaatteesi päätyy. Outi les Pyyn sivuilla on myös paljon muuta asiantuntevaa tietoa vaatteiden kierrätyksestä ja eettisestä kuluttamisesta sinun moraalisten valintojesi tueksi.

Päätä itse, miten haluat toteuttaa ekologisuutta ja eettisyyttä sinun omassa kodissasi

Ekologisuus ja varsinkin eettisyys ovat moraalikysymyksiä. Sinun on siis itse mielessäsi päätettävä, miten haluat käyttää omat rahasi. Vain sinä itse voit tehdä moraalisia valintoja ostotilanteessa.

Miten voit löytää sinun omat arvosi täyttävän tuotteen?

eettisyys-ja-ekolofisuus
EettKuva Andrew Buchanan on Unsplash

Tähän on lopulta aika yksinkertaista vastata. Etsi tuote, josta sinun on helppo saada riittävästi tietoa. Vain silloin, kun sinulla on tuotteesta kaikki tarvitsemasi tieto käytettävissä, voit tehdä oikeita valintoja.

Tuote, joissa on puutteellinen ainesosaluettelo, ei varmasti kelpaa. Jos kaikkia ainesosia ei löydy pakkauksesta, en yleensä osta tuotetta. Jos puseron valmistaja on kaukana, maapallon toisella puolella enkä pysty luottamaan netistä löytyvään infoon, en osta puseroa.

Ei kotimaisetkaan yritykset aina ilmoita rehellisesti kaikkea tarpeellista tietoa nettisivuillaan. Olen törmännyt jopa väärään tai harhaanjohtavaan tietoon kotimaisten valmistajien sivuilla. Kotimaisen ja lähituotantoa olevan tuotteen alkuperän voi kuitenkin tarvittaessa helposti tarkistaa. Siksi yleensä etsinkin tarvitsemiani tuotteita ensin kotimaisilta valmistajilta.

Moraalisten ja ekologisten valintojen tekemiseksi sinun kannattaa hankkia riittävästi tietoa materiaaleista ja valmistustavoista. Sinun kannattaa myös tutustua tarkemmin eri valmistajiin ja heidän moraaliinsa. Eettisyys ja ekologisuus ei ole kuluttajalle kovinkaan helppoa. Voin kyllä luvata, että tulet kehittymään nopeasti ja opit tekemään sinua itseäsi tyydyttäviä ostopäätöksiä.

Eettisyys ja ekologisuus ovat tärkeitä asioita. Mitkä ovat sinun kriteerisi eettiselle ja ekologiselle tuotteelle?

Ota osaa keskusteluun

4 kommenttia

  1. Toivepostaus: voisitko kirjoittaa miten ulkoiluvaatteet (esim. goretex, windstopper, softshell) pestään ekologisesti? Näille tuotteille myydään usein omia pesuaineita, joiden sisältö saattaa olla ihan myrkkyä, joten olisi kiva saada näihin ekoversio. Etukäteen kiittäen.

    1. Hei
      Tosi paljon kiitoksia postausvinkistä. Kaikki postausvinkit ovat todella tervetulleita sillä teille lukijoillehan tämä blogi on tarkoitettu. On erittäin tärkeää että blogini sisältö on hyödyllistä lukijoilleni.
      Aiheesi on todella mielenkiintoinen ja myös ajankohtainen. Viimeistään huhtikuussa aletaan talvisia ulkoiluvaatteita pestä ja laittaa säilöön. Kerään aiheesta tietoa ja postaan siitä kevään kuluessa.
      Ystävällisin terveisin
      Outi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *